T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönjük a kérdését. Elsõsorban arra szeretnék válaszolni, ami a Duna Menti Erõmû Rt. jelenlegi eladási részét illeti.

Le szeretném szögezni, hogy a Duna Menti Erõmû Rt. privatizációja elsõ körben 1995. december 8-án történt meg, amikor is az ÁPV Rt. a jegyzett tõke 49 százalékának megfelelõ részvénycsomagot adott el a belga konzorciumnak, a Powerfin-Tractebel konzorciumnak. A társaság dolgozói '96-ban a kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzési programban szintén vásárolhattak részvényeket, s a külföldi tulajdonos 1996-ban már többségi tulajdonba került a munkavállalói részvények egy részének megvásárlásával. Tehát azt lehet mondani, hogy a Duna Menti Erõmû privatizációja a többségi tulajdonos megjelenésével kvázi megtörtént.

A kormánynak a villamosenergia-ipar privatizációjával kapcsolatban rögzített álláspontja azt a célt tûzte ki, hogy a villamosenergia- ipari társaságok tulajdonosi szerkezete úgy módosuljon, hogy a Paksi Atomerõmû és az Országos Villamos Távvezeték Rt. kivételével mind tulajdonjogilag, mind mûködésileg váljanak le az MVM Rt.-tõl 1998 végéig. A Magyar Villamos Mûvek Rt. a Powerfin-Tractebel konzorciumtól kapott vételi ajánlatot a 23,44 százalékos részvénycsomagért, amelyért a konzorcium 5,6 milliárd forintot fizetett. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

A továbbiakra a viszontválaszban térek ki. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap