Tisztelt Látogató!

Tisztelt Látogató!

Köszöntöm az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának honlapján!

Honlapunkon tájékozódhat az aktuális bizottsági ülések időpontjáról, napirendjéről, naprakész információkat találhat a bizottság tagjairól, feladatairól, tevékenységéről, elolvashatja az ülések szó szerinti jegyzőkönyveit.

Röviden visszatekintve: az Alaptörvényben nevesített Honvédelmi bizottság az Országgyűlésről szóló törvény szerint kötelezően létrehozandó bizottság. Az Országgyűlés szervezetének történeti kialakulása kezdetéig visszavezethetően működött a törvényhozásban a honvédelem, a véderő kérdéseivel foglalkozó állandó testület. A magyar Országgyűlés 1848-ban hozta létre a Honvédelmi Bizottmányt. Működése kormányzati hatásköröket is felölelt és ennek eredményeként teremtették meg szinte a semmiből a nemzeti hadsereget.

Bizottságunk tevékenységének másik területével, a belbiztonság és rendészet parlamenti szintű kérdéseivel az 1990-ben megalakult Országgyűlés is foglalkozott, állandó bizottságai között megtalálható volt ezen ágazat felügyeletét ellátó bizottság. 2002-ben önálló állandó bizottságként alakult meg a Rendészeti bizottság, melynek akkor kiemelt feladata volt az Európai Unióhoz történő csatlakozás belső és külső biztonság terén támasztott szakmai követelmények támogatása. Végül 2006-ban a közbiztonság, az élet- és vagyonbiztonság védelmével kapcsolatos kérdések, a rendészeti ágazat felügyelete a Honvédelmi bizottság feladatkörébe kerültek.

Bízom benne, hogy honlapunk segítséget nyújt önnek bizottságunk munkájának megismeréséhez.

Németh Szilárd István
a bizottság elnöke