Európai biztosi látogatások

Lezárva: 2018. szeptember 19.


Az Európai Bizottság és az Országgyűlés közötti politikai párbeszédbe tartoznak a közvetlen kapcsolatfelvételt, eszmecserét biztosító látogatások. A 2014-ben hivatalba lépett Európai Bizottság nagy hangsúlyt helyez a nemzeti parlamentekkel való kapcsolatok javítására, így az Országgyűlésben is nagyobb számú biztosi látogatásra került sor. A biztosokat, illetve az Európai Bizottság hivatali szintű képviselőit általában az Európai ügyek bizottsága egyedül – vagy a biztosi portfóliótól függően – más állandó bizottsággal együtt fogadja.

2018

 

  • Michel Barnier, az Európai Unió brexit-ügyi főtárgyaló

Michel Barnier brexit-ügyi főtárgyalót az Országgyűlés Külügyi bizottsága és Európai ügyek bizottsága tagjai fogadták 2018. június 4-én. A találkozón a felek megbeszélést folytattak a brexit tárgyalások jelenlegi állásáról, különös tekintettel az uniós polgárok jogaira valamint az EU27 és az Egyesült Királyság jövőbeni együttműködésének főbb kérdéseire.

 

  • Marc Lemaître, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság főigazgatója

Marc Lemaître főigazgató urat és delegációját az Országgyűlés Európai ügyek, Gazdasági és Költségvetési bizottságainak tagjai fogadták 2018. július 17-én. Az eszmecserén szó esett többek között az EU 2020 utáni többéves pénzügyi keretének fejleményeiről és elfogadásának lehetséges menetéről, továbbá a kohéziós támogatásokat érintő tervezett változtatásokról is. 

 

  • Manfred Bergmann, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának igazgatója

Manfred Bergmann igazgató urat és delegációját az Országgyűlés Európai ügyek, Gazdasági és Költségvetési bizottságainak tagjai fogadták 2018. szeptember 18-án. A találkozó során a felek áttekintették a magyarországi költségvetés folyamatát, emellett ismerették álláspontjukat a stabilitási és növekedési paktum vonatkozó iránymutatásai vonatkozásában.