Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök asszony, de ilyen zajban nem lehet elmondani! Tisztelt Miniszter Úr! A magyar mezõgazdaság története egyértelmûen bizonyítja, hogy a családi és kisbirtokrendszerre épített gazdálkodás teremti meg a nemzeti hagyományoknak megfelelõ mezõgazdasági termelés alapjait. Ezzel szemben az utóbbi idõben a sajtó beszámolt arról, hogy jelentõs nagyságú mezõgazdasági területek olyan bankárcsoportok tulajdonába vagy használatába kerültek, amelyek befektetési céllal vásárolnak fel földterületeket.

Egyes becslések szerint a bankár-agrár érdekeltségek már közel 15 ezer hektárnyi bérelt területen termelnek. A termõföldek fenti módon történõ koncentrálása eredményeként jelenleg folyamatban van az agrárcégek holdingba szervezése. Várhatóan a közeljövõben létrehozzák az bankár-agrár holding rt.-t, a tervek szerint 2,5 milliárd forint alaptõkével. Az agrárérdekeltségeket a bankárcsoport hosszú távú befektetésnek tekinti. A bankár tulajdonosok véleménye szerint Magyarországon csakis nagyüzemi mezõgazdaságnak van jelene és jövõje. Szerintünk ezen megállapítás téves, lobbyérdekeket szolgál. A bankárcsoport fenti törekvése ellentétes a családi kis- és középgazdaságokra épülõ magyar mezõgazdaság hagyományaival és a fejlett európai országok gyakorlatával.

Kérdezem, miniszter úr, a következõt:

Egyetért-e ön azzal, hogy a magyar mezõgazdaság tulajdonjogi szerkezete a bankárcsoport törekvésének megfelelõen átalakuljon?

Terveznek-e és milyen intézkedéseket a mezõgazdasági monopóliumok kialakulásának megakadályozására?

Miért hallgatják el és tagadják az európai gyakorlatban is jól mûködõ családi kis- és középgazdaságokat?

Várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap