Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Miniszterelnök úrhoz intézett kérdésére a szakértõi tárgyalások vezetésével megbízott Nemcsók János kormánybiztos úrral egyeztetve adom meg a választ.

Amint képviselõ úr és a tisztelt Ház elõtt is ismeretes, a Hágai Bíróságon feltett kérdések között a vízmegosztás ügye külön kiemelve nem szerepelt. Ezért erre vonatkozóan a hágai döntésben számszerûsített rész, számszerûsített döntés nem születhetett. Jelenleg az ön által is idézett ideiglenes vízmegosztás van érvényben, az 1995 áprilisi szerzõdés, úgynevezett különmegállapodás, amely évszaktól függõen másodpercenként 200 és 600 köbméter vízmennyiséget biztosít Magyarország számára.

A bíróság kimondta, hogy Magyarországnak és Szlovákiának jóhiszemûen kell tárgyalnia, és minden szükséges intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy az 1977. szeptember 16-án aláírt szerzõdés céljai valósuljanak meg. Úgy rendelkezett továbbá - és ezt idézetnek is lehet tekinteni -, hogy a feleknek friss szemmel kell tekinteniük a bõsi erõmû mûködésének környezetre gyakorolt hatására, különösen kielégítõ megoldást kell találniuk az Öreg-Duna medrébe és mellékágakba juttatandó víz mennyiségére a folyó mindkét partján. A két félnek a vízmegosztás kérdését tehát új szerzõdés keretében kell rendezni, nyitva áll minden lehetõség a megállapodásra, meg kell állapodni ebben.

Az erre vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak, ez idõ alatt egyoldalúan nem tehetünk lépéseket, minden vonatkozásban tekintetbe kell vennünk a Hágai Bíróság ítéletét. A konkrét mennyiséget tekintve pedig valóban az a megállapodás, amely Magyarország számára is elõnyös, egyelõre, amíg itt nem születik új megállapodás, addig ez lesz érvényben.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

(14.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap