T/417/14.

Az Országgyûlés
Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának

a j á n l á s a

a honvédelmet érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/417. számú törvényjavaslat
záró vitájához

(Együtt kezelendõ a T/417/11. sz. egységes javaslattal)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) megvitatta a honvédelemet érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/417/11. számon beterjesztett egységes javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/417/12. és a /13. számú módosító javaslatot.

A törvényjavaslat I. és III. fejezetében foglalt rendelkezéseknek, valamint 15., 17., 19. §-ának és 24. § (2) bekezdésének elfogadásához az Alkotmány 40/A. § (1) bekezdésének rendelkezésére tekintettel a jelenlévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

    1. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 2. §-ában a Hvt. 6. § új (5) bekezdésének az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerûen változik):

"[2. § A Hvt. 6. §-a a következõ új (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A Kormány évente tájékoztatja a Honvédelmi Bizottságot az Alkotmány 40/B. §-ának (1) bekezdése és 40/C. §-a szerinti tervezett csapatmozgásokról. A tájékoztatóban nem szereplõ csapatmozgások engedélyezésérõl a Kormány haladéktalanul írásos jelentésben tájékoztatja az Országgyûlést."]"

Indokolás: Lásd a T/417/13. számú módosító javaslat - amely a T/417/12. számú módosító javaslat pontosított változata - indokolását.

A módosító javaslatot: - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998. december 21.

Dr. Pokol Béla s.k.,
az Alkotmányügyi bizottság elnöke