Tisztelt Látogató!

Megtiszteltetés számomra, hogy a Költségvetési Tanács honlapján üdvözölhetem. Honlapunkat a folyamatos fejlesztés mellett, a minél több tartalom minél hamarabbi rendelkezésre bocsátásának szem előtt tartásával indítjuk útnak. Reményeink szerint a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően naprakész információkkal tudunk szolgálni az érdeklődők számára.

Dr. Kovács Árpád        
a Költségvetési Tanács Elnöke

 

 

Bemutatkozás

2008-ban a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetés felelősségéről szóló törvény rendelkezett a Költségvetési Tanács felállásáról Magyarországon. Az Országgyűlés a fegyelmezett, átlátható és hosszútávon fenntartható költségvetési politika megteremtése és folytatása, valamint az ország hosszú távú gazdasági versenyképességének költségvetési eszközökkel való szolgálata érdekében, figyelemmel a jelenlegi és a jövő nemzedékek közötti igazságosság igényére, valamint a társadalom általános öregedésével kapcsolatos állami kiadások következő évtizedekben várható növekedésére alkotta meg a törvényt. A 2011. év végén a Magyarország gazdasági stabilitásáról született törvény tovább vitte ezt a gondolkodást és célt. Újabb feladatokat adott a 2009. óta működő Költségvetési Tanácsnak.

Kiemelten fontos, nagy felelősséget jelentő feladat, hogy a Tanács véleményt nyilvánít a központi költségvetésről szóló törvény tervezetéről, de véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezésével, végrehajtásával, a közpénzek felhasználásával, továbbá az államháztartás helyzetével kapcsolatos bármely kérdésről, valamint félévente véleményt nyilvánít a költségvetés tervezésével, végrehajtásával, a közpénzek felhasználásával kapcsolatos, vagy azzal összefüggő bármely kérdésről.

E feladatok ellátása, e szerepkör betöltése különös felelősség mindazoknak, akik tehetnek Magyarország gazdasági stabilitása erősítéséért.

Személyemet érte az a megtiszteltetés, hogy a Köztársasági Elnök 2012. január 10-i hatállyal kinevezett a KT új elnökévé. A vonatkozó törvény előírásai szerint a Költségvetési Tanács háromtagú: jómagam, mint elnök, Domokos László úr, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint Dr. Matolcsy György úr, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Dr. Kovács Árpád        
a Költségvetési Tanács Elnöke

 

 

Legújabb dokumentumok Legújabb dokumentumok

A Tanács 6/2017.10.02. sz. Véleménye

A Költségvetési Tanács 6/2017.10.02. sz. Véleménye Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásának helyzetéről és az államadósság várható alakulásáról (az I. félévi...

A Tanács 5/2017.06.14. sz. Véleménye

A Költségvetési Tanács Véleménye Magyarország 2018. évi központi költségvetési törvényjavaslatának zárószavazásához    

A Tanács 4/2017.06.14. sz. Véleménye

A Költségvetési Tanács Véleménye Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény módosításáról szóló T/15427. számú törvényjavaslat zárószavazásához  

Hírek Hírek

A Tanács 3/2015.04.14. számú Véleménye

A Tanács 3/2015.04.14. számú Véleménye A Költségvetési Tanács Véleménye a Magyarország 2015. évi központi...

2015.05.04. Megjelent az MTA KRTK KTI előrejelzése

2015.05.04. Megjelent az MTA KRTK KTI előrejelzése A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi...

2015.02.12. A Szlovák Költségvetési Tanács látogatása Magyarországon

2015.02.12. A Szlovák Költségvetési Tanács látogatása Magyarországon 2015.02.12. A kétoldalú kapcsolatépítés jegyében jött...