Parlament képe
Készült: 2018.12.19.17:29:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

286. ülésnap (2013.06.04.), 10. felszólalás
Felszólaló Szávay István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:22


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Vegyes érzésekkel hallgattam itt Csóti képviselőtársam, fideszes képviselő felszólalását, mert miközben nagyon fontos ügyek mellett, az autonómia mellett tett hitet, sajnos ismét ráerősített arra a teljesen félreértelmezett, rosszul értelmezett tévképzetre, amit önök 1920. június 4-éről és erről a mai napról gondolnak. Önök ünnepet, vidámságot, vásári komédiázást csináltak nemzetünk legnagyobb tragédiájának a napjából. És akkor is így van ez, ha hozzáteszik, hogy persze emlékezni kell, és tudomásul kell vennünk azt, hogy mennyire fájó dolog volt ez a magyar történelemben. Ez akkor is a történteknek egy rossz, egy hamis és az érintettek egyetértésével és véleményével messze nem találkozó értelmezés.

Országszerte ünnepi rendezvényeket, megemlékezéseket, koszorúzásokat tartanak a nemzeti összetartozás napja alkalmából a hétvégén, már a keddi ünnepnap előtt - tudjuk meg az MTI híreiből. A XI. kerületi önkormányzat határon túli magyar testvérvárosával együtt családi programmal ünnepel a Feneketlen-tónál. Tarlós István főpolgármester a József Attila Színházban tartandó ünnepi megemlékezésen mond köszöntőt. Az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban az ünnepnapon Lázár János beszél. De ünnepséget szervez a KDNP budapesti szervezete is. Este hatkor az Országház Kupolatermében pedig ünnepi koncertet tartanak.

Továbbmegyek, bepalizták erre a témára még az erre kapható határon túli szövetségeseiket is: a délvidéki Királyhalmán ünnepi szentmisén emlékeznek meg a nemzeti összetartozás napjáról, majd Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönti a megjelenteket. Itt és a Szabadkán folytatandó ünnepi rendezvényen is beszédet mond Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár. Mindkét helyszínen elhangzik az összetartozás dala.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi, jobbikosok ezen a napon két dolgot csinálunk ehelyett: egyrészt a fővárosban a mai napon "Magyar önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében" címmel szervez konferenciát a Nemzeti Jogvédő Szolgálat. Magyarországi tagjaink és nemrégiben alakult külhoni jobbikos csoportjaink pedig szerte a Kárpát-medencében megemlékeznek nemzeti sorstragédiánkról, a 93 évvel ezelőtt megkötött és a mai napig is szétdaraboltatásunkra emlékeztető trianoni gyásznapról.

És ha már itt járunk, a nemzeti összetartozás dalánál: "Álmodtam egy barackfáról, ami alatt mindenki táncol." A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ezzel a veretes szöveggel kívánja a nemzeti összetartozást megjeleníteni. Továbbmegyek: "Kezeink egymáshoz értek, talpaink egymásra léptek." Ezzel az idióta, primitív, debil szöveggel, aminek az eléneklésére egyébként Kállay-Saunders Andrást, valamint a dalt megrendelő Közigazgatási Minisztérium államtitkárának a feleségét találták a legalkalmasabbnak, akik eközben egyébként hit gyülekezetes, vidám vasárnapos hangulatban, tapsikáló gyermekek előtt énekelnek az úgynevezett összetartozásról. Ha csinálnánk egy közvélemény-kutatást, és meghallgattatnák a magyar emberekkel ezt a dalt, hogy ez miről szól, ha százból egyet találnának, aki a nemzeti összetartozásra, Trianonra meg a határon túli magyarságra asszociálna, akkor azt hiszem, hogy kiváló eredményt tudnának elérni.

Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Tucatjával kaptuk a tiltakozó és felháborodott leveleket külhoni és magyarországi tagjainktól, szimpatizánsainktól, de továbbmegyek, az önök szimpatizánsaitól is, akik fel vannak háborodva azon, hogy önök ünnepet csináltak június 4-éből. Higgyék el, a magyar emberek szívében június 4-ét soha, de soha nem fogják tudni ünnepnappá varázsolni.

Nincs okunk ünnepelni azért sem, mert Trianon a mai napig is velünk él. Ha szertenézünk a Kárpát-medencében, megnézzük azt, hogy élnek a mai magyar közösségek, és mellévesszük azt a teljesen eredménytelen, semmire nem mutató és semmilyen lényegi előrelépést felmutatni képtelen magyar külpolitikát, magyar nemzetpolitikát és diplomáciát, amit önök az elmúlt három évben követtek; ha megnézzük azt, hogy van-e bármilyen olyan kérdés, beszéljünk akár a felvidéki nyelvtörvényről vagy az állampolgárságról, beszéljünk akár a délvidéki autonómiáról, a temerini fiúkról, beszéljünk a Kárpátalján a magyar többségű választókerület kialakításáról vagy a nyelvtörvény elszabotálásáról, akkor azt látjuk, hogy Trianon a mai napig is velünk él, és azt látjuk, hogy ezekben az ügyekben, azokban a kérdésekben, amelyek a határon túli magyarságot a mai napig is sújtják, az elmúlt három évben semmilyen lényegi előrelépést nem sikerült elérni. Ünnepségre tehát ezúton sincs okunk.

Engedjék meg, hogy szavaimat kicsit magunk helyett is Rakovszky István, a Képviselőház elnökének 1920. június 4-én elmondott beszédével fejezzem be: "A tőlünk elszakított országrészeknek pedig azt üzenjük: ezerévi együttlét után válnunk kell, de nem örökre! E pillanattól kezdve minden gondolatunk, éjjel-nappal minden szívdobbanásunk arra fog irányulni, hogy régi dicsőségben, régi nagyságban egyesülhessünk velük."

Adjon az Isten szebb jövőt! (Taps a Jobbik soraiból.)




Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai