Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! A 13/91. számú kormányrendelet elõírja, hogy a kiemelt - tehát nem 50, hanem 67,5 százalékos - hazautazási kedvezmény kizárólag a lakóhely és a képzés székhelye között vehetõ igénybe. A feltételeket az üzletszabályzat rögzíti. Eszerint a tanintézet bírálja el és adja ki a kedvezményes utazásra jogosító igazolást, amely több útvonalat is tartalmazhat.

A képviselõ úr által említett példánál maradva: Kazincbarcika és Debrecen között az iskola a közvetlen vonatjárat mellett a tanuló kérésére Debrecentõl Miskolcig vonatra és Miskolc-Kazincbarcika között autóbuszra is megadhatja a kedvezményt. Ilyen esetben a közbeesõ bejegyzett állomáson, tehát Miskolcon is kiadják a 67,5 százalékos menetjegyet. Így a diák nemcsak a lakóhelyérõl, hanem az útvonalon lévõ, a diákigazolványba bejegyzett megállóhelyrõl is utazhat az iskolába kedvezményesen.

Abban az esetben, ha az említett kormányrendelet lehetõséget adna bármely állomáson való felszállásra, akkor ez a kedvezmény nemcsak hazautazásra, hanem bármely egyéb program lebonyolítására is igénybe vehetõ volna, amit viszont az 50 százalékos kedvezmény részesít elõnyben. A diákok egyéb célú utazásait ez biztosítja, így érhetõ el, hogy a fogyasztói árkiegészítést - ezt a bizonyos kiemelt 67,5 százalékost - az érintettek csak olyan célra és olyan mértékben vegyék igénybe, amely a törvényalkotók szándéka volt. Az üzletszabályzat ezzel áll összhangban. Tehát hangsúlyozom, van egy kiemelt kedvezmény, amely több helyrõl is igénybe vehetõ, több célt - összesen négyet - lehet bejegyezni az üzletszabályzat szerint. Amennyiben egyéb célra - akár strandolásra, akár másra - másutt akar leszállni vagy felszállni a diák, 50 százalék kedvezményt akkor is mindenképpen igénybe vehet. Ez méltányos, és az üzletszabályzat megfelelõképpen rendelkezik.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap