Parlament képe
Készült: 2019.03.26.06:20:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

329. ülésnap (2013.11.26.), 36. felszólalás
Felszólaló Ertsey Katalin (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:11


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az összes ellenzéki módosító javaslatot szeretném támogatni ebben a javaslatcsomagban. Ugyanis azt gondoljuk, hogy ez egy jelentős és fontos kérdés napjainkban. Pontosan ezekről a kérdésekről beszélünk három és fél éve itt a Házban. Konkrétan ezeket a javaslatokat valamilyen formában 2010 őszén tettük le a kormány és a parlament asztalára. Először júniusban találkoztam a rugalmas gyed elnevezéssel, ami most gyed extrára változott, és már akkor elmondtuk, hogy ez az a bizonyos javaslat, amit gyorsasági prémium címmel 2010-ben már javasoltunk. Ugyanis meggyőződésünk, és a valóságból kiindulva nem is nagyon lehet más meggyőződésre jutni, hogy a nőket minél előbb segíteni kell abban, hogy vissza tudjanak jutni a munkaerőpiacra. Ehhez két dolog szükséges: rugalmas munkavégzési formák, ezekre tettünk javaslatokat a munka törvénykönyvének vitája során, és rugalmas, elérhető és megfizethető nappali gyermekellátási formák.

Ezek hiányában azok a javaslatok, amelyek a törvénycsomagban szerepelnek, nem fogják elérni azt a célt, hogy egyrészt a demográfiai krízist legalább lassítani tudják, ezt demográfusok is elmondják, a nőket akkor nem tudja visszasegíteni ez az intézkedéscsomag a munkahelyre, ha nem tudják elhelyezni a gyereket. Illetve a kistestvér megszületését ugyan felgyorsítja, és ezt támogatjuk, de a munkahelyekre való visszatérés kulcsa, mint sokszor elmondtuk, a nappali ellátás bővítése. A rugalmas gyed lényege az volt, hogy rövidebb idő alatt föl lehessen venni ugyanazt az összeget, amit az anyuka 2, illetve 3 év alatt fölvehetne. Ez végül kikerült ebből a javaslatból, nyilvánvalóan azért, mert ez lett volna az egyetlen olyan javaslat, ami igazán segít, hogy felgyorsítsuk azt a folyamatot, amiben az anyák végül is nem 4,5, közel 5 évet vannak otthon összességében a két gyermekkel, hanem rugalmasan ki-be járnak, hogy ilyen egyszerűen fogalmazzak, a munkaerőpiac és az otthoni gyermekgondozás között.

(10.30)

Ugyanis ez a megoldás az, ami egyedüli példaként, például a skandináv országokban, de az önök által sokszor példának vett Franciaországban is felgyorsítja azt a folyamatot, hogy visszamegyek dolgozni, és mivel nem megoldhatatlan, emberfeletti feladat az, hogy összehangoljam a munkámat a gyerekgondozással, ezért vissza tudok menni. És utána újra megszületik az a gyermek, akit terveztünk, de akit, pontosan a mai magyarországi viszonyok között nem szülnek meg a nők, aki nem születik meg a családban, mert nem tudják összehangolni a munkát és a gondozási feladatokat, pontosan azért, mert nincs elég nappali ellátás.

A rugalmas gyedet tehát kivették, és maradt a gyed extra. Végre visszavonták azt a büntető rendelkezést, miszerint a munka mellett nem lehet gyest felvenni, illetve aki gyesen van, az nem dolgozhat, ezzel szabályosan visszazavarták azokat a dolgozó kisgyerekes anyákat, akiket hála istennek, sikerült a munkaerőpiacnak felszívnia, őket három évvel ezelőtt visszazavarták gyesre. Ezt most visszavonják, hiszen belátták, hogy az az intézkedés, amit az előző kormány hozott, miszerint a munka mellett is lehet gyest felvenni, az kizárólag annyit jelent, tisztelt uraim... - nagyon kevés hölgy van a teremben, de talán az urak is tudják -, 28 ezer forintról beszélünk. 28 ezer forint két darab gyermeknek már nem elég a bölcsődei ellátására, elég egy darab bérletre - mondjuk, Budapesten - és egy darab bölcsődei díj kifizetésére. Tehát semmi mást nem jelentett volna ez az elmúlt három és fél évben, mint azt, hogy az anyuka a munkába való visszailleszkedés nehézségeit és költségeit kifizeti ebből az összegből, és vissza tud menni dolgozni, és ezért végül is képes újabb gyereket szülni, és ezzel a demográfiai krízis megállítható lett volna. Ehelyett önök ezt elvették, és most nagyon örvendetes, hogy visszaadják ezt a lehetőséget az anyáknak.

Zárójelben jegyzem meg, csalásra kényszerítettek nagyon sok szülőt ezzel, ugyanis egészen egyszerűen azt csinálták a nők, hogy természetesen nem adták fel a munkahelyüket - hiszen a krízis után minden családnak égető szüksége van a munkahelyére -, hanem átadták a nagyszülőknek a gyest. Tehát arra a fajta összekacsintásra kényszerítették az anyákat, amit a Kádár-korszakban ismerhettünk meg: a nagyszülők felvették a gyest, anyuka tovább tudott dolgozni. Sem a költségvetés nem járt jobban, sem a demográfiai helyzet nem javult.

Ezért minden olyan javaslatot támogatunk, ami ezt a javaslatot próbálja egy kicsit ösztönözni a valóság felé fordulással, többek között az anya és az apa közötti megosztását. Egyetértünk azzal, hogy ez nem anyai, hanem szülői feladat. Azt gondolom, hogy elég sokat beszéltünk ebben a Házban arról, hogy a gyermeknevelés két ember, két szülő és még a kiterjesztett család feladata is. Tehát álságos dolog lenne csak az anyára fókuszálni, még ha ez sajnos a mai napig elsősorban a nők fizetetlen otthoni munkáján alapszik is.

De hogy lényegében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) milyen lehetőségeket tartalmaz még ez a javaslat (Az elnök ismét csenget.), azzal a lehetőséggel, amivel lehetett volna, önök sajnos nem éltek.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az LMP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai