Készült: 2019.03.19.23:06:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2013.04.08.),  85-90. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:01


Felszólalások:   77-84   85-90   91-98      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr.

Tisztelt Országgyűlés! Mirkóczki Ádám képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: "Máshol természetes, nálunk beszélni sem lehet róla?" címmel. Megadom a szót Mirkóczki Ádám képviselő úrnak. Parancsoljon!

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tavaly novemberben Gyöngyösi Márton képviselőtársunk egy nagyon fontos kérdésre hívta fel a figyelmet, amelyet később az ő gondolatmenetétől jelentősen eltérő, pontatlan mondatába kapaszkodva mindenki tudatosan félremagyarázott, elferdített. Hatalmas hisztéria keletkezett - emlékezhetünk rá -, először csak itthon, majd Európában és lassan az egész világon, és szinte mind a mai napig országszerte ez történik, amerre csak Gyöngyösi Márton jár. S mindez miért? Hogy továbbra se a lényegről beszéljünk, hanem egy nem létező hisztériakeltésről. (Gőgös Zoltán közbeszólása.)

Szeretnénk tisztázni, a Jobbik azt szeretné, hogy legyen nyilvános adat a Magyar Országgyűlés képviselőinek és a magyar kormány tagjainak az állampolgársága vagy az esetleges kettős vagy többes állampolgársága. Az állampolgárság ugyanis identitást, lojalitást jelent. A kettős állampolgárság pedig adott esetben ezt képes megkérdőjelezni, hozzáteszem: adott esetben. És szeretném gyorsan hozzátenni, hogy nem a határon túli magyarokra gondolok, és véletlenül se vegyük bele, hiszen az ő helyzetük teljesen más. Magyarországon egyébként közérdekből is nyilvános adatnak számít egy kormánytag vagy épp egy országgyűlési képviselő, köztisztviselő állampolgársága, állampolgárságai. Elég csak az adatvédelmi biztosok állásfoglalásaira gondolni.

De miért is tört ki ez a hisztéria? Nyilvánvalóan azért, mert Gyöngyösi Márton egy olyan kontextusban adta elő, ahol éppen Izraelről és izraeli állampolgárokról volt szó. De tudjuk az elmúlt évek gazdasági bűncselekményei miatt, hogy hány izraeli cég, izraeli állampolgár keveredett hasonlókba, és a Simon Peresz-i kijelentés után, azt hiszem, okunk van azt feltételezni, hogy más is állhat a háttérben.

Éppen ezért kérdezem tisztelettel miniszterelnök úrtól, hogy ha az életrajzunk, a vagyonnyilatkozatunk és minden más nyilvános adat, akkor az állampolgárságaink miért ne lehetne az. Más országokban ezek teljesen természetesek, napjainkban egyelőre itthon még beszélni sem lehet erről. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. A válaszra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Parancsoljon, miniszterelnök úr!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselőtársam! Az ön kérdésére adható és adandó választ akár egyetlen mondatban is elintézhetnénk, el is intézem, ha megengedi: semmi akadályát nem látom annak, hogy ilyen teljesen nyilvánvaló és közérdekű adatok a nyilvánosság számára elérhetőek legyenek.

Itt most leülhetnék, de miután ön volt olyan kedves, és fölidézte azt a vitát és támadássorozatot, amely az ön képviselőtársának egyik e tárgyat érintő fölszólalásakor robbant ki, mégis magáról a jelenségről is kell mondanom néhány szót, amit szeretnék nagy tisztelettel a Jobbik képviselőjének figyelmébe ajánlani.

Mindannyian látjuk, hogy egy súlyos és múlni nem akaró válság rázza meg az európai gazdaságot. Azt is látjuk, hogy nagyon sok országban a válságkezelés sikertelen. Azt is látjuk, hogy Európában a gyűlölet, a kiábrándultság, a düh és a csalódottság uralkodó politikai érzelmek. Ilyen körülmények között minden szóra figyelni kell. Mert amikor ilyen közállapotok vannak egy kontinensen, mint például most Európában, akkor a kisebbségek a történelmi tapasztalatok okán teljes joggal félhetnek attól, hogy előbb-utóbb ennek a helyzetnek a bűnbakjaivá válhatnak. Ez érvényes a Magyarországon élő, de a Magyarországon kívül élő európai zsidó közösségre is. Ezért minden megszólalást, ami ebben az összefüggésben hangzik el, ezerszer meg kell gondolni. Ezt kívánja a bajtársiasság, a többi állampolgár iránti tisztelet, az államalkotó kisebbségeink iránti tisztelet és az emberi méltóság általános parancsolata is.

Ezért nagy tisztelettel arra kérem önöket, ha ilyen kérdéseket vetnek föl, mindig figyeljenek arra, hogy ne sértsék meg a Magyarországon élő zsidó kisebbség alkotmányos jogait. Ha mégis ez bekövetkezne, ha az emberi méltóság sérelme következne be, akkor a magyar kormány a zéró tolerancia jegyében fog eljárni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Egyperces viszonválaszra Mirkóczki Ádám képviselő úr következik. Parancsoljon!

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Örülök neki, hogy akkor az alapkérdésben egyetértünk, és remélem, illetve bízom abban, hogy ahogy én fogalmaztam, abban már semmi félreérthető nem volt. És akkor én is azt kérem, megfogadva a miniszterelnök úr tanácsát is, hogy ha mi Izraellel kapcsolatban olyan bírálatot teszünk, ami azt gondolom, hogy a politikai közbeszédbe belefér, akkor nem kell minden esetben antiszemitizmust, rasszizmust vagy éppen nem létező nácizmust vizionálni. De hozzáteszem, hogy ez az állampolgárság Izrael esetében azért is érdekes, mert nemrég éppen a kneszetben hét képviselő nem tehette le a képviselői esküjét, pontosan azért, mert más állampolgárságokkal is rendelkeztek. Azt gondolom, hogy az alapkérdés, amiről Gyöngyösi Márton is beszélt, az pontosan ez, és bízom benne, hogy akkor ez a nem létező vagy felheccelt hisztéria most már el fog ülni, és végre a lényegi kérdésekről beszélünk. Bízunk abban is, hogy akkor a parlament, illetve az Országgyűlés honlapján hamarosan mindenkinek megjelennek az állampolgárságai.

Köszönöm szépen a választ. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:   77-84   85-90   91-98      Ülésnap adatai