Parlament képe
Készült: 2019.03.24.12:55:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2005.06.06.), 94. felszólalás
Felszólaló Mandur László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka önálló indítvány elutasítása
Videó/Felszólalás ideje 3:45


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! A köztársaságielnök-választás napirendjével folytatjuk, megszakítva a kérdések sorát. Engedjék meg, hogy legelőször köszöntsem azokat a közjogi méltóságainkat, akik most nemrég érkeztek a terembe, és megtisztelik ülésünket: Mádl Ferenc köztársasági elnök urat (Taps.), Holló András urat, az Alkotmánybíróság elnökét. (Taps.)

Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a jegyzőkből álló szavazatszámláló bizottság befejezte a munkáját. Tájékoztatom önöket, hogy a szavazás érvényességét befolyásoló esemény nem történt. A szavazatszámláló bizottság megállapította, hogy a szavazólapok felvételét aláírásával 221 képviselő igazolta. A szavazólapokat 20 képviselő ugyan felvette, de visszaadta, így ők nem szavaztak. A szavazatszámláló bizottság megállapította, hogy a szavazóurnába 199 képviselő dobta be a szavazólapját. Érvényesen szavazott 196 képviselő. Az érvénytelen szavazatok száma 3. Az érvényes szavazatok megoszlása a következő: a dr. Szili Katalin személyére leadott szavazatok száma 183. (Nagy taps az MSZP soraiban.); a dr. Sólyom László személyére leadott szavazatok száma 13. (Taps.)

Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmány 29/B. § (2) bekezdése kimondja, hogy az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki a megválasztott képviselők kétharmadának szavazatát elnyeri. Erre figyelemmel bejelentem, hogy a titkos szavazás érvényes, de eredménytelen volt. Az alkotmány 29/B. § (3) bekezdésének megfelelően új ajánlás alapján újból szavazást kell tartani. Ennek során ugyancsak a képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Tisztelt Országgyűlés! A második fordulót megelőző új ajánlások benyújtásának határideje ma este 20 óra. A jelölések érvényességének megállapítására a házbizottság ülését ma 20 óra 30 percre összehívom. A titkos szavazás második fordulójára az elfogadott napirendnek megfelelően holnap délelőtt 10 órakor kerül sor.

Tisztelt Országgyűlés! Most a napirend szerint folytatjuk a munkánkat. Kétperces technikai szünetet rendelek el. (Több képviselő elhagyja az üléstermet. - Rövid szünet.)

(Az elnöki széket dr. Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai