Parlament képe
Készült: 2019.01.17.17:05:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2010.09.13.), 60-68. felszólalás
Felszólaló Szávay István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:46


Felszólalások:  Előző  60 - 68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Bocsánat, elnök úr, más az interpellációm címe.

ELNÖK: Tessék?

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Más az interpellációm címe, elnézést. Tudok erről is beszélni persze, ha muszáj, de... (Derültség.) Ugorjunk neki még egyszer, azt javasolnám.

ELNÖK: Ez lehetséges, de elnézést, én hozott anyagból dolgozom, az én forgatókönyvemben ez van benne. Úgyhogy megkövetem önt. Amennyiben a forgatókönyv rossz, akkor kérek szépen egy másik forgatókönyvi lapot. Azt nem kapok, viszont megkaptam az ön interpellációját, és akkor tisztelettel felolvasnám. Az interpellálandó miniszter ugyanaz?

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Nem tudom. (Derültség.) Kihez interpelláltam az előbb?

ELNÖK: Tehát Szávay István képviselő úr, a Jobbik képviselőcsoportjából, interpellációt nyújtott be a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez (Szávay István: Igen, ez stimmel!): "Etnobiznisz, avagy identitásválság Magyarországon - Mihez kezd az önmaga tragikomikus paródiájává váló kisebbségi önkormányzatisággal a kormány?" címmel.

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Kérem szépen újraindítani az időmet.

ELNÖK: Képviselő úr, öné a szó.

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! A Jobbik Magyarországért Mozgalom, mint azt programunkban is világossá tettük, messzemenőkig támogatja a hazai nemzetiségeket egyéni és kollektív jogaik gyakorlásában, mint ahogy mi is jogosan követeljük történelmi hazánk utódállamainak vezetőitől, hogy biztosítsák a magyar kisebbségek jogait.

A kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos jóhiszemű hazai jogalkotói szándékkal azonban sokan - közöttük is egy viszonylag jól körülhatárolható közösség tagjai - módszeresen és rendszeresen visszaélnek. A jogi kiskapukat kihasználva kialakult egy mindenki által jól ismert, ám mégis rendre elkendőzött jelenség, az etnobiznisz.

Ennek iskolapéldájaként kiemelnék egy egészen extrém esetet. Szalonna nevű, 790 választópolgárral rendelkező kis Borsod megyei faluban idén a cigány mellett lengyel, román és ruszin kisebbségi választásokat is tartanak, hozzátéve, hogy bejelentkezett 30 szlovén is, de végül náluk nem akadt jelölt. 2002-ben egyébként horvát nemzetiségűek is éltek itt, bár ők azóta eltűntek, persze lehet, hogy mindenki átköltözött Abaújszántóra, mert ott meg négy évvel ezelőtthöz képest előkerült valahonnan 34 horvát.

Felmerül a kérdés, hogyan vallhatja magát egy kisebbségi képviselőjelölt '98-ban cigánynak, 2002-ben horvátnak, 2006-ban megint cigánynak, végül 2010-ben románnak. Merthogy ugyanazokról a személyekről, nevezetesen Orgona Győzőről, a helyi kisebbségi önkormányzat regnáló elnökéről és kollégájáról, Rusznyák Dezsőről van szó. Azt már csak kis színesként teszem hozzá, hogy nevezettek 2006-ban a Közéleti Roma Nők Egyesületének jelöltjeként indultak. (Derültség a Jobbik soraiban.)

A választási iroda adatai alapján az Orgona család egymaga egész kis helyi olvasztótégelyként működik. Az említett, idén a változatosság kedvéért a Budapesti Román Egyesület színeiben ringbe szálló Orgona Győző két testvére, Orgona Andrea és Kalocsainé Orgona Edina ugyanis a Fidesz házi cigányszervezete, a Lungo Drom támogatásával küzd az egyes, identitásukat négyévente váltogató szalonnai választópolgárok bizalmáért.

A szalonnai közszereplők közül ki kell még emelnem Kálló Gábort, Kálló Barbara, a Lungo Drom egyik jelöltjének unokatestvérét, aki a Magyar Nemzeti Gárdát bíráló, az index.hu internetes portál által készített videofelvételen felháborodásának adott hangot, mondván, az árvíz idején a gárdisták cigány származása miatt nem adtak neki az összegyűjtött adományokból. Ez már csak azért is érdekes, mivel Kálló Gábor idén már a helyi ruszinság kultúráját kívánja felvirágoztatni. És hogy még fokozzam a fokozhatatlant: ezzel párhuzamosan a települési választáson is megméretteti magát, méghozzá a Lehet Más a Politika színeiben. (Derültség a Jobbik soraiban.) Önöknek egyébként már volt egy jelöltjük, őt kizárták annak idején, bizonyára ebben az esetben is így fognak majd eljárni.

A fenti példa tanulságából kiindulva kérdezem a tisztelt miniszter urat: követni kívánja-e a kormány az elmúlt évtizedek gyakorlatát azzal, hogy továbbra sem vesz tudomást a kisebbségi önkormányzati választásokon történő súlyos visszaélésekről? Amennyiben nem, hogyan, milyen eszközökkel kívánja megakadályozni a tényleges nemzeti kisebbségeket is hátrányosan érintő, jórészt cigányok által űzött országos méretű etnobizniszt? Kíván-e a kormány érdemben tájékozódni az országos kisebbségi önkormányzatoknál, amelyek már több alkalommal konkrét esetekben is jelezték, az adott nemzetiséghez a valóságban nem kötődő személyek és csoportok kerültek be a kisebbségi önkormányzatokba? Végül legitimnek, ezáltal támogatandónak tartja-e a kormány az országos kisebbségi önkormányzatok által el nem ismert helyi kisebbségi önkormányzatokat?

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  60 - 68  Következő    Ülésnap adatai