Parlament képe
Készült: 2018.01.22.23:21:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2012.02.27.), 193. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Csaba (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:30


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR CSABA (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Egy olyan törvényjavaslatról szavazunk, ami egy nagyon fontos nemzetközi szerződés kihirdetéséről szól, egy olyan szerződésről, ami most és a következő években nem jelent semmiféle közvetlen kötelezettségvállalást Magyarország részére. Egy olyan védelmi mechanizmus jön létre az Európai Unióban, ami elsősorban az euróövezet tagjait érinti, magyarán szólva: nekik kell ennek a pénzügyi fedezetét biztosítaniuk, de másik oldalról természetesen ők azok, akik ezt a védőernyőt igénybe vehetik.

A stabilizációs mechanizmus forrásait tehát az Európai Uniónak az eurózónához csatlakozott országai biztosítják, közöttük is elsősorban Németország és a leggazdagabb tagállamok. Jobbikos képviselőtársam téved vagy tájékozatlan abban az ügyben, hogy ez Magyarországra nézve kötelezettségeket háramoltat, semmiféle ilyen kötelezettség ez alapján Magyarországgal szemben nem jön létre. Teszem hozzá: mi a Demokratikus Koalícióban azt is megszavaznánk, ha létrejönne egy ilyen kötelezettség, hiszen ez az európai uniós kapocs és szálak szorosabbra fűzését jelentené.

Fel szeretném hívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy ugyanezen a napon, sőt éppen ugyanebben a percben egy másik fontos európai uniós tagállamban is vita folyik egy nagyon konkrét dologról. A német Bundestag éppen most vitázik, sőt várhatóan a mai napon szavazni fog a Görögországnak nyújtandó második úgynevezett segélycsomagról.

Komoly vita van a német országgyűlésben, a Bundestagban is, pontosan a jobboldali keresztény-konzervatív pártok körében vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy nem kellene csatlakozni, nem kellene megengedni ezt a második mentőcsomagot, de hála istennek, az ellenzékben lévő baloldaliak szavazatával együtt jól láthatóan meglesz ennek a többsége a német Bundestagban is. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.)

Előrebocsátom tehát, hogy ebben az ügyben természetesen mi is a Magyar Országgyűlésben igennel fogunk szavazni, hiszen az eurózóna stabilitása nemcsak az eurózóna tagjainak, hanem valamennyi európai uniós tagállamnak fontos. Ahogy magától értetődő és természetes volt két héttel ezelőtt, hogy a demokratikus ellenzék egyik pártjaként támogattuk a kormányközi egyezményt, az ahhoz való kormányzati csatlakozást, úgy természetesen ma is meg fogjuk adni ezt a támogatást a magyar csatlakozásnak. Teszem hozzá: az lenne a jó, hogyha a kormány felülvizsgálná korábbi álláspontját, és egy harmadik nagyon fontos szerződést: az úgynevezett Euró Plusz megállapodáshoz való csatlakozás lehetőségét is megengedné itt, a Magyar Országgyűlésben.

Ebben az ügyben ugyanis a Fidesz, illetve a miniszterelnök egyrészt nem mond igazat, másrészt pedig téved. Nem mond igazat a miniszterelnök abban, hogy az Euró Plusz megállapodás az adókulcsokat egységesítené. Ilyen mondat nincsen abban a szerződésben. Az adókiszámításnak, az adóalap-számításnak az egységesítéséről van szó. De ha igaza lenne a miniszterelnöknek ebben, még akkor is, azt hiszem, téved abban, hogy úgy gondolja, hogy ez egy fontos versenyképességi tényező.

(17.40)

A XXI. században, mélyen tisztelt miniszterelnök úr, a bizalom és a kiszámíthatóság sokkal fontosabb versenyképességi tényező, mint az adók szintje vagy akár az államadósság szintje. (Soltész Miklós tapsol.) Egyszerű példa egyébként erre az, hogy Magyarországnál jóval magasabb államadóssággal rendelkező európai uniós tagállamoknál szó sincs arról, hogy kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt olyan kényszerhelyzet jött volna létre, mint most Magyarországon. (Soltész Miklós közbeszól.)

Minket Európa nem emlékeztet alkoholra, a miniszterelnök úrral ellentétben, sőt Brüsszel számunkra nem gyarmatosító; ezekben az ügyekben kifejezetten egy olyan értékközösség, amely támaszt és garanciát jelent Magyarországnak. Ezért természetesen az ehhez a szerződéshez való csatlakozásnál is a Demokratikus Koalíció képviselői igennel fognak szavazni.

Tisztelt Országgyűlés! Két hete támogattuk a másik európai uniós szerződéshez való csatlakozást, mai napon támogatni fogjuk ezt, és nagyon bízunk abban, hogy a kormány az Euró Plusz megállapodással kapcsolatos előterjesztést is nagyon gyorsan az Országgyűlés elé fogja terjeszteni. Onnantól kezdve egy jó és kiszámítható gazdaságpolitikával - ma ennek egyébként a nyomai sincsenek meg Magyarországon - eljuthatnánk oda, hogy végre bevezethetnénk az eurót, az Európai Unió közös fizetőeszközét.

Köszönöm szépen. (Taps a függetlenek soraiban.)
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai