Köszöntöm az Olvasót a Törvényalkotási bizottság honlapján!

Köszöntöm az Olvasót a Törvényalkotási bizottság honlapján!

„Annak a nemzetnek, amely kedvező értékelésre tart számot, jogi berendezkedését is úgy kell megállapítania, hogy az általános emberi eszme szempontjából is helyes, értékes legyen.”

A Törvényalkotási bizottság a 2014. május 6-án megalakult új Országgyűlés felállása óta működő testület, amely, mint a magyar parlamenti jog új jogintézménye, fokozott felelősséget visel a megfontolt és minőségi törvényalkotásért.

A Törvényalkotási bizottság az Országgyűlés legnagyobb bizottságaként a parlamenti törvényalkotás egyik főszereplője. Az Országgyűlés jogalkotási tevékenységében résztvevő, a feladatkörükbe tartozó ügyek szerinti, szakmai munkamegosztás alapján tevékenykedő állandó országgyűlési bizottságoktól eltérően, a Törvényalkotási bizottság olyan fórum, amely – függetlenül a szabályozási terület tárgyától – a benyújtott törvényjavaslatok döntő többségét megtárgyalja. Munkája során a bizottság kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a megfontolt és minőségi törvényalkotás szempontját szem előtt tartva, az elé kerülő törvényszövegek esetében gondoskodjon azok koherenciájáról, az Alaptörvény rendelkezéseinek érvényesítéséről és a jogalkotás szakmai követelményeinek való megfelelésről.

A minőségi jogalkotás minden parlament elé felállított, megalapozott elvárás a társadalom részéről. A Törvényalkotási bizottság arra törekszik, hogy ennek az elvárásnak mindenben megfeleljen és munkája révén az Országgyűlés által elfogadott törvények mind a jogbiztonság, mind az igazságosság követelményét egyszerre érvényre juttassák.

Bízom abban, hogy honlapunk hasznos segítséget nyújt bizottságunk munkájának megismeréséhez. Ehhez kellemes böngészést kívánok!

Hende Csaba
elnök