Készült: 2018.06.25.09:47:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

111. ülésnap (2015.11.02.),  207-214. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:42


Felszólalások:   199-206   207-214   215-226      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Heringes Anita, a Magyar Szocialista Párt képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszter úrhoz: „A jövőt kívánják felélni?” címmel. Heringes Anita képviselő asszonyt illeti a szó.

HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Nyugtasson meg, hogy a múlt héten megjelent cikkek a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap befagyasztásáról csak egy hirtelen jött rossz ötlet volt, amire azóta önök is rájöttek, hogy rossz ötlet. 1998-ban az akkori felelősségteljes döntéshozók jóvoltából egy kormányváltásoktól független Nukleáris Pénzügyi Alap jött létre, melynek fő célja az volt, hogy a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének, a kiégett üzemanyagok átmeneti tárolásának és a nukleáris létesítmények leszerelésének a finanszírozását ne a jövő generációjának kelljen megfizetni, hanem előre takarékoskodjuk ki. Az alapba a Paksi Atomerőmű minden évben 21 milliárd forintot fizetett be, így a tavalyi év végén 17 év alatt 243 milliárd forint gyűlt össze a kasszában.

A múlt héten megjelent cikkek szerint a Miniszterelnökség egy vitaanyagában az atomerőmű befizetésének leállítása szerepel, és az így felszabadult pénzből a 2017. évben, gondolom, nem véletlenül a válasz­tások előtt egy évvel kampányeszközként rezsicsökkentésre fordítanák az itt lévő pénzt, amit a Paksi Atomerőmű befizetne a következő időszakban.

Csakhogy ez, miniszter úr, nem egy talált pénz az állam egyik zsebében, mert az így kivett pénz később hiányozni fog. Idővel a gyermekeinknek ezt a pénzt ki kell majd valahonnan pótolniuk. Miniszter úr, ez erkölcsi kérdés is, hiszen az elődeink előre gondolkodtak és félreraktak. Ezt a jelenben nem lehet elherdálni. Az a gondolkodásmód, ami az ön kormányának gondolkodása, hogy majd a jövőben megoldja, aki akarja, ebben a dologban felelőtlenség lenne, miniszter úr.

Nyugtasson meg, az atomerőmű kérdésében ennél felelősségteljesebben gondolkodnak a jövőről. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Lázár János miniszter úrnak.

LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Asszony! Mindenekelőtt a kormány nevében szeretném ismételten megköszönni, hogy kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a jelenleg működő és a kapacitásfenntartás tekintetében működést erősítő paksi lépéseinket támogatja, illetve figyelemmel követi, és folyamatosan kontrollálja is, a nyilvánosság és a parlament eszközeit is igénybe véve. Tehát szeretném megköszönni, hogy Paks I. és a leendő Paks II. ügyében is ezt a munkát kifejezett nagy odafigyeléssel és hozzáértéssel végzi; még akkor is, ha nem teljesen minden kérdésben értünk egyet, én ezt kifejezetten fontos dolognak tartom, mint ahogy önnek is felajánlottam az együttműködés lehetőségét Pakson is, illetve itt a parlamenti vagy kormányzati eszközök igénybevételével.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap tekintetében szeretném elmondani, hogy semmilyen döntést nem hozott a kormány. Természetesen a ’96-os törvény, illetve elsősorban a nukleáris hulladék kezelésével kapcsolatos biztonsági szempontokat, az ország érdekeit fogjuk nézni. Arra törekszünk, hogy minden egyes hazai és nemzetközi szabályt betartva a Paksi Atomerőmű ugyanúgy megfeleljen a jövőben is, mint ahogy a múltban azoknak a nukleáris biztonsági követelményeknek, amelyekből az ottani menedzsment vezetésével jelesre vizsgázott az elmúlt időszakban.

Semmiféle kockázatot nem szeretnénk vállalni. Ami mozgásteret biztosíthat bizonyos szakértők és szakemberek szerint, az az, hogy amikor a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap felállításra került, akkor mindenki azt gondolta, hogy a Paksi Atomerőmű működésének engedélye nem kerül meghosszabbításra, 20 évvel hamarabb fejeződik be a működés, mint ahogy eredetileg ezt tervezték. Időközben a Nukleáris Alap pénzügyi feltöltésével párhuzamosan a Paksi Atomerőmű működési ideje kitolásra került, mintegy 20 évvel került meghosszabbításra.

Mérlegelés tárgyát képezi, hogy azoknak a szakértőknek, akik azt mondják, hogy ez ad egy pénzügyi mozgásteret, igazuk van-e vagy sincs.

(18.20)

Még ezt meg sem vizsgálta a kormány, szeretném fölhívni a figyelmét. Csak fekszik a kormány asztalán olyan javaslat, amely arra alapoz, hogy bizonyos szakértők szerint a 20 éves kapacitás- és üzemidő-hosszabbítás ad egy pénzügyi mozgásteret az eddigi megtakarítások fölhasználása tekintetében, hiszen az eddigi megtakarításokat nem plusz 20 évre, hanem az eredeti határidőre tervezték. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválaszra van lehetősége a képviselő asszonynak.

HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen. Árgus szemekkel fogom figyelni a továbbiakban is ezt a kérdést, hiszen a Nukleáris Alap kérdése nagyon fontos kérdés. Felelősségteljesen szabad csak dönteni ebben. 2001-ben és 2002-ben egyszer már láttuk, hogy a költségvetésben az akkori kormány nem fizetett be a Nukleáris Alapba pénzt. Azt gondolom, hogy a továbbiakban is fizetni kell, hiszen még a szakemberek sem tudhatják, hogy a végén mekkora összegről beszélünk. Azt gondolom, hogy felelősség az, ha mindenki folytatja tovább a befizetéseket, felelősségteljes gondolkodás az, ha nem fagyasztanak be, és ilyen vitaanyagok nem kerülnek a Miniszterelnökség elé sem. Azt gondolom, tényleg a politikát hagyjuk a Paksi Atomerőmű környékéről elkergetni. A politikának nincs helye a Paksi Atomerőműről szóló döntésekben. A politika hagyja békén Paksot, és akkor minden rendben lesz, ha a szakma dönthet erről a kérdésről. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. A miniszter urat illeti a szó egy percben.

LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Az árgus szemeket várom, ami a figyelmét illeti. A képviselő asszony által elmondottak kapcsán szeretném megjegyezni, hogy a Paksi Atomerőmű működésével kapcsolatos összes pénzügyi tartalék egyetlenegy szempontból képezheti mérlegelés tárgyát, amellett, hogy csak megerősíteni szeretném, hogy a biztonsági szempontok a legfontosabbak. Mégpedig az az egyetlenegy kérdés, amit nehezen tudunk megválaszolni, legalábbis nem látunk tisztán: 11 forint valamennyi fölött, talán 11 forint 40-ért árulja kilowattóránként a Paksi Atomerőmű az áramot a szállítóknak, a nagykereskedőknek, és ön, illetve az ön választói Pakson 38 forintot fizetnek érte.

Bevallom őszintén, szép képviselői munkának tekintem, hogyha a 38 és a 11 közötti különbségre választ kapunk, és arra is szeretnék végre választ kapni, hogy a 11 miért 11 egy olyan atomerőmű esetében, ahol az amortizációs időn már régen túl vagyunk. És lehet, hogy közösen, az önök támogatásával is olyan döntést tudunk hozni, amely valóban minden magyar választópolgár számára olcsóbbá teheti az áramot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   199-206   207-214   215-226      Ülésnap adatai