Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársam! Ha ön nem említette a nevet, akkor én sem. V. T. 1995-ben egymás után két beadvánnyal fordult a minisztériumhoz, és a kérelmére kiadásra került egy úgynevezett szolgálatiidõ-igazolás, egy levél arról, hogy nincs a minisztériumban fellelhetõ iratok között olyan, amely azt támasztaná alá, hogy személyesen bántalmazta volna az asszonyt és a férjét, vagy arra utasítást adott volna, és végül egy feljegyzés a hozzá csatolt jegyzõkönyvekkel, amely az ügyben szereplõ, még élõ és - hangsúlyozom - V. T. kérelmére meghallgatott volt ÁVH-sok nyilatkozatait foglalta össze, és amelyek, azt hiszem, egyikünk számára sem meglepõ módon az õ állításait támasztották alá.

Valóban, miután belügyminiszter úr tudomást szerzett az ügyrõl, elõbb a Belügyminisztérium kabinetfõnöke 1996. július 26-án, majd maga a belügyminiszter úr 1996. szeptember 4-én, majd pedig a minisztérium közigazgatási államtitkára ez év október 7-én írt levelet. A levél címzettje eltérõ volt, hol az elõbb említett, hol pedig az ellenérdekû fél, mármint jelen esetben ellenérdekû fél. Mindhárom levél alapján az alábbiakat mondhatom: a képviselõ úr által idézett kijelentés a feljegyzésben nem a minisztérium hivatalos álláspontjaként szerepel, hanem az a felvett nyilatkozatok összegzésének egyik része volt sem a feljegyzésben, sem más iratban nem szerepel olyan kitétel, hogy ezekkel a nyilatkozatokkal a Belügyminisztérium részérõl bárki is a legkisebb mértékig is azonosulna.

Idézek még az egyik ilyen levélbõl, az elõbb említett levelekbõl: "A hivatalos feljegyzésben, illetve a megküldött jegyzõkönyvekben foglaltakkal maga a belügyminiszter és a minisztérium vezetése nem ért egyet, a történeti tények súlyos megsértésének tartja azokat, a hivatalos feljegyzés a volt elnyomó terrorszervezet az ÁVH egykori alkalmazottainak véleményén alapul, és ellentmond az akkori köznapi tapasztalatoknak, annak, hogy Magyarországon az ÁVH ténykedése sokak megkínzását és halálát jelentette." (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.)

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap