Készült: 2019.03.24.12:58:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

17. ülésnap (2014.09.26.), 122. felszólalás
Felszólaló L. Simon László (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 20:22


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. (Dr. Szél Bernadett és dr. Schiffer András: Pólót fel, pólót fel!) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is engedjék meg, hogy a kormány nevében megköszönjem az ellenzéki kezdeményezést a vitanap megrendezésére. Köszönöm képviselőtársaimnak, akik türelemmel végigülték ezt a sok-sok órás vitát, akik nemcsak arra a néhány percre ültek be, amíg elmondták a maguk mondanivalóját, aztán itt hagyták a termet, hanem kíváncsiak voltak a többiek, az adott esetben velük ellentétes véleményt megfogalmazó képviselők álláspontjára is.

Engedjék meg, hogy a zárszóban néhány dologra reagáljak a vitában elhangzott kérdések közül. Nem mindenre, hiszen kormánypárti képviselőtársaim már több kérdést érintettek, és azt gondolom, hogy voltak olyan momentumai a vitának, amire nem is érdemes reagálni.

Kezdjük talán azzal, hogy Bencsik képviselőtársam vezérszónoki felszólalásában egy olyan fontos kérdésre mutatott rá, amely a vita több pontjában is előkerült, nevezetesen, mikor azt mondta, hogy hazánk import villamosenergia-szükséglete meghaladja idén a 30 százalékot. Ő is és mások is felhívták arra a figyelmet, hogy a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló viták során különösen hangsúlyt kell helyeznünk arra, hogy Magyarország energiakitettsége milyen és milyen lesz a jövőben is. Azt kell hogy mondjam, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormánypárti álláspontok elhangzásakor is egyértelművé vált, hogy Paks II. megépítése ezt a kitettséget nagyon nagy mértékben csökkenti, tehát Magyarország szuverenitását éppen hogy erősíti, szemben azzal az állítással, amit szocialista képviselőtársaink is megfogalmaztak.

Egyértelműen kiderül a szakmai anyagokból, hogy a nukleáris üzemanyag jól készletezhető, máshol is beszerezhető, szemben mondjuk, a vezetéken szállított gázzal és kőolajjal. Már maga az a szerződés is, amit megkötöttünk, garantálja, hogy mástól is beszerezhető alapanyag, tehát lehetőség van, sőt kötelező is diverzifikálni. Ahogyan képviselőtársaim kiemelték a vitában, Kazahsztánban, Kanadában, Ausztráliában, de ezen kívül Afrikában is jelentős uránkészletekkel lehet számolni, amely uránkészletek Magyarország számára elérhetőek. Tehát a folyamatos üzemanyag-ellátást biztosítják.

Tóth Bertalan szocialista képviselőtársunk felszólalását kár, hogy nem hallgatta végig Józsa képviselőtársunk (Bánki Erik nevet.), mert akkor valószínűleg a magáét nem mondta volna el. (Dr. Józsa István: De jó, hogy államtitkár úr hallgatta. - Bánki Erik: 6,5 milliárd!) De ez fordítva is igaz: kár, hogy Tóth Bertalan pont az ön felszólalása alatt nem volt benn a teremben, mert akkor egyértelművé vált volna, hogy nyilvánvalóan az ön régi paksi kapcsolatrendszere... (Dr. Józsa István: Nem olyan hiba ez! - Közbeszólások, derültség az MSZP soraiból.) ...nyilvánvalóan az ön régi paksi kapcsolatrendszere miatt (További közbeszólások az MSZP soraiból.) ...nyilvánvalóan az ön régi paksi kapcsolatrendszere miatt fogalmazott másképpen, és képviselt más álláspontot, mint Tóth Bertalan. Mert ön a felszólalásában egyértelműen szakmai alapokra helyezkedett, míg Tóth Bertalannak az emelvényen elmondott vezérszónoki felszólalása durván politikai és sértő megjegyzéseket tartalmazó felszólalás volt. Legalább, legalább harmincszor hallottuk az Orbán-Putyin-paktum kifejezést, és a következőt mondta képviselőtársunk: Magyarország elveszíti szuverenitásának egy részét, Oroszország hűbéresévé válunk, orosz gyarmat leszünk. (Harangozó Gábor István tapsol.) Ezeket a kifejezéseket használta nem egyszer, nem kétszer Tóth Bertalan képviselőtársunk.

Nem akarok történelmi példákkal visszaélni, és előjönni bizonyos, szocialista időszakbeli kérdésekkel, mindenesetre azt tudom önöknek mondani, hogy a Paksi Atomerőmű megépítése éppen Magyarország energiakitettségének a csökkenését, ezen keresztül az ország szuverenitásának az erősítését szolgálja. Ez egy színtiszta üzlet. Ez egy színtiszta üzlet, amely Magyarországnak az érdekében áll (Harangozó Gábor István: Ez minden, csak nem tiszta.), ez az üzlet, mind a hitelrésze, mind pedig az erőmű felépítése semmilyen módon nem növeli vagy csökkenti Magyarország szuverenitását. Tehát, amit Tóth Bertalan állított, azt nem tudom... (Közbeszólások az MSZP soraiból. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Mi a baj? - Szilágyi György: Ez a parlamenti műfaj!) Az is parlamenti műfaj, hogy én nem beszélek, hogyha önök beszélnek. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hálásak leszünk. - Taps ugyanonnan.) Én megtehetem azt is, hogy nem beszélek addig, amíg önök kiabálnak. Minden gond nélkül megtehetem. Gondolom, még azt is megtehetem, mint hogy van még 15 percem, hogy 15 percig itt állok némán, nem, elnök úr? A házszabály ezt számomra nem tiltja, és önöknek pedig ezt méltósággal el kell viselniük. (Szilágyi György: Én hallgatom.) Köszönöm szépen, képviselő úr, hogy ön hallgat engem.

Tehát mindez természetesen hazánk szuverenitását semmilyen módon nem érinti, nem sérti.

A XXI. században XX. századi technológiát kívánunk megvalósítani, állította Tóth Bertalan képviselő úr. A képviselőtársaim által felhozott példák az újabb erőművek építésére éppen hogy rácáfolnak erre az állításra. Majd ezt követően Tóth képviselő úr azt mondta: hazugság, hogy olcsóbb áram lesz. (Harangozó Gábor István tapsol.) Én szeretném Harangozó képviselőtársunktól is megkérdezni, hogy ha ő számon kéri rajtunk azt, hogy mi milyen adatokkal tudjuk igazolni a 15-17 forintos várható kilowattóraárat, akkor én is visszakérdezek, és szeretném látni azokat a tanulmányokat, amelyekre képviselő úr hivatkozik (Harangozó Gábor István: Nem négyórás időkeretben kellene erről vitatkozni.), mert hogy bement az erőműbe, és ott valaki azt mondta önnek, hogy 33 forint lesz (Harangozó Gábor István: Hanem meg lehetett volna szavazni a nyolcórás időkeretet.), szeretném azokat a konkrét tanulmányokat látni, amelyekkel önök (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Maguknak kell igazolni, nem nekünk.), szeretném azokat a tanulmányokat látni, amelyekkel önök igazolják azt a 33 forintot. Én erre a rendes felszólalásomban (További közbeszólások.), erre a rendes felszólalásomban már reagáltam, és elmondtam azt, hogy kormánybiztos úr az akadémiai előadáson, illetve tanácskozáson milyen számokat ismertetett, és hogy valójában miből számítjuk a 15-17 forintot, és miből a 33-at.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt is hallottuk szocialista képviselőtársainktól, hogy nyugat-európai fejlesztési irányokat kellene inkább Magyarországnak követni. Ezt várják a szocialisták. Szijjártó miniszter úr a kormány részéről elmondott expozéjában egyértelművé tette, hogy az Európai Unióban 25 százalék jelen pillanatban az atomenergia részesedése az energiaszektorból, míg azt is hallottuk Szijjártó miniszter úrtól, hogy Franciaországban az 58 atomerőmű az energiaszükséglet 75 százalékát fedezi. Ezek után azt mondani, hogy mi nem a nyugat-európai tendenciákat követjük, enyhén szólva is érdekes.

Orbán Viktorral kapcsolatos idézetnek a durva kommentálása, előjönni itt Putyin pincsijeivel, enyhén szólva ízléstelen. Ha itt lenne képviselő úr, akkor szeretettel ajánlanám figyelmébe ezt a felvételt (Feltartja a tabletjét. - Közbeszólás az LMP padsoraiból: Tiltott a szemléltetőeszköz.), ezt a felvételt, amely felvételen Gyurcsány Ferenc látható, mellette a felesége, közöttük Putyin elnök úr a kezében egy kutyuskával, és szeretném felolvasni az akkori cikket (Dr. Szél Bernadett: Ez tiltott szemléltetés!). "A tokaji bor és a Totó nevű pulikutya tetszett leginkább az orosz elnöknek, mikor szerdán a Gyurcsány családnál ebédelt. A Blikk úgy tudja, hogy Vlagyimir Putyin a tervezettnél több időt töltött a magyar kormányfő házában, és a külügy embereinek kellett szólniuk, hogy ideje lenne indulni Prágába." A lap azt írja, hogy "Totó két puszit adott a vendégnek, aki nagyon élvezte, hogy anyanyelvén társaloghat Dobrev Klárával." Én azt gondolom, hogy ilyen fényképek és ilyen cikkek ismeretében ízléstelen dolog az, amivel itt Tóth képviselő úr előállt.

Egy pillanatra térjünk még vissza az olcsóbb áramra, mert ne menjünk el azért néhány szám mellett! Ma 10 forint/kilowattóra az önköltségi ára a paksi áramnak, amit körülbelül 11 forinton értékesítenek.

(14.20)

Kormánybiztos úr számítása szerint, mint már mondtam, 15 és 17 forint között lesz, és nem az a kérdés, hogy ez a 11 forinthoz képest 5 vagy 6 forinttal drágább, hanem az a kérdés, hogy 2025 körül milyen energia-alapárral számolhatunk, és a legóvatosabb becslések is 17 és 19 forint közé teszik az energia-alapárat kilowattóránként; és most még nem számolok azzal, hogy mennyibe kerül egyébként a megújuló energia, mennyivel drágább a megújuló energia, mint az atomenergia.

Tehát ez a beruházás fogja biztosítani azt hazánk számára, hogy alacsonyak maradjanak az árak (Dr. Schiffer András: 8-9 forint!), és a kormány eltökélt szándéka, hogy a rezsit a továbbiakban nemcsak a háztartásokban, hanem a közületi felhasználóknál is csökkentse, az meg tudjon valósulni: tehát az energiakitettség, illetve az energiahordozók területén a kitettségünk csökkentése és a tartósan alacsony energiaár biztosítása.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mértéktartó elemzők szerint, ha mindazt az energiaszükségletet, amit Paks II.-vel fogunk biztosítani, fosszilis alapú energiával akarnánk pótolni, azaz szén és földgáz felhasználásával, akkor az 20 százalékos árnövekedést eredményezne. (Dr. Schiffer András: Ezt ki akarja? - Közbeszólások, derültség.) Jól elbeszélgetünk. (Derültség az LMP és az MSZP padsoraiban. - Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)

A vitában hangsúlyos kérdés volt - főleg az LMP-s képviselők részéről -, hogy miért nem építünk inkább megújuló-erőműveket az új paksi atomerőműblokk helyett. Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk energetikai irányvonalát a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégia határozza meg, amelyet egyébként 2011-ben fogadtunk el. Ez 2050-ig tervez. Az energiastratégia által bemutatottak alapján a jövőben a megújulót és nukleáris energiát egyaránt tartalmazó energiamix jelenti az ország számára a legkedvezőbb, legstabilabb és legbiztonságosabb megoldást. Erről Bencsik képviselő úr is beszélt, ha jól emlékszem, Fónagy államtitkár úr is, de többen is beszéltek róla.

Hazánk 2020-ra a végső energiafelhasználáson belül 14,65 százalékos megújuló-részarányt vállalt, amely összhangban van hazánk természeti adottságaival. A villamos energia gazdaságos tárolása ipari méretekben még nem megoldott, erről önök is beszéltek, illetve mások is beszéltek. Ennek ellenére áramra éjszaka is szükség van, illetve akkor is szükség van, amikor nem fúj a szél, nem süt a nap, azaz egyértelmű, hogy a megújuló energiaforrások kizárólagos preferálása nem jelent biztonságos áramellátást.

Tisztelt Képviselőtársaim! A nap- és a szélerőművek nem képesek alaperőművi termelésre jelen pillanatban, továbbá Magyarországon jelentős mértékben kellene növelni az áram árát ahhoz, hogy a nap- és szélerőművek nagymértékben elterjedhessenek. (Dr. Schiffer András: 8-9 forint!)

Az olcsón termelő, 2400 megawatt kapacitású atomerőmű kiváltására a következő 60 év alatt - tessék figyelni, LMP-s képviselőtársaim! - kétszer-háromszor kellene másfél-két balatonnyi területen szélerőművet építeni, mivel a szélturbinák átlagos tervezett élettartama csak 25-30 év, az új atomerőművi blokkoké pedig 60 év. És remélem, hogy a tévénézők is értik, hogy másfél-két balatonnyi területen kellene szélerőműveket felállítani, hogy ugyanazt az energiamennyiséget meg tudjuk szélerőműről termelni, mint amennyit az atomerőművel meg tudunk termelni. (Dr. Schiffer András: Mi mixről beszélünk.) Tudom, az LMP-sek szeretnék Bős-Nagymarost is visszahozni, mert a vízenergia is fontos számukra. (Dr. Schiffer András: Ki mondta?) Most mondtad, hogy nem csak szél. (Derültség az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget. - Taps a Jobbik padsoraiban.)

Szél. Most a szélre térünk rá, jó? (Derültség.) Szél Bernadett képviselő asszony (Derültség.) - merthogy azt mondták, hogy nem csak szél - arról beszélt, hogy az atomerőművek többsége a 70-es években épült. Az az orosz partner, amely Magyarországon meg fogja építeni a Paksi Atomerőművet, közel 20 blokkot épít, 2030-ig további 80 blokk kivitelezését tervezi. (Dr. Schiffer András: Elég nagy baj!)

Az, tisztelt képviselőtársaim, amire Szél képviselő asszony hivatkozott, hogy voltak balesetek, önmagában még nem indokolja azt, hogy ne építsünk atomerőművet, mert ez olyan demagóg érvelés, mint ha azt mondanák, hogy attól, hogy lezuhannak utasszállító repülőgépek, be kéne szüntetni a légi közlekedést. (Dr. Schiffer András: Egy-két ilyen baleset, és utána beszüntetünk mindent! Ennyi!)

A képviselő asszony még azt is mondta, hogy aki atomerőművet épít, az lemarad a megújuló energiáról. Képviselőtársaim! Egyértelműen bizonyították, erről szól a 2011-ben elfogadott energiastratégia is, hogy ez nem igaz, Magyarország jelenlegi kormánya abban érdekelt, hogy párhuzamosan fejlessze az atomerőművet és a megújuló energiaforrásokat.

Fodor képviselőtársunk azt mondta, hogy Oroszország felrúgja a nemzetközi jogot, fölháborító, hogy mi velük szerződünk. Szerintem legalább annyira fölháborító, hogy Fodor képviselő úr mindig idejön, egyszemélyben elmondja a Magyar Liberális Párt álláspontját, utána elmegy, nem kíváncsi arra, hogy mi a mi álláspontunk. Szelényi képviselő asszony is rendszeresen ezt teszi.

Nézzük, mit szól az Európai Unió az atomerőmű építéséhez! (Harangozó Gábor István: Én erre kíváncsi vagyok! Mi a válasz, államtitkár úr?) Az Európai Unió szabályrendszerét eddig is maximálisan betartotta Magyarország, legmagasabb szinten tárgyalunk folyamatosan az Unióval a Paksi Atomerőmű előkészítéséről. Magyarország eddig is mindenben nyitottan és konstruktívan együttműködött az Európai Unióval. Folyamatosan kapcsolatban állunk az Európai Bizottság releváns főigazgatóságaival, és több hónapos egyeztetés során semmilyen ellenvetés nem merült föl az Unió részéről az oroszokkal kötendő együttműködésről, illetve az oroszok által adott hitel kapcsán.

Tisztelt Képviselőtársaim! Meg kell azt is jegyeznünk, hogy nem csak mi építünk orosz technológiával erőművet. 2014. szeptember 18-án kapott zöld lámpát a szintén orosz technológiával megvalósuló finn atomerőmű (Dr. Schiffer András: Elég nagy baj!), tehát ez is egybeesik az egyébként nagyon sajnálatos orosz-ukrán válsággal, ahol természetesen mi, magyar országgyűlési képviselők a kárpátaljai magyarság oldalán állunk. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Harangozó Gábor István: A finnek milyen garanciát látnak? - Zaj. - Az elnök csenget.)

Tisztelt Képviselőtársaim! A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is természetesen támogatja Magyarországot, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség álláspontja szerint mind Paks, mind pedig az orosz technológia megfelel a nemzetközi előírásoknak, és mint ilyen, biztonságos. A biztonságos szót azért kell aláhúznom, mert Fodor képviselő úr azt mondta, hogy az oroszok nem képesek biztonságos atomerőműveket építeni. Tájékoztatom arról képviselőtársaimat, hogy maximálisan földrengésbiztos erőmű fog épülni. Az új blokkokkal kapcsolatos műszaki követelmények teljesen megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak (Dr. Schiffer András: Fukusimára is azt mondták!), olyan erőmű fog épülni, olyan robosztus erőmű fog épülni, amelynek a tervezésekor azzal is számolnak, hogy akár egy polgári repülőgép rázuhanásakor is elkerülhető legyen egy baleset vagy egy abból következő katasztrófa.

Kiss László MSZP-s képviselőtársunk a hitelkonstrukciót is feszegette, illetve többen is szóba hozták azt a hitelkonstrukciót, ami az erőmű megépítése mögött van. Tisztelt Képviselőtársaim! Arról tudom önöket tájékoztatni, hogy ez egy üzleti konstrukció, Magyarország számára kifejezetten jó konstrukció. Olyan tiszta üzletről van szó, ahol az oroszok semmilyen politikai igényt nem jelentettek be a forrásért cserébe. Szemben mondjuk, az IMF-fel, amely a nyugdíjak csökkentését, és a többi, nagyon jól tudjuk, hogy miket várt el a pénzért cserébe; mindig politikai igényekkel, a belpolitikába való beavatkozással operáltak, szemben az orosz hitelkonstrukcióval, ahol tisztán üzletről van szó: a pénzből megépül az erőmű, és mi ezt a pénzt törleszteni fogjuk. (Dr. Schiffer András: Mi lesz tíz év múlva?)

Tisztelt Képviselőtársaim! 10 milliárd eurós hitelkeretet a piacon jelenleg Magyarország nem tudna kapni. A futamidő, mint tudjuk, 21 év, sávos, kedvező kamatozással; ilyet a piacon nem tudtunk volna elérni. A kamatról azt tudom elmondani önöknek, hogy 2014-től kezdődően az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2016. március 15-éig 3,95 százalékos, a visszafizetés első hét évében 4,5 százalékos, a második szakaszban 4,8 százalékos lesz a kamat, a harmadik, befejező időszakban pedig 4,95 százalékos kamatozású lesz a hitel. Ilyen hosszú futamidőre, ilyen kedvező ajánlat jelenleg a világon, a pénzügyi piacon nem elérhető, és mindezeken túl Magyarországnak lehetősége van az előtörlesztésre is.

Végezetül - mert már csak másfél percem van -, engedjék meg, hogy rátérjek arra, amit Harangozó képviselő úr elmondott itt Heringes képviselő asszony védelmében. Azt mondta, hogy tisztességtelen az árkérdés, és hogy mi igaztalanul bántottuk a képviselő asszonyt. A képviselő asszony állt föl paksiként. A képviselő asszony kezdett el beszélni kétértelműen, nem téve egyértelművé az álláspontját Pakssal kapcsolatban. (Heringes Anita: Ez nem igaz!)

(14.30)

Szerintem Hirtl képviselőtársunk és Bánki Erik képviselőtársunk is egyértelművé tette, hogy mit jelent a helyben élők, a térségben élők számára is a Paksi Atomerőmű építése. Ha esetlegesen a képviselő asszony, minthogy már elköltözött, és Budapesten lakik, nem tudná, akkor elmondom önnek, hogy ott, a dél-dunántúli térségben a bruttó átlagbér 190 298 forint. A Paksi Atomerőműnek köszönhetően Tolna megyében ennél magasabb a bruttó átlagbér, 215 ezer forint, és magában az erőműben toronymagasan kiemelkedő az átlagbér, 382 500 forint, tehát kétszerese a bruttó átlagbér (Derültség és közbeszólások a Jobbik soraiban, többek között: A Józsi is benne van?) az erőműben, mint a térségi átlagbér. (Heringes Anita: Nem költöztem sehova!) Képviselő asszony, a paksiak szeretnék az újabb atomerőmű-bővítést. A paksiak öntől is azt várják, hogy ön álljon ki (Közbeszólás az MSZP soraiból: Tisztességesen!), és mondja meg őszintén, hogy támogatja-e az atomerőműnek a bővítését, és ne azt mondja, hogy a 2009-es elvi állásfoglalást támogatja.

Tisztelt Képviselőtársaim! Itt, a parlamenti vitanapon is az egyenes, őszinte beszédnek van helye. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ezt várjuk maguktól! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A kormánypárti képviselőtársaim ezt tették.

Köszönjük szépen, hogy meghallgattak bennünket, köszönjük szépen az ellenzéknek, hogy kezdeményezte ezt a vitanapot, és abban bízom, hogy a választópolgárok tisztán látnak, és ahogyan korábban, a jövőben is támogatni fognak bennünket. Köszönöm szépen, képviselőtársaim. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai