T/1517/74. szám

Az Országgyûlés
Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

a j á n l á s a

az államszervezetre vonatkozó egyes törvények, továbbá az ingatlan-nyilvántartásról, az egészségügyrõl, valamint a halászatról és a horgászatról szóló törvények módosítására beadott T/1517. számú törvényjavaslat
z á r ó
v i t á j á h o z

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) megvitatta az államszervezetre vonatkozó egyes törvények, továbbá az ingatlan-nyilvántartásról, az egészségügyrõl, valamint a halászatról és a horgászatról szóló törvények módosítására beadott, T/1517/71. számon beterjesztett egységes javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1517/72-73. számú módosító javaslatokat.

Az Elõterjesztõ a T/1517/72/2. és a 72/4. sz. módosító javaslatát visszavonta.

Megjegyzés: Az egységes javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat az egységes javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az egységes javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló egységes javaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény egységes javaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerûségérõl bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történõ utalást, ha az elsõ helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

I.

    1. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 19. § (1) bekezdésében a Hhtv. 4. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    2. /19. § (1) A Hhtv. 4. §-a (1)-(2) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezések lépnek:/

      "(1) Ha a [medret magában foglaló földrészlet] halászati vízterület egy személy tulajdona, a halászati jogot a tulajdonos önállóan gyakorolja (a továbbiakban: önálló halászati jog), ha több személy - ide értve a Magyar Államot is - tulajdona, a halászati jogot a tulajdonosok közösen gyakorolják (a továbbiakban: társult halászati jog)."

      Indokolás: Lásd a T/1517/72/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot: - az Alkotmányügyi biz. támogatja

    3. Dr. Orosz Sándor képviselõ az egységes javaslat 19. § (1) bekezdésében a Hhtv. 4. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    4. /19. § (1) A Hhtv. 4. §-a (1)-(2) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezések lépnek:/

      "(1) Ha a [medret magában foglaló földrészlet] halászati vízterület egy személy tulajdona, a halászati jogot a tulajdonos önállóan gyakorolja (a továbbiakban: önálló halászati jog), ha több személy - ide értve a Magyar Államot is - tulajdona, a halászati jogot a tulajdonosok közösen gyakorolják (a továbbiakban: társult halászati jog)."

      Indokolás: Lásd a T/1517/73/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    5. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 19. § (2) bekezdésében a Hhtv. 4. § (4) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    6. A T/1517/72/2. sz. módosító indítvány az Alkotmányügyi bizottság ülésén VISSZAVONVA!

    7. Dr. Orosz Sándor képviselõ az egységes javaslat 19. § (2) bekezdésében a Hhtv. 4. § (4) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    8. /(2) A Hhtv. 4. §-a a következõ (3)-(4) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg az eredeti (3) bekezdés jelölése (5) bekezdésre változik:/

      "(4) Ha a [meder] halászati vízterület többségi tulajdonosa az állam, akkor az állami tulajdonban lévõ vizekhez hasonlóan ([Hhtv.] a 11., 12. §[-a] alapján) pályázati úton történik a vízterület halászati jogának haszonbérbeadása. A haszonbérleti díj a tulajdoni hányadnak megfelelõen illeti meg a tulajdonos társakat."

      Megjegyzés: Az Alkotmányügyi bizottság ülésén a módosító javaslat elõterjesztõje által pontosított szöveg.

      Indokolás: Lásd a T/1517/73/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    9. Dr. Orosz Sándor képviselõ az egységes javaslat 32. §-ának a következõ módosítását javasolja:
    10. "32. § (1) Ez a törvény - a (2)-[(5)](3) bekezdésben foglaltak kivételével - 2000. január 1. napján lép hatályba, egyidejûleg a mérésügyrõl szóló 1991. évi XLV. törvény 2. §-ának (4) bekezdése, valamint az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény 166. §-a (1) bekezdésének e) pontja, a 168. § (1) bekezdésének a "-dajkaterhességet kivéve -", továbbá "A dajkaterhesség esetében a kérelmet közokiratba kell foglalni." szövegrészei, a 183-184. §-a, valamint a 183. §-t megelõzõ "Dajkaterhesség" alcíme hatályát veszti.

      (2) A (3)[-(5)] bekezdés, valamint e törvény 4. §-a, a 17-[33.]31. §-ai a kihirdetést követõ 15. napon lépnek hatályba; egyidejûleg a Hhtv. 46. §-a (4) bekezdésének a) pontja, valamint a 54. §-a (1) bekezdésének utolsó mondata hatályát veszti.

      [(3) E törvény 19. §-ával megállapított Hhtv. 3. §-ának módosítása nem érinti az egyes állami tulajdonban lévõ vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonba adásáról szóló 1991. évi XXXIII. törvény rendelkezései szerint átadott vizek tulajdonjogát és az ahhoz kapcsolódó önkormányzatokat megilletõ halászati jogot.

      (4) A nem állami tulajdonban lévõ holtágon, bányatavon és víztározón a Magyar Államot megilletõ halászati jog 2000. június 30. napján megszûnik, és ezzel egyidejûleg az államot megilletõ halászati jog átengedésérõl szóló határozatok érvényüket vesztik. A korábbi hasznosító által jogszerûen létesített halászati létesítmények, berendezések ellenértékének - ideértve a telepítési költségek meg nem térült részének értékét is - megfizetésére a Hhtv. 14. § (3) bekezdésének haszonbérlet megszûnésére vonatkozó rendelkezése az irányadó.]

      [(5)](3) Az állami tulajdonban lévõ holtágon, bányatavon és víztározón a (2) bekezdésben meghatározott naptól az államot megilletõ halászati jog átengedésérõl szóló határozatok érvényességére, az államot megilletõ halászati jog pályázat útján való haszonbérbe adására, valamint a korábbi hasznosító által jogszerûen létesített halászati létesítmények, berendezések ellenértékének megfizetésére a Hhtv. 54. §-a (2)-(3) bekezdésében, valamint 55. §-ában foglaltakat egyaránt alkalmazni kell."

      Megjegyzés: Az Alkotmányügyi bizottság ülésén a módosító javaslat elõterjesztõje által pontosított szöveg.

      Indokolás: Lásd a T/1517/73/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    11. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 32. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    12. "32. § (1) Ez a törvény - a (2)-(5) bekezdésben foglaltak kivételével - 2000. január 1. napján lép hatályba, egyidejûleg a mérésügyrõl szóló 1991. évi XLV. törvény 2. §-ának (4) bekezdése, valamint az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény 166. §-a (1) bekezdésének e) pontja, a 168. § (1) bekezdésének a "-dajkaterhességet kivéve -", [továbbá] és "A dajkaterhesség esetében a kérelmet közokiratba kell foglalni." szövegrészei, a 183-184. §-a, valamint a 183. §-t megelõzõ "Dajkaterhesség" alcíme, továbbá az Inytv. 50. §-a (1) bekezdésének a "haszonbérleti jogot" szövegrésze hatályát veszti."

      Indokolás: Lásd a T/1517/72/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot: - az Alkotmányügyi biz. támogatja

    13. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 32. § (4) bekezdésének az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):

A T/1517/72/4. sz. módosító indítvány az Alkotmányügyi bizottság ülésén VISSZAVONVA!

II.

Az Alkotmányügyi bizottság az Elõterjesztõvel egyetértésben - figyelembe véve a T/1517/61. számú, az Országgyûlés által megszavazott módosító javaslatot - megállapítja, hogy a T/1517/71. sz. egységes javaslat helyes szövege a következõ:

"9. § Az Inytv. 32. §-ának helyébe a következõ rendelkezés lép:

(3) A tulajdonjog, haszonélvezeti jog, a használat joga, szolgalmi jog, vételi jog, jelzálogjog (önálló jelzálogjog) keletkezésére, módosulására, illetve megszûnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat, ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye. Ellenjegyzésként a jogtanácsos ellenjegyzését is el kell fogadni, ha a szerzõdõ felek valamelyike jogtanácsos által képviselt szervezet. Nem alkalmas bejegyzésre az olyan okirat, amelyen a készítõ és ellenjegyzõ ügyvéd, illetõleg a közokiratba foglaló közjegyzõ szerzõdõ félként van feltüntetve."

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. december 21.

Dr. Pokol Béla s.k.,

Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának elnöke

    1. Az Alkotmányügyi bizottság az egységes javaslat 19. § (2) bekezdésében a Hhtv. 4. § (4) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    2. /(2) A Hhtv. 4. §-a a következõ (3)-(4) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg az eredeti (3) bekezdés jelölése (5) bekezdésre változik:/

      "(4) Ha a [meder] halászati vízterület többségi tulajdonosa az állam, akkor az állami tulajdonban lévõ vizekhez hasonlóan ([Hhtv.] e törvény 11., 12. §-a alapján) pályázati úton történik a vízterület halászati jogának haszonbérbeadása. A haszonbérleti díj a tulajdoni hányadnak megfelelõen illeti meg a tulajdonos társakat."

      Indokolás: Lásd a T/1517/74/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslattal: - az Elõterjesztõ képviselõje

    3. Az Alkotmányügyi bizottság az egységes javaslat 32. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    4. "32. § (1) Ez a törvény - a (2)-[ (5)](4) bekezdésben foglaltak kivételével - 2000. január 1. napján lép hatályba, egyidejûleg a mérésügyrõl szóló 1991. évi XLV. törvény 2. §-ának (4) bekezdése, valamint az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvény 166. §-a (1) bekezdésének e) pontja, a 168. § (1) bekezdésének a "-dajkaterhességet kivéve -", [továbbá] és "A dajkaterhesség esetében a kérelmet közokiratba kell foglalni." szövegrészei, a 183-184. §-a, valamint a 183. §-t megelõzõ "Dajkaterhesség" alcíme, továbbá az Inytv. 50. §-a (1) bekezdésének a "haszonbérleti jogot" szövegrésze hatályát veszti.""

      Indokolás: Lásd a T/1517/74/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslattal: - az Elõterjesztõ képviselõje

    5. Az Alkotmányügyi bizottság az egységes javaslat 32. § (2) bekezdésének módosítását javasolja:

"(2) A (3)-[(5)](4) bekezdés valamint e törvény 4. §-a, a 17-[33.]31. §-ai a kihirdetést követõ 15. napon lépnek hatályba; egyidejûleg a Hhtv. 46. §-a (4) bekezdésének a) pontja, valamint a 54. §-a (1) bekezdésének utolsó mondata hatályát veszti."

Indokolás: Lásd a T/1517/74/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslattal: - az Elõterjesztõ képviselõje