Parlament képe
Készült: 2018.06.25.09:46:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2012.02.27.), 195. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás külügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:38


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. A Jobbik képviselőjének szeretném pontosan idézni azt, hogy milyen módosításra fog sor kerülni, illetőleg miről fogunk szavazni. A 136. cikk a következő bekezdéssel egészül ki: "Azon tagállamok, amelyek pénzneme az euró, stabilizációs mechanizmust hozhatnak létre," - hozhatnak létre - "amelyet akkor hoznak működésbe, ha ez nélkülözhetetlen az euróövezet egésze stabilitásának megőrzése érdekében. A mechanizmus keretében igényelt pénzügyi segítségnyújtásra szigorú feltételek fognak vonatkozni." Pont.

Erről beszélünk. Meggyőződésem szerint ez az égvilágon semmilyen kötelezettséget Magyarországra nézve nem keletkeztet. Természetesen, ha belépünk majd az euróövezetbe, akkor azok a szigorú feltételek, amelyek a segítségnyújtásra vonatkozni fognak, ránk is vonatkozni fognak, de most nem erről döntünk. Nem arról döntünk, hogy belépünk-e az euróövezetbe, hanem arról, hogy aki euróövezetet akar csinálni, az az Európai Unióban csinálhat euróövezetet.

Ami pedig Molnár képviselő úr megjegyzéseit illeti, itt szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az Euró Plusz megállapodás nem szerepel a napirendünkön. Az a vita, hogy versenyképességi tényező vagy pedig nem az adóalap-kiszámítás, illetőleg az ezzel összefüggésben körvonalazott intézkedés, azt gondolom, hogy egy nagyon fontos és mély vita, de higgye el nekünk, képviselő úr, hogy az érvei nem voltak túlságosan meggyőzőek, másként látjuk. Úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak a jelenlegi helyzetben nem indokolt az Euró Plusz megállapodáshoz csatlakozni. Ugyanakkor az Euró Plusz megállapodásnak számtalan célját a magyar gazdaságpolitika fontosnak tartja, és egyébként ennek szellemében is folytatjuk a magyar gazdaságpolitikát.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai