Parlament képe
Készült: 2018.01.22.23:22:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2013.03.19.), 480. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó Külügyi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:20


Felszólalások:  Előző  480  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT, a külügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Én ott folytatom, ahol Horváth János képviselőtársam abbahagyta. Valóban, 3 nem szavazat is érkezett a külügyi bizottságban erre a törvényre, erre a nemzetközi szerződésre, európai uniós szerződésre. Nemmel szavaztunk éppen azon indokok, okok miatt, hogy nem látjuk annak biztosítékát, hogy mi kiesnénk eme szerződés hatálya alól. Elég, ha csak elolvassuk az 5., 6. cikkelyt, ahol például az áll: ha a szerződő fél az Európai Unió alapját képező szerződések szerint túlzotthiány-eljárás alatt áll, akkor a költségvetési és gazdasági partnerségi programot kell életbe léptetni. Ha jól tudom, Magyarország éppen túlzotthiány-eljárás alatt áll, nem egészen 2004 óta.

Azt látjuk, hogy ez a szerződés, ahogy egyébként Orbán Viktor miniszterelnök úr is elmondta, a magyar szuverenitást sérti, csökkenti, ezért nem tartjuk azt a magyar nemzeti érdekeknek megfelelőnek. Nem látjuk benne, hogy Magyarország Európai Unión belüli érdeke lenne, hogy mi ehhez csatlakozzunk, ezt most kihirdessük a Magyar Országgyűlés falain belül. Azt sem értjük, és azért is szavaztunk nemmel, mert Orbán Viktor 2011. december 12-én még éppen élesen kirohant, egy éles felszólalást intézett a megállapodás ellenében, majd 2012 februárjában már egy határozati javaslat keretein belül találkozhattunk újfent ezzel a szerződéssel, ahol az önök szavazatával egyébként csatlakoztunk is ehhez a szerződéshez. Azt sem értjük, hogy miért emeli ki azt pozitív aspektusnak, hogy ez ránk nem vonatkozik, hiszen csak arra a 17 tagállamra vonatkozik, amelyek az euróövezet tagjai.

Ha jól tudom, és az önök által elfogadott, az Országgyűlés által elfogadott határozati javaslatban is az áll, Magyarország mindent megtesz azért, hogy mi is az euróövezet tagjai legyünk. Tehát önként tesszük a fejünket a guillotine alá. Orbán Viktor miniszterelnök úr még azt is javasolta az Országgyűlésnek, hogy vizsgáljuk meg David Cameron brit miniszterelnök úr szavait, hozzáállását is a kérdéshez. Nem tudom, Orbán Viktor miniszterelnök úr fenntartja-e még e szavait, hiszen nem olyan rég, nem egészen két hónappal ezelőtt Cameron miniszterelnök úr azt mondta, hogy 2015 után Nagy-Britanniában mindenképpen népszavazást fognak kiírni, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e Nagy-Britannia vagy sem. Egyébként azt az álláspontunkat mi is részletesen kifejtettük, és a jövőben is ki fogjuk fejteni, hogy mi is szeretnénk, ha végre népszavazást rendeznénk az országban arról, hogy a magyar lakosság hogyan viszonyul, hogyan látja az európai uniós státusunkat, tagságunkat így nem egészen tíz év elteltével.

A részletes véleményünket a Jobbik részéről a kisebbségi véleményben nem fogom kifejteni. Valóban, a külügyi bizottság egyetlen ellenzéki frakciójaként - a többiek nem vesznek részt a munkában - nemmel szavaztunk a bizottságban erre a nemzetközi szerződésre, és ugyanezt fogjuk tenni majd a plenárison is.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  480  Következő    Ülésnap adatai