Nikolits István Tartalom Elõzõ Következõ

NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Röviden a válasz a kérdésére: igen. Bõvebben a következõket szeretném elmondani:

A kilencvenes évek elejétõl a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakértõi intézete folyamatosan vizsgálta az új útlevelek problémakörét, és mindenre kiterjedõ szakmai elõkészítõ munkát végzett. Számos okmánykitöltési technológiát megvizsgált, így különféle kitöltési módszereket - például lézerprinter, fénymásolás, lézergravírozás, termotranszfer - és ezekkel párosuló adatbiztosítási eljárásokat biztonsági és okmányvédelmi szempontból elemzett.

Mindezek eredményérõl a szakértõi intézet tájékoztatta a Belügyminisztériumot, és az intézet javaslata alapján a Belügyminisztérium 1997 elején a lézergravírozásos technika alkalmazása mellett döntött, ennek megfelelõen került kiírásra a pályázat. Három cég jelentkezett, formai hiányosságok miatt azonban a tendert érvénytelenné kellett nyilvánítani. Tekintettel arra, hogy a pályázatok tartalmi oldalról jók voltak, a folyamat átalakult meghívásos tárgyalási eljárássá. Az új eljárás eredményét november 21- éig kell meghozni és kihirdetni.

Miért döntöttek a szakemberek a lézergravírozásos technika mellett? Ez a megoldás a megkövetelt biztonsági követelményeket szem elõtt tartva hosszú távon olcsóbb más technológiáknál. Az egyszeri beruházási ár valóban megközelítõleg 2,5 milliárd forintra tehetõ. A mintegy 3 millió útlevél kiállításához 19 berendezést kell üzembe állítani. Ez az ár azonban magában foglalja a rendszer teljes kiépítésének költségeit, a háttér-informatika megteremtését is beleértve. Az egyszeri beruházást követõen a rendszer már jelentõs alapanyagigény nélkül mûködtethetõ; más, hagyományos, fóliára épülõ rendszer tekintetében ez pontosan fordított: a kisebb beruházás nagy költséget igénylõ alapanyag-szükséglettel párosul. Ezen túlmenõen a lézergravírozásos technikával az okmányreformba bevonandó valamennyi új okmány kiállítható, így készülnek majd például a személyi igazolványok és a vezetõi engedélyek is.

Az okmányok mennyiségét, az üzemeltetés költségeit tekintve tehát leszögezhetõ, hogy ez az eljárás hosszabb távon a fajlagos költségeket tekintve olcsóbb és takarékosabb megoldás. Ez a módszer nagyobb biztonságot nyújt a visszaélések ellen, mint más hagyományos technológiák.

Való igaz, hogy a lézergravírozó berendezések nagy számban találhatók a piacon, de biztonsági okmányok kitöltésére alkalmas, fényképeket, azonosító kódokat feldolgozó gravírozó berendezéseket csak kormányzati szervek felé értékesítenek. (Zaj.) Szeretném hangsúlyozni, hogy a lézergravírozás és a lézerprintelés között elvi különbség van.

Harmadszor: a lézergravírozásos technika alkalmazásával az útlevelek kitöltése sokkal gyorsabbá válik; a választott technológiával napi 25 ezer okmányt lehet kitölteni. A meglevõ informatikai háttér ezzel a megoldással kompatíbilis. A berendezések jövõ év folyamán folyamatosan kerülnek telepítésre. Az átmeneti idõszakban a régi útlevelek szintén lézergravírozásos módszerrel készített érvényesítõ bélyegekkel kerülnek ellátásra, és így érvényesítésre.

(15.00)

Végezetül szeretném megemlíteni, hogy ilyen módszerrel készülnek Svájcban a személyi igazolványok, Finnországban az útlevelek, Németországban az útlevelek tekintetében a rendszer bevezetés elõtt áll, és számos távol-keleti ország, ahol a hamisítás virágkorát éli, szintén ilyen lézergravírozásos módszerrel készíti a személyi okmányokat. (Zaj, moraj.)

Kérem képviselõ urat, hogy az interpellációra adott válaszomat fogadja el. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap