Horváth József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Mindenekelõtt szeretném biztosítani a miniszter urat és távollétében a miniszterelnök urat is, hogy a Magyar Demokrata Fórum mint kormányzati tapasztalattal is rendelkezõ párt, a kérdéses témában a nehézségek ismeretében együttérzéssel követi a november 15-én megindult magyar-szlovák vízierõmû-tárgyalásokon a kormány tárgyalási erõfeszítéseit.

A tárgyalások jelen szakaszában az egyik legidõszerûbb kérdés a vízmegosztás kérdése. A hágai ítélet a Duna elterelését jogsértõnek mondta ki, a korábbi vízhozam helyreállítása, biztosítása a szlovák fél kötelessége, és annak halogatása is kizárólag a szlovák fél érdeke. Október 9-én lejárt az a kormányzati megállapodás, amely az átlagos dunai vízhozam 20 százalékában maximálta az átengedett vízmennyiséget. Miután e tárgyban a szlovák fél megkeresésére magyar kormányválasz nem volt, nem hangzott el, október 25-én Baczó úr bejelentette, hogy a tárgyalások idõtartamára egyoldalúan meghosszabbítják a lejárt megállapodást. Ezen idõszakban azonban, különös tekintettel a száraz õszre is, további károsodásokat szenvedhet a Szigetköz.

Kérdésem tehát: milyen megfontolás alapján, milyen hosszú távú várható elõny reményében hozta meg a magyar fél a Szigetközt elõnyösen biztosan nem érintõ döntését és engedményét a szlovák fél javára? E kérdésben megkérdezték-e a szigetköziek képviselte szakvéleményt, illetve a Magyar Tudományos Akadémia környezetvédõ tanácsadó szakértõit?

Köszönöm szépen. Várom a válaszát. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap