Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban az orosházi Új Élet Mezõgazdasági Szövetkezet gyakran szerepelt a Békés megyei "Heti Délkelet" címû lapban és az országos sajtóban. Az adótartozása elérte a 43 millió forintot, és rendkívül gyorsan változnak annak a keverõüzemének a tulajdonosai, amelyet a szövetkezet elsõ alkalommal a Top-Aratul Kft. részére adott el 1996. október 28-án 168 millió forintért. A vételár áfatartalma 42 millió forint volt.

Ez az adásvételi szerzõdés önmagában szokásosnak tekinthetõ, de az már nem, hogy a vevõ még ugyanezen a napon, ugyanezt az ingatlant eladta az Info-Rex Kft. részére. Ez a szerzõdés azonban már 250 millió forint vételárat tartalmaz, áfatartalma 62,5 millió forint. Figyelemre méltó az is, hogy a vevõ cég, az Info-Rex Kft. éppen az adásvételi szerzõdés megkötésének napján, tehát 1996. október 28-án kezdte meg mûködését.

Az ugyanerre az ingatlanra vonatkozó következõ adásvételi szerzõdés 1996. október 31-én kelt, amelyben a még be nem jegyzett tulajdonos a 3 : W - dupla "v" - Pénzügyi Rt. vevõnek értékesítette az ingatlant, de most már 1 milliárd 490 forint vételárért áfatartalma 350 millió forint volt. Fentiek alapján arra lehet következtetni, hogy a jelenlegi tulajdonos az utolsó vevõ, a 3 : W Pénzügyi Rt., ezzel szemben az illetékes földhivatalnál csak széljegyzetek jelzik a különbözõ szerzõdések létrejöttét, mert valamennyi szerzõdés meghiúsult, így a tulajdonos változatlanul az orosházi Új Élet Mezõgazdasági Szövetkezet. Ez a megoldás tipikusnak mondható árfelverõi magatartás, amely létrejött szerzõdések esetén jutaléknövelést céloz. Meg nem valósult ügyletek esetében azonban szinte kizárólag számszaki, könyveléstechnikai célt szolgál.

Tisztelt Államtitkár Úr! Fentiek alapján kérdezem (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.): folytat-e vizsgálatot az APEH (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.) az orosházi Új Élet Mezõgazdasági Szövetkezetnél. Megalapozottnak...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap