Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem tagadhatjuk, egy valós gond az, amit ön elmondott. A hígtrágyakezelés nem megoldott probléma Magyarországon. Nyilvánvaló, ötven évvel ezelõtt nem létezhetett ilyen gond, mert akkor teljesen más technikával dolgoztak azok a gazdálkodók, akik állatokat tartottak. Azt azonban látni kell, hogy akkor, amikor Magyarországon például a sertésállomány 10 millió darabra emelkedett, akkor új technikákat választottak.

Mindenesetre megállapítható: nem szerencsés a hígtrágyakérdés, nem tudjuk megfelelõképpen kezelni, különösen esõs idõben elúszik a környék, és amikor ennek kiszórására vagy kipermetezésére kerül sor, akkor is be kell tartani olyan rendszabályokat, amelyeket nem mindig tartanak be.

Azt kell azonban mondanom, hogy egyre inkább csökken a hígtrágyakezelés létjogosultsága Magyarországon. Ilyen telepeket már nem építenek, és nagyon sok helyen a meglevõ hígtrágyás technológiákat is szalmás, almos technológiára állítják át, ugyanis itt nem csupán környezetvédelmi probléma van, hanem az állatok egészségére, fejlõdésére, gyarapodására sincs kedvezõ hatással ez a technológia.

Ami a talajok savanyodását illeti, való igaz, Magyarországon a talajok mintegy 50 százaléka savanyú, mészhiányos, sõt mintegy 7 százaléka erõsen savanyodásra hajlamos. Hozzá kell tennem, hogy a hetvenes évek nitrogén mûtrágyázása, amely sokszor szakszerûtlen is volt, ma talán már ilyen formában nem jelentkezik, mert az az 54 kilogrammos mûtrágya hatóanyag, nitrogén hatóanyag, amelyet most kiszórunk, csak negyede a korábbi mennyiségnek, tehát úgy érzem, hogy ez a savanyodást nem fokozza tovább.

Jelezni szeretném, hogy a Földmûvelésügyi Minisztérium támogatja egyrészt a nem hígtrágyás technológiák bevezetését és az ilyen beruházásokat, másrészt pedig támogatja a meszezést. Tehát aki meszezéssel akarja a savanyú talaját javítani, annak erre a mezõgazdasági támogatás rendelkezésére áll.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap