Parlament képe
Készült: 2019.03.23.11:17:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

320. ülésnap (2013.11.04.), 144. felszólalás
Felszólaló Ertsey Katalin (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Röviden: ugye, nem? Ugye, nem teszik meg azt a családokkal, hogy ha nem tudják elrakni a gyereküket a kötelező óvodába, és családi napközit hoz létre a falujukban, városukban valaki, akkor nem adnak mellé pénzt?

Az őszi költségvetési vita egyik legnagyobb kérdése ez, hiszen a Fidesz-frakció segítségével a Ház megszavazott egy olyan LMP-s módosítót, amely szerint a kötelező óvodáztatás elhamarkodott bevezetése miatti férőhelyhiányt a családi napközikben is lehet teljesíteni, tehát ezt a fajta problémát megoldják azok a családi napközik, amelyek erre a problémára jönnek létre, a pénzt viszont jelenleg nem adják oda. Önök, ez a kormány 2012-ben korlátozta azoknak az új, működési engedéllyel rendelkező családi napköziknek a finanszírozását, amelyek nem állami és önkormányzati kézben vannak, illetve nem EU-s pénzből, tehát pályázati pénzből élnek.

Jól értem-e, hogy a kormány azzal bünteti az önerőből vidéken létrejött, a munkaerő-piaci helyzet megoldásához és az anyáknak a munkába való visszasegítéséhez segítséget adó családi napköziket, hogy nem adja oda nekik a támogatást? Vagy vajon átgondolja-e azt a kormány, és támogatja-e azt a javaslatunkat, miszerint ezt a korlátot meg kell szüntetni? Hogy miért, azt önök is pontosan tudják. A családi napközi ebben a helyzetben különösen fontos, amikor a kötelező óvodáztatást ráeresztették erre a generációra, de nem adnak hozzá férőhelyet, és a pénzt is hozzá kell tenni azért, hogy a családi napközi ne egy drága megoldás legyen, hanem mindenkinek, aki szeretne dolgozni, lehetőséget adjon arra, hogy a gyerekét elhelyezve visszamenjen dolgozni, adófizetővé váljon, újra elkezdjen azon gondolkodni, hogy gyermeket vállal, és az ő adójából újabb szolgáltatásokat tudjunk nyújtani ezeknek az anyáknak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Vajon megteszi-e a kormány, hogy nem adja oda a normatívát, vagy átgondolják a javaslatokat? Ezt kérdezem. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai