Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Unió tagországainak tulajdonában lévõ Európai Beruházási Bankot a római szerzõdés keretében hozták létre, 1958-ban. Az EIB "AAA", vagyis a legjobb minõsítésû pénzintézet; forrásait nonprofit alapon kölcsönzi tovább, tehát nem számít fel sem rendelkezésre tartási jutalékot, sem más költséget.

Az EIB-nek Magyarországgal eddig két keretmegállapodása volt. A bank 1990 és '93 között a kötött keretmegállapodások alapján közel 400 millió ecu kölcsönt nyújtott magyar kedvezményezetteknek, elsõsorban az infrastruktúra és az energiaszektor fejlesztésére. Az 1994-ben kötött újabb keretmegállapodás révén 1994 és '96 között a tíz közép- kelet-európai országnak juttatott 3 milliárd ecu keretösszegbõl újabb közel 500 millió ecu hitelforrás - ebbõl 80 millió ecu állami garanciavállalás kikötése nélkül - jutott magyar projekteknek.

A korábbi keretmegállapodás 1996 végén lejárt, ezért szükségessé vált az új megállapodás megkötése.

Az Európai Unió a régió tíz országára 3,52 milliárd ecu hitelkeretet hagyott jóvá, amelybõl az egyes országok nem elõre eldöntött arányban részesülnek, hanem a benyújtott programok hatékonysága alapján. Az Európai Unió keleti bõvítési folyamatával összefüggésben, az EIB tevékenységi körének szándékolt szélesítésére való tekintettel a korábbitól minõségileg eltérõ, összetettebb és részletesebb az új keretmegállapodás. Ennek alapján az EIB a jövõben többek között nemcsak külföldi, hanem hazai befektetõi forrásokból származó hitelekkel is finanszírozni kívánja a programjait, és a késõbbiekben növelni kívánja az állami garanciavállalás nélküli finanszírozás volumenét.

A keretmegállapodás megszövegezésének tárgyalásakor a felek megállapodtak, szövegértelmezõ levélváltás révén egyértelmûvé teszik, hogy az EIB által kibocsátott pénzügyi piaci eszközök, például kötvények megítélése a magyar belsõ szabályozásban bizonyos esetekben eltérõ lesz az állam, vagy az MNB által kibocsátott értékpapírokétól. A levél szövegét az elõterjesztés tartalmazza.

A bankkal kötendõ keretmegállapodás elsõdleges célja mindkét fél számára, hogy magasabb szintû intézményi keretek közé helyezze az együttmûködést, indokolt esetben lehetõvé téve a projekttel kapcsolatos állami garanciavállalást is.

Az Európai Unióhoz való csatlakozási szándékunkból adódóan ma az EIB a számunkra egyik legfontosabb nemzetközi pénzintézetnek tekintendõ.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság részérõl pénzügyi kihatással járó kötelezettség vállalása az Országgyûlés hatáskörébe tartozik, kérem, hogy a Magyar Köztársaság és az Európai Beruházási Bank közötti, az EIB magyarországi tevékenységére vonatkozó, Hongkongban, 1997. szeptember 22-én kelt keretmegállapodást a tisztelt Országgyûlés erõsítse meg, s egyúttal adjon felhatalmazást az Európai Beruházási Bank pénzügyi piaci eszközeinek magyarországi elbírálására vonatkozó értelmezõ levél aláírására.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap