T/851/77.

Az Országgyûlés
Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

a j á n l á s a

az egészségügyet, illetõleg a gyógyszerellátást érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/851. számú törvényjavaslat
záró vitájához

(Együtt kezelendõ a T/851/68. számú egységes javaslattal)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) megvitatta az egészségügyet, illetõleg a gyógyszerellátást érintõ egyes törvények módosításáról szóló, T/851/68. számon beterjesztett egységes javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/851/69-76. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: Az egységes javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat az egységes javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az egységes javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat az egységes javaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

Összefüggés: A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

I.

    1. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 6. §-ában a Tv. 8/A. § (5) bekezdésének az elhagyását javasolja:
    2. /6. § A Tv. az alábbi 8/A. §-sal egészül ki:/

      "[(5) A Kamara részére törvényben megállapított közfeladat ellátásához szükséges költségvetési hozzájárulás mértékérõl és annak - az Egészségügyi Minisztérium fejezetén belül - elkülönített biztosításáról az Országgyûlés dönt.]"

      Megjegyzés: Ez a módosító javaslat összefügg az ajánlás 2. pontjában szereplõ módosító javaslattal.

      Indokolás: Lásd a T/851/70/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

    3. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 16. § (2) bekezdésében a Tv. 42. § (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolja:
    4. /(2) A Tv. 42. §-a az alábbi (3)-(4) bekezdésekkel egészül ki:/

      "(3) [Amennyiben törvény közfeladatot határoz meg a MOK részére, az Országgyûlés dönt a közfeladat ellátásához szükséges központi költségvetési hozzájárulás mértékérõl, és annak - az Egészségügyi Minisztérium fejezetén belül elkülönített - biztosításáról.] A MOK részére törvényben megállapított közfeladat ellátásához szükséges költségvetési hozzájárulás mértékérõl és annak - az Egészségügyi Minisztérium fejezetén belül - elkülönített biztosításáról az Országgyûlés dönt."

      Indokolás: Lásd a T/851/70/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

    5. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 22. §-ában a Gyktv. 10. § (2) bekezdése b/ pontjának a következõ módosítását javasolja:
    6. /22. § A Gyktv. 9-10. §-ai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

      (2) Az elnökség kizárólagos hatáskörébe tartozik/

       

      "b) a 2. § (2) bekezdésének b)-c)[, és g)]  pontjaiban meghatározott véleményezési és egyetértési[, illetve engedélyezési] jog gyakorlása; "

      Megjegyzés: Ez a módosító javaslat összefügg az ajánlás 4-12. pontjában szereplõ módosító javaslattal.

      Indokolás: Lásd a T/851/72. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.támogatja.

    7. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 33. §-ának - amely a Gyltv. 3. § (4) bekezdése b/ pontját érinti - az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerûen változik):
    8. "33. § [A Gyltv. 3. § (4) bekezdésének b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

      [A kérelemhez csatolni kell]

      "b) az OTH határozatát a személyi jog engedélyezésérõl,"]"

      Indokolás: Lásd a T/851/74. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.támogatja.

    9. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 35. §-ában a Gyltv. 16. § (3)-(4) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    10. "35. § A Gyltv. 16. §-ának (3)-(4) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

      "(3) Ha a személyi jog megszünt, [a Kamara] az OTH a személyi jogra vonatkozó pályázatot hivatalból kiírja[, ha]

      a) ha azt az arra jogosultak nem kezdeményezik,

      b) a 23. § (1) bekezdésének ab) alpontjában, [és] illetõleg b) pontjában foglalt esetben.

      (4) Az országos pályázati felhívást, valamint a pályázat tartalmi követelményeit a 3. § (3) bekezdésének b) pontjában, a (4) bekezdésének c) pontjában és (5) bekezdésének a) pontjában foglaltakra is kiterjedõen [a Kamara] az OTH

       

      a) a pályázati kiírás kezdeményezésétõl, illetve

      b) a személyi jog megszünésérõl való tudomásszerzés napjától

      számított hatvan napon belül az Egészségügyi Közlönyben közzéteszi.""

      Indokolás: Lásd a T/851/69. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

    11. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 36. §-ában a Gyltv. 18. § (3) bekezdése c/ pontjának a következõ módosítását javasolja:
    12. /36. § A Gyltv. 18. § (3) bekezdésének b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép és a (3) bekezdés az alábbi c) ponttal egészül ki:

      [A határozat egy-egy példányát a személyi jog jogosultján kívül meg kell küldeni]/

      "c) [az OTH-nak és] az ÁNTSZ-nek."

      Indokolás: Lásd a T/851/73. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.támogatja.

    13. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 38. §-ában a Gyltv. 22. §-ának a következõ módosítását javasolja:
    14. "38. § A Gyltv. 22. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

      "22. § (1) Az OTH [országos tisztifõgyógyszerésze] a személyi jogot visszavonja, ha az ÁNTSZ

      a/ a közforgalmú gyógyszertárba három éven belül legalább két alkalommal a személyi jog jogosultjának felróható okból hatósági vezetõt rendelt ki,

      b) ismételt figyelmeztetése ellenére a közforgalmú gyógyszertárat nem személyesen vezeti.

      (2) A személyi jog visszavonását az ÁNTSZ, valamint a Kamara területileg illetékes szerve kezdeményezheti.

      (3) A személyi jog visszavonásáról az OTH [országos tisztifõgyógyszerésze] a Kamara véleményének kikérése után határozattal dönt. A határozat egy példányát [a Kamara] az OTH az érintett gyógyszerészen kívül a közforgalmú gyógyszertár székhelye, valamint telephelye szerinti települési önkormányzatnak, a Kamara területileg illetékes szervének[, az OTH-nak], valamint az ÁNTSZ-nek is megküldi.""

      Indokolás: Lásd a T/851/71. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.támogatja.

    15. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 39. §-ában a Gyltv. 24. § (2) bekezdése c/ pontjának a következõ módosítását javasolja:
    16. "39. § A Gyltv. 24. § (2) bekezdésének c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

      [A hozzátartozói személyi jog a 45. § (1) bekezdés bb) pontjában szabályozott nyilvántartásba történõ bejegyzéssel jön létre. Errõl]

      "c) a Kamara területileg illetékes szervét, [az OTH-t,] és az ÁNTSZ-t.""

      Indokolás: Lásd a T/851/75. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

    17. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 49. § (1) bekezdése c/ pontjának a következõ módosítását javasolja:
    18. /49. § (1) Ez a törvény - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - 1999. július 1. napján lép hatályba azzal, hogy a kamarai szervek összetételére és választására vonatkozó rendelkezéseit 2000. január 1. napjától, az orvosok, illetõleg a gyógyszerészek mûködési nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit e nyilvántartások felállítását követõen, legkésõbb 2000. január 1. napjától kell alkalmazni. E törvény hatályba lépésével egyidejûleg /

      "c) a Gyltv. 2. §-ának f) pontjában a "népjóléti miniszter (a továbbiakban: miniszter)" szövegrész helyébe [a "Magyar Gyógyszerész Kamara (a továbbiakban: Kamara)"] az "Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifõorvosi Hivatala (a továbbiakban: OTH)" szövegrész, a 3. §-ának (2) bekezdésében az "a miniszter" szövegrész helyébe az ["az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifõorvosi Hivatala (a továbbiakban: OTH)"] "az OTH" szövegrész, a 4. §-ának (2) bekezdésében az "a miniszter" szövegrész helyébe az "az OTH" szövegrész, az 5. § (3) bekezdésének b) pontjában [a "gyógyszertárak" szövegrész helyébe a "gyógyszertárak bejárata"] a "a meglévõ közforgalmú gyógyszertárak és az újonnan létesítendõ közforgalmú gyógyszertár között" szövegrész helyébe a "a meglévõ közforgalmú gyógyszertárak bejárata és az újonnan létesítendõ közforgalmú gyógyszertár bejárata között" szövegrész, az 5. § (3) bekezdésének b) pontjában az "a miniszter" szövegrész helyébe az "az OTH" szövegrész, a 6. §-ának (2) bekezdésében az "a miniszter" szövegrész helyébe az "az OTH" szövegrész, a 8. §-ának (1) bekezdésében az "a miniszter a földmûvelésügyi miniszterrel" szövegrész helyébe az "az OTH a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel (a továbbiakban: FVM)" szövegrész, a 9. §-ának (1) bekezdésében a "a földmûvelésügyi miniszter" szövegrész helyébe az "az FVM" szövegrész, a 15. §-ának (1) bekezdésében az "a miniszter" szövegrész helyébe [a "Kamara"] az "az OTH" szövegrész, a 17. §-ának (5) bekezdésében az "A miniszter" szövegrész helyébe [a "Kamara"] az "Az OTH" szövegrész [és a "Kamara" szövegrész helyébe "az OTH" szövegrész], a 18. §-ának (1) bekezdésében az "a miniszter" szövegrész helyébe [a "Kamara"] az "az OTH" szövegrész és a "a Népjóléti" szövegrész helyébe a "az Egészségügyi" szövegrész, a 18. §-ának (3) bekezdésében az "a miniszter" szövegrész helyébe [a "Kamara"] az "az OTH" szövegrész, a 20. §-ának (1) bekezdésében az "a miniszterhez" szövegrész helyébe [a "Kamarához"] az "az OTH-hoz" szövegrész, a 20. §-ának (3) bekezdésében az "a miniszter elõzetes" szövegrész helyébe [a "Kamara"] az "az OTH" szövegrész, a 21. §-ának (3) bekezdésében az "a minisztert" szövegrész helyébe [a "Kamarát"] az "az OTH-t" szövegrész, a 23. §-ának (2) bekezdésében az "a Népjóléti" szövegrész helyébe az "az Egészségügyi" szövegrész, a 24. § (1) bekezdésének b) pontjában az "a miniszterhez" szövegrész helyébe ["Kamarához"] az "az OTH-hoz" szövegrész, a 26. §-ának (1) bekezdésében az "a miniszter" szövegrész helyébe [a "Kamara"] az "az OTH" szövegrész, a 34. § (2) bekezdésének b) pontjában az "a miniszter" szövegrész helyébe az "az OTH" szövegrész, a 43. §-ának (1) bekezdésében az "A miniszter" szövegrész helyébe az "Az OTH" szövegrész, [valamint] a 44. §-ának (1)-(2) bekezdéseiben az "a miniszter" szövegrész helyébe [a "Kamara"] az "az OTH" szövegrész lép, továbbá [a Gyltv. 16. §-ának (1) bekezdésébõl a "Kamara véleményének beszerzése után" szövegrész,] a 20. §-ának (2) bekezdése, a 24. § (1) bekezdésének b) pontjában a "kiskorú" szövegrész és a 40. §-ának d) pontja a hatályát veszti;"

      Indokolás: Lásd a T/851/76/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.támogatja.

    19. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 49. § (2) bekezdése b/ pontjának a következõ módosítását javasolja:
    20. /(2) Az Egészségügyi Miniszter, illetve az Egészségügyi Minisztérium az (1) bekezdésben meghatározott hatásköri változásokra tekintettel köteles /

      "b) a gyógyszertárak létesítésére vonatkozó folyamatban lévõ ügyek, továbbá a személyes gyógyszertár mûködtetési jogra vonatkozó ügyek iratanyagát, valamint a[z] Gyltv. 45. § (1) bekezdésének a) pontja, illetve ba/ és bb/ alpontjai szerinti nyilvántartásokat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatalának (a továbbiakban: OTH),"

      /1999. június 1-jét követõ 15. napon belül átadni./

      Indokolás: Lásd a T/851/76/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.támogatja.

    21. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 49. § (2) bekezdése c/ pontjának az elhagyását javasolja:
    22. /(2) Az Egészségügyi Miniszter, illetve az Egészségügyi Minisztérium az (1) bekezdésben meghatározott hatásköri változásokra tekintettel köteles /

      "[c) a személyes gyógyszertár mûködtetési jogra vonatkozó ügyek iratanyagát, valamint a Gyltv. 45. § (1) bekezdésének ba) és bb) pontja szerinti nyilvántartásokat a Magyar Gyógyszerész Kamarának]"

      /1999. június 1-jét követõ 15. napon belül átadni./

      Indokolás: Lásd a T/851/76/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

    23. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 49. § (3) bekezdésének az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):

"[(3) A Magyar Gyógyszerész Kamara részére - kérelemre - az OTH a Gyltv. 45. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti nyilvántartásokból adatokat szolgáltat, továbbá a nyilvántartások adatainak változásairól a Magyar Gyógyszerész Kamarát hivatalból tájékoztatja.]"

Indokolás: Lásd a T/851/76/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz.támogatja.

II.

Az Alkotmányügyi bizottság az Elõterjesztõ egyetértésével megállapítja, hogy a az egészségügyet, illetõleg a gyógyszerellátást érintõ egyes törvények módosítására irányuló T/851/68. számú egységes javaslat:

- 1. §-ában a Tv. 2. § (1) bekezdése f/ pontja fd/ alpontjának szövege helyesen a következõ:

/f) véleményezési jogot gyakorol/

"fd) az orvosképzés, a szakképzés, a szakmai továbbképzés követelményszintjének, valamint az orvostudományi egyetemek felvételi és a szakorvosképzés szakmánkénti keretszámainak meghatározása tekintetében,"

- 1. §-ában a Tv. 2. § (1) bekezdése g/ pontjának szövege helyesen a következõ:

/2. § (1) A MOK/

"g) felkérésre, kijelölt szerve útján szakértõként [résztvesz] részt vesz az orvosi diplomához kötött tevékenység végzésével járó egészségügyi szolgáltatások minõségi ellenõrzésében;"

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. május 20.

Dr. Pokol Béla s.k.,
az Alkotmányügyi- és igazságügyi bizottság elnöke