Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Mint ismeretes, az 1997. november 3-ára Budapestre bejelentett politikai demonstrációt a rendõrség betiltotta, majd amikor a kérelmezõk a bírósághoz fordultak a határozat felülvizsgálata iránt, ezt a kérelmet a bíróság elutasította. Ennek ellenére november 3-án olyan rendezvényeket tartottak Budapesten, amelyek kapcsolatba hozhatók ezzel a bejelentéssel. Ezeknél a rendezvényeknél a rendõrség fellépett a tüntetõkkel szemben, és itt az Országház elõtt feloszlatták a rendezvényt.

Az eseményekkel kapcsolatban a Magyar Demokrata Néppárt parlamenti vizsgálóbizottság kirendelését tartotta indokoltnak és ezt kezdeményezte. A kezdeményezéshez a szükséges számú aláírást beszereztük, ami azt jelenti, hogy a parlament fel fogja állítani ezt a vizsgálóbizottságot. Most sürgõsséget kérünk a tisztelt Háztól, a sürgõsséget pedig a következõkkel szeretnénk indokolni:

Az események a közvéleményben élénk visszhangot keltettek. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen Magyarországon a rendszerváltozás jószerével egy pofon elcsattanása nélkül zajlott. A legutolsó olyan politikai demonstráció, amely ellen a rendõrség fellépett, 1988. november 15-én volt. Ugyanakkor különbözõ interpretációk jelentek meg egyes nem jelentéktelen részletekkel kapcsolatban. Úgy véljük, hogy mindenképpen indokolt, hogy a politikai indulatok körébõl kiemeljük ezt az ügyet, és egy hatpárti vizsgálóbizottság vizsgálja ki annak minden részletét, nem lemondva arról sem, hogy tanulságokat vonjunk le a jövõre nézve, hogy hasonló ügyekre lehetõleg ne kerüljön sor. Ezért kérem szíves támogatásukat a sürgõsséghez.

Köszönöm szépen. (Taps az MDNP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap