EB-31/2008.
(EB-88/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának
2008. december 1-jén, hétfőn, 9.30 órakor
a Képviselői Irodaház V. emelet 567. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló(k)*

Elnöki bevezető, napirend előtti bejelentések, a napirend elfogadása*

A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló T/6573. számú törvényjavaslat*

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása*

Egyebek*


Napirendi javaslat:

  1. A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvényjavaslat (T/6573. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása)
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Schvarcz Tibor alelnök (MSZP)
Dr. Mikola István alelnök (Fidesz)
Dr. Czinege Imre (MSZP)
Dr. Garai István (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP)
Dr. Havas Szófia (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP)
Dr. Perjési Klára (MSZP)
Dr. Tittmann János (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Dr. Heintz Tamás (Fidesz)
Dr. Kupper András (Fidesz)
Dr. Molnár Ágnes (Fidesz)
Dr. Nagy Kálmán (KDNP)
Dr. Bőhm András (SZDSZ)
Dr. Csáky András (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Czinege Imre (MSZP) megérkezéséig dr. Garai Istvánnak (MSZP)
Tukacs István (MSZP) dr. Tittmann Jánosnak (MSZP)
Dr. Pesti Imre (Fidesz) dr. Nagy Kálmánnak (KDNP)
Dr. Puskás Tivadar (KDNP) dr. Mikola Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Aradi Zsolt főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 30 perc. )

Elnöki bevezető, napirend előtti bejelentések, a napirend elfogadása

DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP), a bizottság elnöke (a továbbiakban ELNÖK): Jó reggelt kívánok! Tisztelt Bizottság! Megkezdjük az ülést. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Köszöntök mindenkit, képviselőtársaimat, a kormány képviselőit, a vendégeket.

Napirend előtt csak annyi megjegyzésem van, hogy emlékeztetem képviselőtársaimat arra, hogy szerdán délelőtt az ellenőrzési albizottság az ÁNTSZ-ben tart kihelyezett ülést a Gyáli úton, tehát a Nagyvárad téren kerül erre sor. A bizottsági ülésre itt, ebben a teremben, délután 14 órakor kerül sor. A költségvetési tárgyalás menetrendje miatt van szükség a délutáni bizottsági ülésre.

Ugyancsak emlékeztetem képviselőtársaimat arra, hogy csütörtökön, 15 órakor, itt, ebben a teremben a finn egészségügyi miniszter asszonyt fogadjuk, és kérem, hogy aki tud, ezen a várhatóan 45 perces programon vegyen részt.

Tisztelt Bizottság! Mielőtt a napirendhez kapcsolódó ügyekre térnék rá, megkérdezem, hogy napirend előtt van-e valakinek megjegyzése. (Nincs jelzés.) Nincs.

A napirendi javaslathoz kiegészítés érkezett, a bizottság tagjai megkapták Mikola István alelnök úr levelét. Annyit szeretnék ehhez hozzátenni, hogy a múltkori bizottsági ülésen ügyrendi indítvány érkezett, de ezt megvitattuk, szavaztunk róla. Egyébként a Házszabály 94. § (3) bekezdése nem tartalmaz rendelkezést az eljárásra, de az Alkotmányügyi bizottság 1994. december 13-ai bizottsági állásfoglalása viszont tartalmaz egy orientáló rendelkezést. Ezt alelnök úr idézte is egyébként a levelében, amit képviselőtársaim annak rendje-módja szerint megkaptak.

Tisztelt Bizottság! Az a javaslatom van, és kérem, hogy erről szavazzunk a napirend-kiegészítés keretében, hogy ennek az indítványnak részben helyt adva, és ügyrendileg is a korábbi döntést eszerint módosítva, nem a mai ülésen, hanem a szerdai bizottsági ülésen a második napirendi pont keretében, tehát az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó indítványok megvitatása keretében, azt megelőzően a 24 túlterjeszkedőnek minősített módosító indítványról egyenként döntsünk. Tehát ne ma, hanem a szerdai bizottsági ülésen, a kapcsolódó indítványok tárgyalása kapcsán. Ez a javaslatom a napirend-kiegészítésről, és ha úgy tetszik, akkor ügyrendi értelemben is.

Miután ilyen típusú kérdésekben a bizottságnak és a Háznak is vita nélkül kell döntenie, megkérdezem, hogy ki támogatja ezt a javaslatot. (Szavazás.)

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag így döntött. Köszönöm szépen.

Tisztelt Bizottság! Megkérdezem, hogy ki támogatja a mai napirendi javaslatot. (Szavazás.) Köszönöm szépen. A többség támogatja.

A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló T/6573. számú törvényjavaslat

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása

Soron következik a költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvényjavaslat, a bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megtárgyalása. Képviselőtársaim megkapták az ajánlást. Összesen, ha jól látom, akkor 10 ilyen javaslat van, lehet, hogy egy picivel több, de nem sokkal több, amiről állást kell foglalni. A kormány képviseletében itt van Aradi Zsolt főosztályvezető úr a Pénzügyminisztériumból, köszöntöm, és mindjárt meg is kezdjük a tárgyalást.

Az ajánlás 1. pontjában Bőhm András képviselőtársunk javaslatáról kérdezem az előterjesztőt.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk, de az abban foglalt gondolatnak megfelelő korrekciós javaslatot kidolgoztuk és képviselő úrnak átadjuk, hogy fontolja meg, hogy esetleg csatlakozó módosítóként beadja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát az 1. pontot az előterjesztő ebben a formában nem támogatja. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) 2 igen. Köszönöm szépen. Tehát nem támogatta a bizottság egyharmada sem.

Az ajánlás 7. pontjában Molnár képviselő úr a törvényjavaslat 6. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem erről az előterjesztő álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 12. pontjában Bőhm András képviselő úr javasolja a törvényjavaslat 8. § (5) bekezdésének elhagyását. Főosztályvezető úr?

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják a javaslatot. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) 2 igen. Tehát egyharmadot sem kapott.

Az ajánlás 26. pontjában Révész Máriusz képviselő úr a törvényjavaslat egész 28. §-ának az elhagyását javasolja, amely a költségvetési szervek működésére és gazdálkodására vonatkozik. Kérdezem az előterjesztő álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot az ajánlás 26. pontja szerint? (Szavazás.) 9 igen. Tehát egyharmadot kapott, de a bizottság nem támogatja.

Az ajánlás 42. pontjában Pósán képviselő úr azt javasolja, hogy a közfeladat-ellátás gazdálkodó szervezetnek történő átadásával kapcsolatos rendelkezéseket hagyjuk el. Kérdezem a kormány véleményét.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) 10 igen. Az egyharmadot megkapta, de a bizottság nem támogatta.

Az 54. pontban Zsigó képviselő úr is elhagyásokra tesz javaslatot a költségvetési szervek irányításával kapcsolatban, itt az átalakulás tekintetében. Kérdezem főosztályvezető úr álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) 10 igen. A többség nem támogatta.

Az 58. pontban Cseresnyés Péter képviselő úr elhagyási javaslatairól kérdezem az előterjesztő álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) 10 igen. Nem kapott többséget.

Az ajánlás 59. pontjában Zsigó Róbert képviselő úr szintén az egészségügyet érintő egyik jogszabályhely elhagyását javasolja. Kérdezem a főosztályvezető urat.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) 10 igen. Nem kapott többséget.

Az ajánlás 62. pontjában arra tettem javaslatot, hogy a közalapítványokat érintő egyes rendelkezések maradjanak el. Kérdezem az előterjesztő álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) 12 igen. Tehát többséget kapott.

Az ajánlás 66. pontjában az a javaslatom, hogy a regionális egészségügyi tanácsok gazdálkodására közszolgáltatói szabályokat és ne közhatalmi szabályokat legyen szükséges alkalmazni. Ilyen szempontból a RET, mint jogi személy, tehát ez a módosítás lényege. Kérdezem az előterjesztő álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 68. pontjában Pósán képviselő úr a vállalkozó közintézeti feltételekkel kapcsolatos néhány szabály elhagyását javasolja a felsőoktatási törvényből. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) 10 igen. Tehát a többség nem támogatta.

Az ajánlás 73. pontjában szintén a közalapítványokkal kapcsolatos néhány rendelkezés kiegészítésére tettem javaslatot. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. ARADI ZSOLT főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják a javaslatot. Ki támogatja? (Szavazás.) 12 igen. A többség támogatta. Köszönöm szépen.

Van-e olyan javaslat, amiről szavazni kellett volna, de nem szavaztunk? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen. Köszönöm szépen, főosztályvezető úr.

Egyebek

Az egyebekben szeretném a bizottságot tájékoztatni arról, hogy a mai nappal Tukacs István képviselőtársunk állami megbízatásra való tekintettel felmentést kap a bizottságból, a többi bizottságból is. Távollétében is jó munkát kívánunk, és köszönjük a részvételt. Államtitkárrá nevezték ki (Dr. Mikola István: Jó ugródeszka volt az Egészségügyi bizottság!), és a hátrányos helyzetű területek kormánybiztosa lesz.

Azt szeretném mondani, hogy az Országgyűlés mai ülésén dönteni fog a pótlásáról a személyi javaslatok körében. Van-e egyebek között más?

Még egy dolgot szeretnék mondani. Nagykanizsa-ügyben, a jövő heti nagykanizsai kihelyezett üléssel kapcsolatban kérem a képviselőcsoportokat és a képviselőtársaimat, hogy a szerdai bizottsági ülésen mindenki nyilatkozzon arról a bizottság titkáránál, hogy részt tud-e venni, részt kíván-e venni, mert egy 20-személyes busz indul reggel. Akkor elmondjuk a részleteket. Tehát a december 10-ei ülésről van szó. Köszönöm szépen.

Kupper képviselő úr!

DR. KUPPER ANDRÁS (Fidesz): Egyebekben szeretnék szót kérni, és köszönöm elnök úrnak, hogy erre lehetőséget ad. Először is én is jó egészséget és sok sikert kívánok Tukacs képviselőtársamnak, hogy az egészségügyet képviselje hátrányos helyzetűként a kormányban. (Derültség.)

De komolyra fordítva a szót, elnök úr, azt szeretném megkérdezni, hogy a Gyógyszerész Kamara egy petícióval fordult a Ház elnökéhez, és hogy erről a bizottság kapott-e tájékoztatást, ez engem valahogy elkerült.

ELNÖK: Igen, kapott tájékoztatót. November 12-ei ülésen ezt ismertettem, azt megelőző napon, a miniszteri meghallgatáson ennek a tartalmát egyébként Heintz képviselő úr részletesen ismertette. A jegyzőkönyvben megtalálható, csak azért nem olvastam fel, mert Heintz képviselő úr előző nap ezt pontosan elmondta. De felhívtam erre a figyelmet a november 12-ei ülésnapon.

Nagy Kálmán képviselő úr!

DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Elnök Úr! Az elmúlt bizottsági ülésen kiosztottak nekünk egy levelet, amelyik azzal volt kapcsolatos, hogy a Gyerekgyógyászati Társaság bizonyos működését kifogásolta. Én informálódni szeretnék, hogy hogyan került ez minden szó nélkül, előzetes kommentár nélkül a bizottság elé?

A másik pedig az, hogy a Gyerekgyógyászati Társaság írt erre egy választ, amelyet faxon megkapott az elnök úr, ez pedig nincs előttünk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Csáky képviselő úr hozta szóba napirend előtt ezt a kérdést, és akkor úgy döntöttünk, hogy az egészségügyi tárcától is kérünk ez ügyben tájékoztatást. Ez még napirend előtt zajlott a múlt heti ülésen. Én ezt megtettem.

Ezt a faxot valóban kézhez kaptuk, most reggel, azonban azt gondoltuk, hogy a szerdai bizottsági ülésre osztjuk ki ezt, remélhetőleg talán a minisztérium álláspontjával együtt is, ha megérkezik. De egyébként csak azért nem a mai napon, mert ezek a hétfői gyors bizottsági ülések erre kevésbé alkalmasak. Tehát a szerdai bizottsági ülésen sokszorosított formában mindenki meg fogja kapni az ezzel kapcsolatos állásfoglalást. De ha kívánja, képviselő úr, önnek majd külön most sokszorosítjuk. De mindenki megkapja szerdán.

DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Elnök úr, nagyon kedves, köszönöm, de én élőben, szóban, mindenféle formációban megkaptam és megkapom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Természetesen meg fogja kapni az egész bizottság annak rendje-módja szerint.

Egyéb észrevétel? (Nincs jelzés.) Nem lévén, köszönöm szépen a részvételt.

(Az ülés végének időpontja: 9 óra 50 perc.)

 

Dr. Kökény Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva