Parlament képe
Készült: 2018.01.22.23:22:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2013.03.19.), 476. felszólalás
Felszólaló Firtl Mátyás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Európai ügyek bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:42


Felszólalások:  Előző  476  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FIRTL MÁTYÁS, az európai ügyek bizottságának előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága a T/10220. számú törvényjavaslatot, annak általános vitára való alkalmasságát 2013. március 18-ai ülésén vitatta meg.

Az európai ügyek bizottságának ülésén a kormány képviselője hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a szerződés mindaddig, amíg nem tagja az euróövezetnek, nem teremt új kötelezettségeket. Ugyanakkor Magyarország a szerződés megerősítése után részt vehet az euróövezet állam- és kormányfői szintű találkozóin, versenyképességi, valamint az euróövezet működésének alapvető és jövőbeli kérdéseinek tárgyalásakor. A bizottság elnöke utalt a szerződés 13. cikkének jelentőségére, amely a demokratikus kontroll megerősítését szolgálja azáltal, hogy az Európai Parlament és a szerződő felek nemzeti parlamentjei számára együttműködést irányoz elő a költségvetési politikák megvitatása céljából.

Annak ellenére, hogy a szerződés 2013. január 1-jén lépett hatályba, a 13. cikk szerinti konferenciával kapcsolatos közös gondolkodás már több színtéren elkezdődött. Az európai uniós ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságok konferenciája, a COSAC keretén belül a dán parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke két alkalommal szervezett informális találkozót, amelyre az Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke is meghívást kapott.

A koppenhágai elképzelések a júniusi COSAC plenáris ülésén is napirendre kerülnek. Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában jelentés készül az Európai Unió többszintű irányításának alkotmányos problémáiról. A parlamenti elnökök konferenciája áprilisban szintén megvitatja a 13. cikk rendelkezéseit, és várhatóan következtetéseket fogad el a nemzeti parlamenteket illetően.

Úgy vélem, annak érdekében, hogy az a reflexió eredményes legyen, és közös megoldás szülessen a három kezdeményezés között, elengedhetetlen a koordináció. Jobban összhangba kellene hozni a különböző fórumok tevékenységét és a fent említett testületek munkájának eredményét meg kellene osztani a közös gondolkodásban érintett résztvevőkkel.

A bizottsági ülésen vita bontakozott ki arról, hogy az Országgyűlés által 2012 februárjában a szerződés aláírására történő felhatalmazásáról nagy többséggel elfogadott határozat mennyiben jelentett valódi, előzetes parlamenti vitát. A tegnapi ülésen az európai ügyek bizottsága a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés kihirdetéséről szóló T/10220. számú törvényjavaslatot 14 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, 3 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.

A bizottsági ülésen a Jobbik képviselője jelezte, hogy a kisebbségi vélemény, álláspont ismertetésre a Jobbik-frakció képviselőjének felszólalása keretében kerül sor.

Köszönöm tisztelt figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  476  Következő    Ülésnap adatai