Parlament képe
Készült: 2018.01.22.23:22:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2013.03.19.), 492. felszólalás
Felszólaló Dr. Schiffer András (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:46


Felszólalások:  Előző  492  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SCHIFFER ANDRÁS (független): Köszönöm szépen, elnök úr. Az a helyzet, hogy biztos, mi a keletkezéstörténetünk miatt, hogy lehet más a politika, kicsit allergiásak vagyunk arra, amikor azt halljuk, hogy nincs más alternatíva. Mindig van más alternatíva. Jóllehet a mi számunkra nem az az alternatíva, ami a Jobbik számára. Mi azt gondoljuk, hogy lehet alternatíva egy ökoszociális Európa.

Kedves Pősze Képviselő Úr! Ön itt azt válaszolta a közbeszólásainkra, hogy hol látjuk leírva azt, hogy itt megszorító csomagok következnének. Mondom én. A 3. cikk a költségvetési paktumnál az (1) bekezdés b) pontjában előírja, hogy "ugyanakkor a strukturális hiány alsó határa a piaci áron számított bruttó hazai termék fél százaléka". Mi van emögött? Ezt mikor tudja teljesíteni Magyarország? Akkor, ha további olyan brutális forráskivonás történik a jóléti szektorból, amit egyébként várhatunk is Orbán Viktortól. Jegyzem meg, a legutóbbi alaptörvény-módosítás, erről kevés szó esett, szintén ezt irányozza elő.

Szeretnék arra is rámutatni, hogy mi azért nem szavaztuk meg már a tavaly februári határozatot sem, mert ez a stabilitási paktum pontosan a válság gyökerét nem kezeli. A válság gyökere pedig ott van, hogy kétsebességes Európa van. Ez a paktum bebetonozza a különbséget a centrumországok, illetve a félperiféria között. Továbbra is egy szabadkereskedelmi logikán működő Európát betonoz be. Mi ezt elutasítjuk, ehelyett egy olyan paktumot tartanánk támogatandónak, ami az ökoszociális Európa felé mozdítja el az egész Uniót.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  492  Következő    Ülésnap adatai