Az Országházban a lengyel lyukas zászló

Az Országgyűlési Múzeumban lesz kiállítva egy eredeti ’56-os forradalmi zászló, az ún. lengyelországi lyukas zászló.

A magyar forradalmat jelképező zászlót 1956. november 3-án ajándékozta a Fővárosi Autótaxi Vállalat munkástanácsa azoknak a lengyel fiataloknak, akik a krakkói orvostudományi egyetem forradalmi diákszövetségének segélyszállítmányát hozták Magyarországra. A relikviát a diákszövetség egyik tagja vitte magával Lengyelországba, majd több hónapon keresztül az egyetemi újság szerkesztőségének falát díszítette. A szerkesztőségből 1957-ben az orvosegyetem kollégiumába került át, majd Jerzy Michalewski, az újság akkori szerkesztője rejtegette csaknem negyven éven át. 1995. június 16-án, a lengyel‒magyar történelmi sorsközösség ékes példájaként visszaajándékozta a magyar nemzetnek. A forradalmi ereklye ezt követően az 1956-os Intézet gyűjteményébe került.

A történelmi relikviát a magyar–lengyel kormányfői találkozó alkalmából Bellavics István, az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója mutatta be Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, valamint Kövér László házelnöknek.

 

A zászlót a restaurálási munkálatok után végleges helyén, az Országgyűlési Múzeum állandó kiállításán láthatja majd a nagyközönség, várhatóan 2016 tavaszán.