I/4600.

Interpelláció

Dr. Áder János úr
a Magyar országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök úr!

A Házszabály 115. § (1) bekezdése alapján interpellációt kívánok benyújtani Dr. Vonza András miniszter úrnak a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetõjének:

"Vajon mennyi kincse van Magyarországnak és azokkal hogyan bánunk?" címmel.

Tisztelt Miniszter úr!

Remélem, hogy sok van és jól bánunk azokkal. Ilyen kincsnek, gondolom a magyar gyümölcspálinkát is. Sajnos a jelenleg hatályos rendelkezések lehetõvé teszik, hogy pálinka szóval illessék azokat az alkoholos italokat is, amelyek hidegúti eljárással készülnek, gyakorlatilag finomszeszhez aroma és színanyag hozzáadásával. Ennek a pálinkához semmi köze. A pálinka kizárólag - véleményem szerint - gyümölcscefre erjedésébõl keletkezett alkohol lefõzésével állítható elõ. Míg egy hektoliterfok finomszesz önköltsége kb. 100.- Ft, addig egy hektoliterfok gyümölcspálinka önköltsége gyümölcstõl függõen 400 - 600.- Ft!!! Állítom, hogy õseink által az alkoholok terén egy kincs maradt a kezünkben, ez a kincs a gyümölcspálinka, amely nincs eléggé megbecsülve a törvények által.

Ugyanakkor közismert, hogy az Európai Uniós tárgyalások folyamatosak. Úgy vélem, hogy a magyar pálinkát le kell védeni az alkoholok terén és "pálinka" névvel csak a magyar gyümölcsbõl, a hazánkban kiforrott technológia szerint nyert alkoholt lehessen illetni. Úgy, ahogy a whisky a skótoké, a konyak a franciáké, a grappa az olaszoké, az uozo a görögöké, úgy a pálinka a magyaroké. Ezt tudatosítani kell Európában és a világon.

Kérdezem Miniszter urat: van-e lehetõség, de leginkább szándék a minisztérium részérõl, hogy egyértelmûen definiálja, hogy "pálinka" alatt csak a gyümölcspálinkát értjük, és a kereskedelmi forgalmazás terén csak a gyümölcspálinka nevezhetõ pálinkának. Ugyanakkor kérdezem, hogy az Európai Uniós tárgyalásokon milyen esélye van a "pálinka" levédésének, mert tudomásom szerint a kezdõ lépést megtettük ez ügyben.

És még valamit. Sokszor mondjuk egy jellemzõ magyar termékre, hogy "hungarikum". De mit értünk ez alatt? Meghatároztuk-e pontosan valaha is? Összeállította-e valaki a "hungarikumok" listáját? És, hogy lehet erre a listára majdan egy terméknek felkerülni? Ki tehet majd erre javaslatot? Ezek a "hungarikumok" növelnék-e hazánk imázsát? És számítunk-e a "hunagrikomokra", amikor Magyarország imázsának növelésében gondolkodunk?

Várom Miniszter úr válaszát, különösen a "hungarikumokkal" kapcsolatban.

Budapest, 2001. május 24.

Font Sándor

MDF