Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A magyar kormány természetesen nem kíván lemondani Magyarország cukorszükségletének a biztosításáról. Egy olyan növényrõl van szó, amelynek a termelése nagyon komoly szaktudást igényel. Hozzáteszem azonban, hogy Magyarországon valamelyest az is bonyolítja a helyzetet, hogy nem csupán répából gyártanak cukrot, hanem közismerten magas az izocukorgyártás aránya ezt gabonából állítják elõ.

A cukorrépa önköltsége, ami a gazdálkodókat nagyon érinti - hiszen nyereség úgy lesz, hogy különbség keletkezik az értékesítési ár és az önköltség között -, valóban magas, és állandó növekedést mutat annak következtében, hogy az ipari eredetû, úgynevezett input árak állandóan emelkednek, növekednek. Ezt nem minden esetben lehet a cukorrépa árbevételében realizálni.

Azt azonban legyen szabad megemlítenem, hogy nagyon jelentõs dolog lenne, ha a cukorrépa-termelést megfelelõ helyen, megfelelõ területen és megfelelõ technológiával tudnánk biztosítani. Meggyõzõdésem, hogy Magyarországon a cukorrépa termésátlaga nem felel meg a nemzetközi követelményeknek. Ahol 250-300 mázsás répaterméseket tudnak betakarítani, amelynek a cukordigestiója a 13-14 százalékot nem haladja meg, ott nem számíthatunk arra, hogy jövedelmezõ legyen a cukorrépa-termesztés. Másrészt pedig nagyon szigorúan be kell tartani a technológiai elõírásokat.

Ami a cukorgyártást illeti, nagy koncentrációs folyamat zajlik az egész világon. Ez megfigyelhetõ a szomszéd országokban is, ahol a cukorgyárak koncentrálódnak, és néhány, de nagyon nagy teljesítményû cukorgyár látja el az országot cukorral. Meg lehet figyelni például Ausztria esetét.

Köszönöm, majd folytatom. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap