EB-34/2007.
(EB-54/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának
2007. november 28-án, szerdán, 8 óra 00 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 567. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék *

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Hozzászólók: *

Általános bevezető *

A napirend elfogadása *

Az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat (T/4221. szám) - módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat:

  1. Az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat (T/4221. szám)
  2. (Módosító javaslatok megvitatása)

    (Első helyen kijelölt bizottságként)

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke
Dr. Schvarcz Tibor (MSZP) a bizottság alelnöke
Dr. Mikola István (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Garai István (MSZP)
Gyulai Ferencné (MSZP)
Dr. Havas Szófia (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Dr. Perjési Klára (MSZP)
Dr. Tittmann János (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Dr. Heintz Tamás (Fidesz)
Dr. Kupper András (Fidesz)
Dr. Molnár Ágnes (Fidesz)
Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Dr. Nagy Kálmán (KDNP)
Dr. Puskás Tivadar (KDNP)
Béki Gabriella (SZDSZ)
Dr. Csáky András (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Czinege Imre (MSZP) dr. Garai Istvánnak (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP) dr. Schvarcz Tibornak (MSZP)
Dr. Spiák Ibolya (Fidesz) dr. Mikola Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Dr. Kincses Gyula államtitkár (Egészségügyi Minisztérium)
Dr. Schlammadinger József főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium)
Fejes László főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 06 perc)

Általános bevezető

DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP), a bizottság elnöke (a továbbiakban ELNÖK): Jó reggelt kívánok, köszöntöm a bizottság tagjait. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Napirend előtt azt szeretném elmondani, hogy a parlament őszi ülésszakán várhatóan még két egészségügyi bizottsági ülésre kerül sor. Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító indítványait kell megvitatnunk jövő hét csütörtökön, és a költségvetés második körös módosító indítványait. Az első témakörben első helyen kijelölt bizottság vagyunk, és emiatt lehet, hogy a többi bizottságot be kell várnunk, tehát ez indokolja a csütörtököt, de ebben még egyeztetéseket fogunk folytatni. Az utolsó bizottsági ülést meg december 11-ére, keddre tervezzük, ahol a munkaterv szerint a kórháztörvény működésével kapcsolatos kérdéseket tekintenénk át egy tájékoztató keretében és néhány év végén szokásos munkatervi pontot tárgyalnánk meg, így a 2008. I. féléves munkaprogramot.

Ezen túlmenően tájékoztatom a tisztelt bizottságot, hogy az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete írásban valamennyi parlamenti bizottsági elnöknek megküldte a társadalmi egészségbiztosításról szóló törvénytervezetet, amely kinyomtatott formában a bizottság titkárságán rendelkezésre áll; aki meg kívánja tekinteni, annak erre lehetősége van.

Valamint képviselőtársaim megkapták az adatvédelmi biztos 4221. számú előterjesztéshez tett észrevételeit, részben azért, hogy esetleg ez módosító indítványokat inspirálhat. Ezeket szerettem volna előrebocsátani.

Megkérdezem, hogy napirend előtt kíván-e valaki felszólalni. Mikola István alelnök úr.

DR. MIKOLA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Egészségügyi Bizottság! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt nem nyújtott be módosító indítványt a mai egyetlen napirendi pontot jelentő egészségbiztosítási törvénytervezethez, nem kívánunk részt venni a törvénytervezet vitájában; itt fogunk ülni, hallgatni fogunk. Egyetlenegy javaslatot fogunk megszavazni, a vizitdíjjal kapcsolatos javaslatot, a többihez nem kívánunk viszonyulni. Ezt azzal indokolnám, hogy az irányultságát rossznak tartjuk a törvénytervezetnek, ez egy értékváltást jelent a társadalombiztosításban, felmondja a szolidaritást, felmondja a társadalombiztosítást és ennek helyébe a társadalom minden tényezője ellenére és velük szemben egy üzleti biztosítási rendszert alapoz meg.

Aggodalmat kelt bennünk az is - és ezért sem fogunk ebben a vitában részt venni -, hogy magában a törvénytervezetben súlyos jogbizonytalanságot látunk; az a több mint száz felhatalmazás, ami a végrehajtási rendeletekre vonatkozik, olyan bizonytalanná teszi az egész törvénytervezetnek a gyakorlatban történő érvényesíthetőséget és olyan kiszámíthatatlan helyzetet eredményez, amiről úgy érezzük, hogy vállalhatatlan. Jogállamban egy ilyen jogbiztonságot sértő törvénytervezethez nem kívánunk asszisztálni. A benyújtott módosító javaslatok, amelyeknek a száma több mint duplája az eredeti törvénytervezet paragrafusai számának, tovább növelhetik azt a koherenciazavart, amire már utaltam, és ezzel olyan bizonytalanságot teremtenek az egészségügyi ellátórendszerben, ami egyszerűen felelős törvényhozó számára nem vállalható. Tehát kérem a tisztelt bizottságot, hogy tartsa tiszteletben az álláspontunkat; itt leszünk, hallgatni fogunk, de az egésszel nem értünk egyet. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e még valaki napirend előtt hozzászólni? Csáky András képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Megértve a Fidesz és a KDNP álláspontját sajnálkozásomat kell kifejeznem, mert ez azt jelenti, hogy indirekt módon támogatják a törvényjavaslatot, ha nem vesznek részt a szavazáson.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván-e még valaki hozzászólni? (Senki sem jelentkezik.) Nem. Akkor tudomásul vesszük alelnök úr álláspontját, illetve azt az álláspontot, amit a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a KDNP képviselői részéről elmondott.

A napirend elfogadása

Ha nincs más észrevétel (Senki sem jelentkezik.), akkor megkérdezem, hogy a napirendi ajánlást ki támogatja. (Szavazás.) Miután a bizottság többsége jelen van, a határozatképességre és a tanácskozóképességre vonatkozó házszabályi rendelkezések alapján megállapítom, hogy a bizottság a napirendi ajánlást elfogadta.

Az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat (T/4221. szám) - módosító javaslatok megvitatása

Soron következik a 4221. számú, az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. A kormányt Kincses Gyula államtitkár úr, Schlammadinger József főosztályvezető úr, illetőleg Fejes László úr, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese képviseli.

A szokásos rendben haladunk, azzal, hogy az ajánlással - amely képviselőtársaim munkájának a megkönnyítése érdekében kinyomtatott formában az asztalon van - annyiban nem haladunk szinkronban, hogy minden egyes ajánlási pontról szavazni fogunk, tekintetbe véve azt, hogy elképzelhető, hogy vannak olyan pontok, amelyeket az összefüggő ügyekben is a kormány támogat, más pontokat pedig nem támogat, ezért aztán indokolt, hogy minden pontról külön tudjunk állást foglalni.

Tisztelt bizottság, akkor elkezdjük a munkát.

Az ajánlás 1. pontjában a cím megváltoztatásával kapcsolatos indítványról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki támogatja ezt az ajánlási pontot? (Szavazás.) Tizennégy. A bizottság többsége támogatja.

Az ajánlás 2. pontjában a preambulum szövegébe a nemzeti kockázatközösség fogalmának a beemelését ajánlja képviselőtársunk. A kormány álláspontját kérem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége, 14 fő támogatja.

Az ajánlás 3. pontjában a definíció pontosítása érdekében nyújtott be módosító indítványt az MDF-képviselőcsoport az 1. § 2. pontjával kapcsolatban. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, mert felesleges ismétlésnek érezzük.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 4. pontjában ugyancsak MDF-es definíciópontosításra érkezett indítvány. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja. Jelzem a képviselő úr számára, hogy egyébként jogos a javaslata, de a 8. pontban szereplő, általunk támogatni javasolt módosító indítvány egyértelműen jelzi, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat önmagában nem tekintjük az egész szolgáltatás részének, csak annak szervezését. Tehát azért nem támogatjuk, mert más javaslat, azt gondoljuk, ezt a problémát megoldja.

ELNÖK: Köszönöm, főosztályvezető úr. Ki támogatja ezt az indítványt az ajánlás 4. pontja szerint? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 5. pontjában képviselőtársaink a betegút fogalmának meghatározására tettek indítványt. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja ezt a kormány. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Tizenhárom. A többség támogatja.

Az ajánlás 6. pontjában az egészségbiztosítási szerv fogalmának a pontosítása, illetőleg definíciója érdekében tett indítványt az MDF. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, mert a szó már foglalt más jogszabályi környezetben.

ELNÖK: (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Annyi kiegészítésem lenne, hogy az egészségbiztosítási szerv fogalma jelenleg jelenti magát az OEP-et és magát a biztosítást, illetve a pénztári funkciót is, tehát ez a fajta megközelítés, fogalommeghatározás, amely ezt csak az E-Alapra szűkítené, azt gondoljuk, ellentétes azzal a fogalomhasználattal, amely az egészségbiztosítás rendszerében erre a kettős funkcióra már kialakult.

ELNÖK: Ki támogatja az ajánlás 6. pontját...? (Dr. Csáky András jelentkezik.) Elnézést, Csáky képviselő úr jelentkezett.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): És akkor hogy kívánják feloldani azt a zavart, ami a jogszabályban tapasztalható? Ugyanis összevissza használja más értelmezésben az egész. Itt valami korrekt definíció szükséges ahhoz, hogy egyértelmű legyen.

ELNÖK: Van-e más?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A képviselő úrral egyetértünk. Azt javasoljuk, hogy ezt oldjuk meg kapcsolódóval, de valóban ne keveredjen a most használatos egészségbiztosítási fogalom ebben az új törvényben egy más jelentéstartalommal. Köszönöm.

ELNÖK: Akkor tehát ki támogatja az ajánlás 6. pontját? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 7. pontjában ugyancsak fogalmi kérdésben tett javaslatot Csáky képviselő úr és képviselőtársai. A 7. pontról kérdezem az államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ugyanaz a helyzet, gondolom.

Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 8. pontjával kapcsolatban kérdezem a kormány álláspontját Béki Gabriella képviselőtársunk javaslatáról.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk, és azért nem támogattuk a 7-est, mert ez rendezi a kérdést.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy, a bizottság többsége támogatta.

Az ajánlás 9. pontjában képviselőtársaink a pénztári tevékenység fogalmának a meghatározására tettek javaslatot - megjegyzem, hogy az MDF is benyújtott egy ilyen javaslatot. Az ajánlás 9. pontjáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem, de a problémát érezzük; kapcsolódót javaslunk majd, és konzultációt kérünk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Dr. Havas Szófia: Ha kapcsolódó lesz hozzá...!) Kapcsolódó lesz hozzá... (Szavazás.) Hat, a bizottság nem támogatja.

Az ajánlás 10. pontjában az MDF képviselői az egészségügyi szolgáltató fogalmának módosítására tettek indítványt. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem, a 11-es, tehát egy másik módosító javaslat fogja ezt rendezni.

ELNÖK: Kérdezem, ki támogatja az indítványt. (Szavazás.) Egy.

Az ajánlás 11. pontja ugyanezzel a témával kapcsolatos. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Természetesen ezt támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy. A bizottság többsége támogatja.

Az ajánlás 12. pontjában az egészségügyi szolgáltatás fogalmának pontosítására irányul a javaslat. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, az előző rendezte ezt. (Zaj.)

ELNÖK: Az ajánlás 12. pontja az egészségügyi szolgáltatás fogalmának pontosításáról szóló MDF-es javaslat, amelyet a kormány nem támogat. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Egy.

Az ajánlás 13. pontjában a gyógyszer, gyógyszertár, gyógyászati segédeszköz fogalmának a kihagyásával kapcsolatban tett javaslatot az MDF.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, a fogalommeghatározást mi fontosnak érezzük. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Itt nem a fogalommeghatározásról van szó. Egy tulajdonképpen más törvényekben ilyen módon szereplő meghatározásról van szó. Úgyhogy vagy az egész törvényen végigvezetjük azt, hogy ahol más törvényre hivatkozik, ott pontosan behivatkozzuk azt a szöveget, vagy pedig elegendő, hogyha csak arra hivatkozunk, hogy az érvényben van. Itt tulajdonképpen egy kodifikációs, elméleti kérdésről van szó, hogy ha itt tételesen beidézzük a máshol érvényes szövegeket, akkor máshol is tételesen be kell idézzük; ha máshol csak beidézzük, akkor itt is csak idézzük be!

ELNÖK: Kormány?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány álláspontja szerint a helyzet annyiban más - a képviselő úrnak egyébként igaza van -, hogy tekintettel arra, hogy amikor az egészségügyi szolgáltatóra, utalok a 6. pontra, a törvény saját jogán adunk egy definíciót, azt gondoljuk, hogy a következetes szabályozás érdekében az szükséges, ha ebben a törvényben meghatározzuk a saját fogalomhasználati rendszerében, még akkor is, hogyha egyébként ez külön törvényekben szintén szabályozódik, hogy a törvény alkalmazásában mit értünk gyógyszertáron, gyógyszeren. Azt gondoljuk, kellően fontos ez ahhoz, hogy nem baj, ha itt önálló módon szerepel a fogalommeghatározás.

ELNÖK: Köszönöm. Ki támogatja az ajánlás 13. pontját? (Szavazás.) Nem kapott támogatást.

Az ajánlás 14. pontjában Kékesi Tibor a közeli hozzátartozó fogalmával kapcsolatban tesz indítványt. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. A Ptk. szerinti "közeli hozzátartozó" fogalom lényegesen tágabb, sógort, jegyest, egyebeket is tartalmaz; azt gondoljuk, hogy nem azonos a két fogalom.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Senki.

Az ajánlás 15. pontjában a biztosított fogalmának pontosabb körülhatárolására tesz Béki Gabriella javaslatot. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Tartalmilag egyetértünk, de szeretnénk kapcsolódó módosító javaslattal pontosítást kérni.

ELNÖK: Tehát ebben a formában nem támogatják. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatta ezt a javaslatot.

Az ajánlás 16. pontjában egy jogszabályi hivatkozás beemeléséről van szó. Béki Gabriella indítványáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A 17. pontban azt javasolják képviselőtársaink, hogy az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételénél a "költséghatékony" kifejezést töröljük. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja. Egyetértünk a költséghatékonyság elhagyásával, de adott esetben ezt a preambulumban szükségesnek tartjuk megjeleníteni.

ELNÖK: Tehát más helyen.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így van, más helyen kívánnánk megjeleníteni.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Miután nekünk is van egy hasonló módosítónk, ha más helyen kívánják ezt megjeleníteni a későbbiekben, akkor innen ki kell venni; akkor nem tudom, hogy miért nem támogatják, logikailag nem értem az egészet.

ELNÖK: Schlammadinger főosztályvezető úr?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Abban az esetben értünk az elhagyásával, amennyiben a preambulumban megjelenik. Egyelőre tehát nem, amennyiben a preambulumban megjelenik, akkor természetesen az innen való elhagyásával egyetértünk. Tehát a teljes kikerülését el akarjuk kerülni.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot az ajánlás 17. pontja szerint? (Szavazás.) Hét nem, tehát a bizottság nem támogatja.

Az ajánlás 18. pontjában a kezelendő és nyilvánosságra hozható adatok pontos definiálása szerepel. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Tessék parancsolni, Juhászné Lévai Katalin!

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Meg lehet kérdezni, hogy miért nem támogatja a kormány?

ELNÖK: Főosztályvezető úr?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Tekintettel arra, hogy úgy gondoljuk, a mi javaslatunk, tehát a törvényjavaslatban foglalt szöveg normatív tartalma erősebb - mi nem külön jogszabályra utalunk, hanem itt egyfajta nyilvántartások vezetésének alkalmasságáról egyértelműen rendelkezik az eredeti benyújtott törvényjavaslat, miközben az ön javaslata ezt külön jogszabályi szabályozási tárgykörbe utalja -, azt gondoljuk, hogy a szabály jelentőségénél fogva az eredeti törvényjavaslat ilyen értelemben jobb.

ELNÖK: Akkor szavazunk. Ki támogatja az ajánlás 18. pontját? (Szavazás.) Kettő.

Az ajánlás 19. pontjában az MDF tesz hasonló indítványt. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Kettő.

Az ajánlás 20. pontjában Béki Gabriella azt javasolja, hogy az állam akkor is biztosítsa a pénztártagok ellátását, ha a pénztár működése az ellátást veszélyeztetné. Kérdezem a kormány álláspontját.

FEJES LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk a javaslat elfogadását. Jelenleg is szerepel a Tbj.-ben az állam garanciális felelőssége, megismételni nem szükséges.

ELNÖK: Csáki képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Ez azért érdekes, mert az előbb beszéltünk róla, hogy bizonyos megfogalmazások jelenleg is szerepelnek más törvényben, és önök azt mondták, hogy ez fontos. Azonban jelen törvény más helyén pedig hitel felvételére ad lehetőséget abban az esetben, ha likviditási gondjai vannak a pénztárnak. Akkor viszont azt ki kell onnan venni, ha ez a Tbj. más hivatkozott jogszabályhelye alapján érvényben van ez a folyó likviditási hitelfelvételi lehetőség, tehát itt ellentmondás van a kettő között. Úgyhogy mindenféleképpen megfontolásra ajánlom, hogy igenis kerüljön ez ide bele, kapcsolódóval azt a másikat viszont ki kell venni a hitelfelvétel kapcsán, mert az teljesen más dolog, hogy hitelből finanszírozzák a folyamatos egészségügyi ellátást, vagy pedig érvényben marad a mostani mögöttes helytállása az államnak.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem, hogy ki támogatja ezt a 20. pont szerinti javaslatot. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja.

Az ajánlás 21. pontja szerint az MDF indítványa arra irányul, hogy a pénztár csak és kizárólag egészségbiztosítási szolgáltatást nyújtson. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, mert ez kategorikusan veszi ki, tehát kizárná minden egyéb olyan technikai szolgáltatás nyújtását, ami a pénztárnak bevételt vagy egyéb tevékenységet jelenthetne.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Szerintem azt a tevékenységi formát nem szűkítené le, itt egyértelmű az, hogy ne vehessen saját magának piacot, tehát egészségügyi szolgáltatást a későbbiek folyamán a pénztár ne folytasson. Ez egy koncepcionális különbség nyilvánvalóan. Csak felvilágosításként mondom, hogy ezt a célt szolgálja az egész. Az nem eurokonform szerintem, hogy majd a későbbiek folyamán lehetőség lesz arra, hogy pénztárak saját maguknak piacot vegyenek és így torzítsák az egész rendszert.

ELNÖK: Ki támogatja az ajánlás 21. pontját? (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az ajánlás 22. pontjában az MDF hasonló indítványáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Az előzőhöz hasonlóan - itt egy logikai sor van - ezt sem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az ajánlás 23. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony javaslata arra irányul, hogy a pénztár a törvényben meghatározott feladatai mellett tágabb körben végezhessen ügynöki és többes ügynöki tevékenységet. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így nem, de természetesen képviselő asszonnyal konzultálva szükség szerint kapcsolódó módosító indítványt javaslunk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Egy - egyharmad sem támogatja.

Az ajánlás 24. pontjában Kékesi Tibor képviselőtársunk a "vagyonkezelő" helyett az "alapító" szó használatát ajánlja. A Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettesét kérdezem.

FEJES LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk. Jogászok megvizsgálták a vagyontörvénynek és ennek a javaslatnak az összhangját, és ennek a törvényjavaslatban jelenleg szereplő megoldás felel meg.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, hogy ki támogatja ezt a javaslatot. (Szavazás.) Tizenkettő - a többség támogatja.

Az ajánlás 25. pontjában az a szocialista javaslat, hogy a részvényesi jogok gyakorlásakor az egészségügyi miniszternek ne egyetértési, csak véleményezési joga legyen. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 26. pontjában terminológiai pontosítást tartalmaz Kékesi Tibor javaslata. Kérdezem a kormány álláspontját.

FEJES LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk. Felfogásunk szerint az eredeti törvényjavaslat szövege felel meg a jelenlegi konstrukciónak.

ELNÖK: Köszönöm, Fejes úr. Ki támogatja az ajánlás 26. pontját? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 27. pontjában Kékesi Tibor képviselőtársunk az állami vagyonnal kapcsolatos szabályozást vezeti át a törvény szövegén. Kérdezem a kormány képviselőjét, Fejes Lászlót.

FEJES LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk; a címváltozás helyes, pontosító.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 28. pontjában hasonló javaslat szerepel. Kérdezem a kormány álláspontját.

FEJES (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ezt nem támogatják, de ez ugye két összefüggő ügy. Lehet tudni, Fejes úr, a kettő közti különbséget, a 27. és a 28. pont közötti különbséget?

FEJES LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Nem készültem fel, nem vagyok jogász, de a munkatársaim ezt az ajánlást fogalmazták meg.

ELNÖK: Jó. Tud erről valaki valamit? (Nincs jelzés.) A vagyontörvény nem a bizottság hatáskörébe tartozik, majd a költségvetési bizottság megnézi.

Az ajánlás 28. pontjáról kérdezem tehát a bizottság véleményét. A kormány nem támogatta a 28. pontot. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 29. pontjában Kékesi Tibor képviselőtársunk indítványa arról szól, hogy a részvények alapításkori névértékét emeljék. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja ezt a javaslatot. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) Tizennégy. A többség támogatta.

Az ajánlás 30. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony javaslata arra irányul, hogy egy külön jogszabály határozza meg azt az orvostechnikaieszköz-gyártó kört, amelyet kizárnának a tulajdonosok közül, ez tehát szűkítené az összeférhetetlenséget. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Rugalmasabb megoldást ad, támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. (Közbeszólások.) Most támogatta vagy nem támogatta a kormány?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja, merthogy rugalmasabb megoldást ad.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Jó, tehát igen, mert ezért. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Akkor ilyen alapon a külön jogszabály szerint vindikálja magának az éppen aktuális kormányzat, hogy a gyógyszerrel meg a gyógyászati segédeszközzel kapcsolatban is, ha akar, így határoz, ha akar, úgy határoz. Orvostechnikai eszköznél az összeférhetetlenség nyilvánvalóan arról szól, hogy az egészségügyi szolgáltatásban ilyen módon részt vevők körét kizárjuk. Ez egy világos megfogalmazás. Ez tulajdonképpen egy teljesen szabad felpuhítása az egész kérdéskörnek, érthetetlen ez az egész. (Dr. Havas Szófia: Így van!) Akkor terjesszük ki az egészre, vagy húzzuk ki, aztán aki akar, az jöjjön, és vigyék, amit akarnak! Abszolút érthetetlen.

ELNÖK: Ki támogatja az ajánlás 30. pontját? (Szavazás.) Senki, egyharmad sem.

A 31. pont, Kékesi Tibor javaslata arról szól, hogy a közeli hozzátartozó fogalma a Ptk.-nak megfelelően legyen szabályozva. Ez már máshol is előjött, akkor nem támogatta a kormány, de azért megkérdezem a főosztályvezető urat. Schlammadinger József!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 32. pont, Czövek Ágnes képviselő asszony javaslata egy értelmező pontosítás. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. "Tulajdonosában" - elég nehéz. "Tulajdoni hányaddal bír".

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja a 32. pontot... (Dr. Havas Szófia: Pont fordítva!)

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Bocsánat, bocsánat, bocsánat, igaz! A tulajdonosban való részesedésről van szó - bocsánat, én tévedtem, elnézést! -, de természetesen továbbra sem támogatjuk. Természetesen a tulajdonosról van szó az eredeti benyújtott javaslatnak megfelelően.

ELNÖK: De ez a támogatást nem befolyásolta.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Tehát nem támogatja a kormány. A 32. pontról szavazunk. Ki támogatja az ajánlás 32. pontját? (Szavazás.) Nem kapott támogatást.

A 33. pontban Kékesi Tibor a tulajdonosi körre vonatkozó kizárást pontosítaná. Kérdezem a kormány álláspontját. Államtitkár úr!

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem, de kapcsolódót itt is szívesen megbeszélünk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot...? (Dr. Havas Szófia: Bocsánat, kérdeznék!) Kérdés? (Dr. Havas Szófia: Igen.) Tessék!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Köszönöm. Akkor tisztázzuk ezt! Melyik a kivett, és melyik a megmaradó? Az "általa elrendelt", ugye? (Közbeszólások.)

ELNÖK: Egy pillanat, fogalmazzuk meg a kérdést, ne egyszerre!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): És miért nem jó a "megállapította a felelősségét"? A kormányt kérdezem, hogy miért nem jó ez.

ELNÖK: Ennyi a kérdés?

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Igen.

ELNÖK: Jó.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Természetesen mindjárt válaszolunk a képviselő asszonynak.

ELNÖK: A 33. pontnál tartunk. (Dr. Vojnik Mária: Mert befejezett ige vonatkozik az egyikre, és folyamatos a másikra!)

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így van!

ELNÖK: Elnézést kérek, mi nem halljuk a választ. (Derültség.) Ezért azt szeretném, hogyha mikrofonba is elhangozna.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Köszönöm, elnök úr. Tekintettel arra, hogy a javaslatunkban, tehát a benyújtott törvényjavaslatban foglalt egy folyamatban lévő eljárásra utal mint összeférhetetlenségi okra, ezenközben a 33. pontban foglalt javaslat a befejezettség tényállásához köti az összeférhetetlenséget. Azt gondoljuk, hogy önmagában az eljárás folyamatban léte indokolja már az összeférhetetlenség megállapítását. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Jó. Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Én elolvastam a módosító javaslat indoklási részét is. Itt a jogállamiság elve, az ártatlanság vélelmének a kérdése merül fel, mert elméletileg ha valaki kezdeményez mondjuk egy eljárást az érintettel szemben, akkor már a jogszabály hatálya alá kerül. Én értem a jogalkotó gondolkodását, csak mindig biztosak vagyunk-e abban, hogy a megindult eljárások pozitív eredménnyel zárulnak-e vagy sem? Mert utóbb mondjuk kártérítésekre adhat okot, hogyha kiderül, hogy mégis ártatlan volt, és lyukra futott a PSZÁF. Itt erről van szó. (Zaj.)

ELNÖK: Kérem, hogy próbáljuk megőrizni a bizottság működésének a rendjét, mert nehéz követni a vitát. Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Természetesen osztva Csáky képviselő úr aggályait pontosan ezért javaslunk kapcsolódót, mert érdemes végiggondolni ezt, felügyeleti intézkedés ugyanos számos okból lehet folyamatban bárki ellen. Azt gondolom tehát, hogy érdemes akár tényállásonként megvizsgálni a felügyeleti intézkedés okára való tekintettel is azt, hogy mely okból van folyamatban, és adott esetben a folyamatban lét ténye önmagában alkalmas lehet arra, hogy ilyen összeférhetetlenségi okot állapítsunk meg. Más esetben valóban szükséges lehet azt, hogy ezt egy lezárt, eredményesen lezárt, a felügyelet szempontjából eredményesen lezárt és a felelősséget megállapító tényálláshoz kössük. Ezért javasoljuk, hogy gondoljuk végig a képviselő úrral közösen, hogy hol szükséges a befejezettség, és hol elég önmagában a folyamatban lévő eljárás ténye.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A 33. pontról szavazunk. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egy. Egyharmad sem támogatja.

Az ajánlás 34. pontjában Kékesi Tibor a tulajdonosi körre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokkal kapcsolatban tett indítványt. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja ezt a kormány. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az ajánlás 35. pontjában MDF-es képviselőtársaink azt javasolják, hogy az összeférhetetlenség bejelentésére a határidő 30 napos legyen. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így nem, azonban kapcsolódó módosító indítványt javaslunk. Mi ezt az alapszabályban javasoljuk rögzíteni. Egyébként e tekintetben valóban kollízió van a normaszövegen belül a 60 és a 30 nap tekintetében, de azt gondoljuk, és ezt javasoljuk adott esetben a képviselő úrnak, hogy ezt ne itt, hanem az ettől eltérő szabályt tartalmazó alapszabály környékén rendezzük. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Tehát akkor...

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): És a 60 nap figyelembevételével, tehát a benyújtott javaslatnak megfelelően.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Tehát akkor ez azt jelenti, hogy ne ezt a paragrafust módosítsuk, hanem az alapszabályt, és ahhoz igazítsuk...

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Igen, és 60 nap tekintetében.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Értem, köszönöm.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot az ajánlás 35. pontja szerint? (Szavazás.) Kettő. A bizottság egyharmada sem támogatta.

Az ajánlás 36. pontjában Kékesi Tibor javaslata az, hogy a vételi jog helyett a visszavásárlás szerepeljen. Kérdezem a kormány álláspontját.

FEJES LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): A vagyontörvény hatálybalépése óta a törvényjavaslatban szereplő szöveg az, amely jobban megfelel. Ezért nem támogatjuk a javaslatot.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Tizenkettő.

Az ajánlás 37. pontjában azért javasolják képviselőtársaink az 5. § néhány fordulatának elhagyását, mert bizonyos szabályzatokat csak akkor lehet megalkotni, ha a pénztár megköti a szolgáltatókkal a finanszírozási szerződést. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A szándékkal egyetértünk, de ebben a formában nem támogatjuk; kapcsolódót szeretnénk ehhez is.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 38. pontjában képviselőtársaink a működési engedély kiadásával pontosító javaslatot tettek. Kérdezem államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy - a többség támogatja.

Ugyanehhez kötődik a 39. pont is. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

Az ajánlás 40. pontjában Béki Gabriella a működés megkezdésére vonatkozó pontosító indítványt fogalmazott meg. A kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) Egy - egyharmad sem támogatja.

A 41. pontban szocialista képviselők a működési engedély vizsgálatát és esetleges visszavonását az átlépési időszak végére helyeznék, tehát a 6. § (2) bekezdését módosítanák. Főosztályvezető úrtól kérdezem a kormány véleményét.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja, azzal azonban egyetértenénk, hogy találjunk egy olyan időpillanatot, amelyhez ezt kötni érdemes, ezért kapcsolódó módosító indítványban való konzultációt kérünk.

ELNÖK: Kérdezem, hogy ki támogatja ezt az indítványt az ajánlás 41. pontja szerint. (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 42. pontjában Béki Gabriella kodifikációs pontosítása szerepel, merthogy a gazdasági törvény rendelkezéseiből következne az elhagyásra javasolt szabály. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az ajánlás 43. pontjában Kékesi Tibor azt javasolja, hogy ebben az összefüggésben ne feltételes mód szerepeljen - forgalomképtelen részvényekről van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 44. pontjában összeférhetetlenségi szabályokat pontosítanak a képviselők. Kérdezem az államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de kapcsolódóra itt is nyitottak vagyunk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) 13.

Az ajánlás 45. pontjában ugyancsak Kékesi Tibor ebben az összefüggésben is a "visszavásárlás" szó használatát javasolja a "vételi jog" helyett. Kérdezem a kormány álláspontját - az indokolást hallottuk.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egy - egyharmad sem támogatja.

Az ajánlás 46. pontjában Béki Gabriella pontosító indítványáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a 46. pontot? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 47. pontjában Kékesi Tibornak a visszavásárlási jogra vonatkozó indítványáról a kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 48. pontban azt javasolja Kékesi Tibor, hogy a forgalomképes részvények ne szolgálhassanak fedezetként.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja államtitkár úr. Ki támogatja ezt a javaslatot az ajánlás 48. pontja szerint? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 49. pontban Béki Gabriella javaslata arra irányul, hogy az eredménytartalék összege meghatározott célokra legyen fordítható. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A szándékkal egyetértünk. A módosító javaslatot ebben a formában nem támogatjuk, de kapcsolódót mindenképpen szükségesnek tartunk.

ELNÖK: Kérdezem a bizottság álláspontját. (Szavazás.) Egy igen szavazatot kapott, a bizottság egyharmada sem támogatja.

Az 50. pontban az indítvány arra irányul, hogy az osztalékfizetést csak a tényleges üzleti tevékenység kezdetétől számoljuk, onnan számítson az a bizonyos három év, hogy pontosan fogalmazzak.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatja.

Az 51. pontban az MDF képviselőinek javaslata az igazgatóság létszámára irányul. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egy, a bizottság egyharmada sem támogatja.

Az 52. pontban az igazgatóság összetételét módosítaná az MDF az állami többség biztosítása tekintetében. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Az előzőek szellemében ezt sem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egy, a bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 53. pontjában lévő indítvány lényege az, hogy az igazgatóság elnökét a többségi tulajdonos adja. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tizenhárom - a többség támogatta az indítványt.

Az 54. pontban lévő javaslat arra irányul, hogy amennyiben a pénztárban nincs kisebbségi tulajdonos, az igazgatóság jogosítványait a vagyonkezelő gyakorolja. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de kapcsolódót indokoltnak tartunk hozzá.

ELNÖK: Tehát a szándékkal egyetértenek, de nem támogatják a javaslatot. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

Az 55. pontban Kékesi Tibor fogalmi pontosításáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) Támogatja a többség.

Az 56. pontban Kékesi Tibor az összeférhetetlenségi szabályokat pontosítaná az igazgatósági tagok vonatkozásában. Államtitkár úr?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az 57. pontban Hankó Faragó Miklós képviselő úr javaslata hasonló célt szolgál. Kérdezem a kormány álláspontját az 57. pontról.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de kapcsolódót akár az előzővel együtt érintve igen.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Nincs támogatása - egyharmad sem.

Az 58. pontban Béki Gabriella képviselő asszony javaslata megint csak az orvostechnikai eszközt gyártó, forgalmazó körre vonatkozik, tehát itt is egy összeférhetetlenségi szűkítésről van szó. Kérdezem államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egy - egyharmad sem.

Jogtechnikai pontosításra tesz javaslatot Béki Gabriella a 14. §-sal kapcsolatban az ajánlás 59. pontjában.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Államtitkár úr támogatja a kormány nevében. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 60. pontjában Kékesi Tibor képviselő úr az igazgatósági tag visszahívására vonatkozó szabályt pontosítaná. Kérdezem erről államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 61. pontjában a módosító indítvány arra irányul, hogy a pénztárban egy felelős cégvezető legyen. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Ugyanez a 62. pontban. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Igen. És a bizottság hogy gondolkodik erről? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 63. pontjában az MDF javaslata szerint az elsőszámú vezető a többségi tulajdonos képviselői közül nyerjen kijelölést vagy jelölést. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egy. Egyharmad sem.

Az ajánlás 64. pontja szerint ugyancsak más paragrafusokon vonul végig az a javaslat, hogy egy felelős vezető legyen a pénztárban. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az ajánlás 65. pontjában Schvarcz képviselő úr javaslata arra irányul, hogy vezető gyógyszerészt is legyen köteles alkalmazni a pénztár. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Igen. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 66. pontban Béki Gabriella képviselő asszony kodifikációs pontosítást javasol, hogy az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárnál szerzett vezetői gyakorlatot is fogadják el.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. (Dr. Havas Szófia: Kérdésem van!) Kérdése van Havas képviselő asszonynak.

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): A képviselő asszony módosító javaslata azzal indul, hogy a büntetlen előélet ki van véve, ha jól értem. (Dr. Vojnik Mária jelentkezik.)

ELNÖK: Vojnik Mária!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Ennek én is utánajártam, és csak azt szeretném elmondani, hogy az alapajánlás 14. § (1) bekezdés j) pontjában ez már szabályozva van, tehát ott már előírtuk, hogy kötelező a büntetlen előélet, és szerintem jó is, hogy ezt most ki lehetett mondani. (Dr. Kincses Gyula bólogat.)

ELNÖK: Világos. A bólogatásokból úgy látom, hogy a kormány is ezt mondta volna. (Dr. Schlammadinger József: Köszönjük, Mária!) Köszönjük szépen. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Csak kérdezem, hogy az eredetiben az, hogy ötéves egészségbiztosítási gyakorlat kell, az magába foglalja az önkéntes kölcsönös biztosítást.

ELNÖK: Van-e más kérdés? (Senki nem jelentkezik.)

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem szeretnénk értelmezési problémát.

ELNÖK: Nincs más kérdés, a kormány válaszát hallottuk.

Ki támogatja az ajánlás 66. pontját? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 67. pontjában ugyancsak az egy felelős vezetőre irányuló indítvány szerepel. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság többsége is támogatja.

Az ajánlás 68. pontjában viszont Béki Gabriella indítványa két cégvezetőre vonatkozik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk az előzőből következően.

ELNÖK: Nem, az előzőből következik. Ki támogatja a javaslatot?

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Visszavonom!

ELNÖK: Visszavonja a kormány a 68. pontot, akkor ezt jelöljük.

A 69. pontban Béki Gabriella képviselő asszony pontosító javaslatot tett. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

Az ajánlás 70. pontjában Czövek Ágnes képviselő asszony a számviteli rendért felelős vezető alkalmassági feltételein változtatna. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány ezt nem támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 71. pontjában Béki Gabriella pontosító indítványa szerepel. Erről mi a kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 72. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony a 20. §-t pontosítaná. Államtitkár úr?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy igen. A többség támogatja.

A 73. pontban MDF-es képviselőtársaink a nyelvhasználattal kapcsolatos szabályt módosítanák.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja. Nyilván egyetértünk azzal, hogy a nyelvhasználat kérdését rendezni kell. Ez a szabály a Bit.-ben is benne van, különös figyelemmel arra, hogy az adott esetben a tulajdonosi összetétele nagymértékben meghatározza a belső ellenőrzés nyelvét is a Bit. szerint is meg e törvény szerint is, tehát elképzelhető lenne, hogy a belső ellenőr jelentése csak angolul, németül, a tulajdonosi összetételtől is függően készülhessen el. Ezért szükséges valamilyen módon a magyar nyelv kötelező használatának a szabályát rögzíteni. Általánosságban azt gondolom, hogy érdemes ezen elgondolkodni, és egy kapcsolódót a kormány természetesen támogatni tud. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Egy kiterjesztettebbet szeretnénk támogatni.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): A Bit.-et olyan teljes részletességig nem ismerem, de az kifejezetten az üzleti világra vonatkozik, itt viszont kifejezetten egy alkotmányban rögzítetett állami kötelezettségvállaláson alapuló tevékenységről van szó, tehát a kettő együtt, egymással párhuzamosan nem futhat. Nem tudom, hogy mi az, amit még itt ki lehet bővíteni ezzel kapcsolatban. Vagy magyar nyelven, vagy nem magyar nyelven. Szóval azért álljon már meg a menet!

ELNÖK: (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Ezért értünk egyet a képviselő úr javaslatával, de akkor nyilván végig kell gondolnunk a szervezeti és működési szabályzat és sok más szintjén azt, hogy hol írjuk még elő kötelező jelleggel a magyar nyelv használatát mint garanciális szabályt, egyetértve a képviselő úr szándékával. (Zaj. - Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Figyelmet kérek! Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Hogyha bárhol megjelenik az, hogy magyar nyelven köteles, az azt jelenti, hogy egyébként a tevékenységében keletkező dokumentumok idegen nyelven is futhatnak. (Dr. Havas Szófia: Úgy van!.) Azért kell ezt innen kivenni, mert senkiben fel nem merül az, hogy mondjuk a társadalombiztosítás keretén belül, az egészségügyi ellátás keretén belül nem magyar nyelven születnek a dokumentumok. Ezt innen ki kell irtani. Úgyhogy ezzel kapcsolatban rossz a kormány logikája. Szerintem ha ezt bárhol belerakjuk, az azt jelenti, hogy más esetekben lehetséges, hogy ne magyar nyelvet használjanak. Elképesztő. (Dr. Havas Szófia: Úgy van! Így igaz!)

ELNÖK: A vita lefolyt, szavazzunk Csáky képviselő úr indítványáról az ajánlás 73. pontja szerint! Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Kilenc. A többség támogatta, mert 14-en vesznek részt a szavazásban, ezért a 9 igen többség.

Az ajánlás 74. pontjában Czövek Ágnes és az SZDSZ javaslata ugyancsak hasonló. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Támogatjuk, a bizottság többsége támogatta.

Az ajánlás 75. pontjában az az indítvány, hogy a vezető orvosnál fogadják el az államigazgatási szervnél végzett vezetői gyakorlatot. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Igen. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Tizenhárom. A többség támogatta.

A 76. pontban a javaslat arra irányul, hogy a vezető orvos alkalmasságánál legyen elegendő a szakmai gyakorlat, nem kell vezetői gyakorlat. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Igen. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 77. pontjában Schvarcz képviselő úr egy új szakasszal egészíti ki a törvénytervezetet, itt is a vezető gyógyszerésszel kapcsolatos kérdésekről van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Az előzőek értelmében is igen.

ELNÖK: Az államtitkár úr támogatja ezt az indítványt. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatta.

Kékesi Tibor javaslata a 78. pontban szigorítaná a vezető állású személyek felelősségi szabályait. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) Tizenhárom igen, a többség támogatja.

Az ajánlás 79. pontjában a MDF képviselői módosítják az ügyfélszolgálati irodák létesítési előírásait. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja, kapcsolódót javasol. Egyébként a 80. pontban hasonló szabály szerepel, ahhoz is kapcsolódót javaslunk. Itt, azt gondolom, a bejelentett lakosok létszámához való igazítás egy másfajta szempontnak a beépítését jelenheti, adott esetben jogosan, a rendszerbe az EBP-tagságtól teljesen függetlenül. Tehát azt gondolom, az ügyfélszolgálat kötelező telepítésének szabályait gondoljuk át, és kapcsolódóval rendezzük.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): A módosítás azért született, mert az eredeti javaslat nem életszerű. Miután a törvény lehetővé teszi, hogy évente kétszer pénztárt váltsanak az állampolgárok, ezért ez egy mozgó rendszer. Mozgó rendszerhez igazítani egy ügyfélszolgálatot hihetetlenül nehéz, és miután a törvény lehetővé teszi, hogy több pénztár egy irodában működjön, ezért a pénztárakra nem ró nagy terhet az, ha fixen a népesség-nyilvántartás által mondjuk a január 1-jén meghatározott lakosságszámhoz kötjük az irodák telepítését. Az a cél, hogy működőképes legyen, mert egyébként egy mozgó célpont van.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ezért mondtuk, hogy a szándékkal tudunk egyetérteni: mérethatár, satöbbi.

ELNÖK: A kormány a szándékkal egyetért. Perjési képviselő asszonyé a szó.

DR. PERJÉSI KLÁRA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Jelenlévők! Az egyeztetések során szó volt arról, hogy jó lenne kistérségekhez kötni ezeket a bizonyos ügyfélszolgálatokat. A 25 ezer fő nem vesz figyelembe jelenlegi határokat. Lehet, hogy nem is kell, csak nem emlékszem, hogy ez hogy volt.

ELNÖK: Képviselő Asszony! A 81. pontban szerepel ez az indítvány.

DR. PERJÉSI KLÁRA (MSZP): Elnézést kérek.

ELNÖK: Most a 79. pontnál tartunk. A kormány ezt nem támogatta, kapcsolódót helyezett kilátásba. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az ajánlás 80. pontjában Hankó Faragó Miklós hasonló témájú indítványáról kérdezem a kormány álláspontját főosztályvezető úrtól.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, itt a közös létrehozatal elhagyásának lehetőségével a kormány nem ért egyet. De ez is a kapcsolódó körbe tartozik, és természetesen a következő ajánlási pont is.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja a 80. ajánlási pontot. (Szavazás.) Nincs támogatás, tehát egyharmad sem.

A 81. pontban szocialista képviselők a többcélú kistérségi társuláshoz kötnék az ügyfélszolgálati irodákat. Kérdezem erről a kormány véleményét.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) A bizottság támogatta.

Az ajánlás 82. pontjában átvezeti Béki Gabriella a gyógyszertárakra vonatkozó szabályozást a 27. §-ban. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Tizennégy, tehát támogatta a bizottság.

Az ajánlás 83. pontjában Béki Gabriella a szerződéstípusok módosítását vezeti át. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

Az ajánlás 84. pontjában az MDF azt javasolja, hogy a fejkvóta-felhasználást havi bontásban tegyék közzé a pénztárak a honlapjukon. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy.

Az ajánlás 85. pontjában azt javasolja Csáky képviselő úr képviselőtársaival együtt, hogy miután a pénztárak az egészségbiztosítási szolgáltatáson kívül egyéb biztosítási tevékenységet az ő javaslata szerint nem végeznének, ne kelljen az erre vonatkozó adatokat közzétenni a honlapon. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy.

Az ajánlás 86. pontjában azt javasolja Csáky képviselő úr, hogy a honlapon közzé kell tenni az adatokat havi bontásban; ez megegyezik lényegében a 84. pontban lévő javaslattal, illetve azt viszi tovább.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ennek megfelelően támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja ezt is a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) Tizennégy, tehát a többség támogatja.

Az ajánlás 87. pontjában arra irányul az MDF javaslata, hogy miután nem végez egyéb biztosítási tevékenységet a pénztár, adatot se kelljen közzétennie. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy, tehát a bizottság támogatta.

A 88. pontban lévő javaslat következik.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja, mert a benyújtott javaslat 27. § (5), (6) bekezdésében benne van ez a szabály, tehát úgy ítéli meg a kormány, hogy ez megismétlése annak.

ELNÖK: Itt arról van szó, hogy internetes ügyfélkaput kell működtetni, és a kormány azért nem támogatja, mert ez máshol szerepel. Kérdezem, ki támogatja ezt az indítványt a 88. pont szerint.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonja Csáky képviselő úr a 88. pontot.

Az ajánlás 89. pontjában szocialista képviselők a panaszkezeléssel kapcsolatos szabályokat módosítanák. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de itt is konzultációt javaslunk.

ELNÖK: Államtitkár úr ebben a formában nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (Szavazás.) Tizennégy, tehát a bizottság támogatta.

Az ajánlás 90. pontjában szocialista képviselők a pénztárak minimális tőkeszintjének a meghatározására tettek javaslatot; ez lényegében egy emelést jelent, ez az egyik verzió.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Ezek az összegek a fejkvóta terhére képződnek, vagy pedig nem?

ELNÖK: Ezek az összegek nem a fejkvóta terhére képződnek, ezek befektetések. De kérdezem a kormány álláspontját is erről, hogy jegyzőkönyvbe kerüljön.

FEJES LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Nem a fejkvótabevétel terhére képződnek.

ELNÖK: Így van.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A tulajdonosoknak kell betenni ezt a pénzt.

ELNÖK: Szavazzunk. Ki támogatja az ajánlás 90. pontját? (Szavazás.) Tizenhárom - a bizottság többsége támogatta.

A 91. pont hasonló ügyre vonatkozik, csak az egyik abszolút összeg, a másik százalék. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Államtitkár úr nem támogatta. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Tizenhárom. Tehát a bizottság mind a két javaslatot támogatta.

A 92. pontban a szocialista javaslat arra irányul, hogy módosuljon a veszteségrendezés céljára lekötött tartalék szabályozása. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem, de pontosításra itt is nyitottak vagyunk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Nyolc - a bizottság többsége támogatja.

Az ajánlás 93. pontjában Béki Gabriella javaslata arra irányul, hogy a veszteségrendezés céljára kötendő tartalékképzés alóli mentességhez ne legyen szükség felügyeleti engedélyre. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában szintén nem támogatjuk, de pontosításra nyitottak vagyunk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Kettő - egyharmad sem.

Az ajánlás 94. pontjában arra irányul a javaslat, hogy a tőkefeltöltés szankcionálása így nem indokolt, ahogy az előterjesztés ezt megfogalmazta. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Itt is kapcsolódó módosító javaslatot javaslunk, ugyanúgy, mint a 92. és 93. pontoknál. A felügyelet e tekintetben gyakorolt jogköreinek a szisztematikus végiggondolását kapcsolódóban javasoljuk.

ELNÖK: Ebben a formában nem támogatta tehát a kormány az indítványt. Megkérdezem a bizottságot, ki támogatja a 94. pontot. (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 95. pontjában Béki Gabriella jogtechnikai pontosításáról mi a kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja a 95. pontot. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 96. pontjában a befektetésekre vonatkozó szabályokat módosítanák szocialista képviselők a törvénytervezet 31. §-ában. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy, a többség támogatta.

Az ajánlás 97. pontjában az MDF képviselői itt is érvényesítenék azt az elképzelést, hogy a pénztár az egészségbiztosítási szolgáltatáson kívül ne végezzen egyéb biztosítási tevékenységet. Erről kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja az ajánlás 97. pontját? (Szavazás.) Egy, nem kapott támogatást.

A 98. pontban Béki Gabriella képviselő asszony úgy fogalmaz, hogy a gyógyszer-, gyógyászatisegédeszköz-, gyógyfürdőellátás vagy gyógyászati ellátás az egészségügyi szolgáltatás része, tehát ilyen irányú indítványt tett. Erről kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Igen. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás. - Dr. Csáky András jelentkezik.)

Csáky képviselő úr! Szavaztunk róla, de...

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Egy pici magyarázatot kaphatnánk, hogy ez most mit jelent?

ELNÖK: Akkor egy magyarázatot kérünk, de támogattuk. Az ajánlás 98. ajánlási pontja mit jelent, erre irányult a kérdés.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Igen, máris, bocsánat, csak visszalapozok, mert közben már előrelapoztam. Mindjárt megnézem a módosító indítvány indoklását, elnök úr.

ELNÖK: A 98. pontról van szó.

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Bocsánat, csak hogy haladjunk, elnök úr, jó? (Derültség.)

ELNÖK: Jó! Vojnik Mária!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): A képviselő asszony arra tett indítványt a korábbiakban, hogy egészségügyi szolgáltatás a gyógyszerszolgáltatás is, és ezért...

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen, és akkor innentől kezdve egyben van, igen.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Tartalmi összefüggés okán igen.

ELNÖK: Jó, tehát ezt akkor tisztáztuk, megszavaztuk, támogattuk a 98. pontot.

Ezért a 99. pontra térünk rá, amelyben az MDF-nek a 97. pontban szereplő javaslathoz hasonló indítványa szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja a 99. pontot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az ajánlás 100. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony jogtechnikai pontosító javaslata szerepel, egy melléklet elhagyásához kapcsolódó pontosításról van szó. Erről kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja. A ráfordítás-, bevétel-, kiadásjelentést, úgy gondoljuk, a törvénynek kell tartalmaznia, amit a felügyelet számára közöl az EBP.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot az ajánlás 100. pontja szerint? (Szavazás.) Nyolc. A többség támogatta.

Az ajánlás 101. pontjában ugyancsak egy átvezetésről van szó, amely ahhoz kapcsolódik, hogy a pénztár a szolgáltatáson kívül ne végezzen egyéb biztosítási tevékenységet.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Az államtitkár úr nem támogatja. Ki támogatja a javaslatot az ajánlás 101. pontja szerint? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 102. pontban szereplő, a 3. számú melléklet elhagyásához kapcsolódó jogtechnikai pontosításról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. A bizottság véleményét kérdezem. (Szavazás.) Nyolc. A többség támogatta.

A 103. pontban egy jogtechnikai pontosítás szerepel. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja. A (7) bekezdésben foglaltakkal egyet tud érteni, a (8) bekezdés kapcsán viszont kapcsolódó módosító indítvány egyeztetését javasolja a képviselő asszony számára.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt az ajánlás 103. pontja szerint? (Szavazás.) Köszönöm, a bizottság ezt támogatta.

A 104. pontban arra irányul a képviselők javaslata, hogy az osztalékot ne a fejkvótabevétel százalékos arányában határozzák meg. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás. - Közbeszólások: Tizennégy!) Tizenhárom, Perjési képviselő asszony nem támogatta, de a többség akkor is támogatta.

A 105. pontban olyan tartalmú indítványt tettek a szocialista képviselők, hogy a magyar államot megillető osztalékot az egészségügy fejlesztésére kell fordítani. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tizennégy. A bizottság tehát támogatja.

A 106. pontban Kékesi képviselő úr javaslata a befolyásoló részesedésre vonatkozó szabályok pontosítását érinti. Erről kérdezem a kormány álláspontját. (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Schlammadinger úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így nem, de itt is kapcsolódóra teszünk javaslatot. Köszönöm.

ELNÖK: Tehát így nem, de kapcsolódóra teszünk javaslatot. Kérdezem, ki támogatja ezt. (Szavazás.) Nincs támogatása.

A 107. pontban Béki Gabriella jogtechnikai pontosításáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A bizottság támogatja ezt az indítványt.

A 108. pontban a felszámolási eljárásra és állományátruházásra vonatkozó szabályok módosulnának. Erről kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A 108. pontot a kormány támogatja. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 109. pontban Béki Gabriella a biztosított fogalmát pontosítaná. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium):

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt az indítványt az ajánlás 109. pontja szerint? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 110. pontban Béki Gabriella pontosító indítványa szerepel. Erről kérdezem a kormány véleményét.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 111. pontjában arra tettek javaslatot a szocialista képviselők, hogy a pénztártagsággal kapcsolatos igazolás és a tájékoztatóra vonatkozó szabályok egyértelműbbek legyenek. Erről kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja. Számos további javaslat, ajánlási pont fogja tartalmazni a tájékoztató tartalmát, de egységesen így nem. Gondoljuk végig, és kapcsolódóval rendezzük a tájékoztató minimális tartalmi elemeinek a kérdését!

ELNÖK: Köszönöm. Ki támogatja az indítványt a 111. pont szerint? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 112. pontjában egy kiegészítésről van szó a tájékoztató tartalmára vonatkoztatva. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják, gondolom, az előző indokolással. Ki támogatja az ajánlás 112. pontját? (Szavazás.) Négy, a bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 113. pontjában az az indítvány, hogy a pénztártagsági tájékoztató tartalmazza a pénztárral szerződésben álló szolgáltatókat is.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Természetesen ezt így szintén nem támogatjuk. Jelzem a képviselő úr számára, hogy ez különösen az első időszakban jelenthet gondot, hiszen addig a finanszírozási szerződések továbbgörgetésére való tekintettel ez egy teljes szolgáltatói kört is jelenthetne, tehát ezt, azt gondolom, javasoljuk közösen végiggondolni.

ELNÖK: Ebben a formában tehát nem támogatják. Kérdezem a bizottság álláspontját. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 114. pontjában a felügyelet pénztártagsági tájékoztató jóváhagyásával kapcsolatos jogkörét módosítanák a képviselők. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Hat. A bizottság nem támogatja.

Az ajánlás 115. pontjában a képviselők a nyilvántartási kötelezettségre vonatkozó rendelkezés elhagyását javasolják adatvédelmi okok miatt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Tizennégy, tehát a bizottság támogatta.

A 116. pontban Kékesi Tibor a tagszervező jogkövető magatartásáért történő felelősséget építené be a törvénybe.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Havas Szófia képviselő asszony!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Kérdezem, hogy miért nem. A módosító javaslat teljesen logikusan a tagszervezőért azt az EBP-t teszi felelőssé, aki számára szervez.

ELNÖK: Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Az egyetemleges felelősség minden jogsértő magatartásért való helytállási kötelezettséget jelentene. Azt gondolom, hogy a tagszervező elkövethet olyan jogsértő magatartást is, amiért az EBP logikusan, ésszerűen, egyetemlegesen felelőssé nem tehető. Tehát egy totális felelősséget ráengedni az EBP-re mögöttes felelősként vagy együttes felelősként tagszervezőként azt gondolom, nem lenne szimmetrikus, méltányos szabályozás a tagszervezővel szembeni helytállási kötelezettségért.

ELNÖK: Képviselő asszony!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Ez természetesen nem arról szól, hogy ha a közértben lop és ezért felelősséggel tartozik az EBP, nyilván nem erről szól az egyetemleges felelőssége, hanem a tagszervezés során, folyamán elkövetett bármilyen jogsértésért. Miután szerződéses jogviszonyban van, ezért úgy gondolom, az az EBP mindenféleképpen felelős azért a felelősségért, amit a tagszervező ennek a tevékenységnek a során jogsértést esetleg elkövet. Tehát nem zárhatjuk ki semmilyen módon, mert innentől kezdve egy szervező azt csinál, amit gondol és ezért a pénztár semmilyen felelősséget nem vállal, akivel egyébként jogviszonyban áll.

ELNÖK: Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány megértve és elfogadva képviselő asszony érvelését egyetért egy konzultációval. Amennyiben a szövegben megjelenik, hogy ez természetesen a köztük meglévő jogviszonyért való egyetemleges helytállási kötelezettséget jelenti és a normaszövegből ez kiderül, akkor természetesen támogatunk egy ilyen típusú javaslatot.

ELNÖK: Ami most még nincs, de a 116. pontról kell szavazni, Kékesi Tibor indítványa kapcsán. Ezért megkérdezem, ki támogatja a 116. pontot. (Szavazás.) Négy.

Az ajánlás 117. pontjában pontosítaná a tagtoborzásra vonatkozó szabályokat. Kérdezem a kormány álláspontját erről.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, ebben a formában nem elég pontos.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) 9 - a bizottság támogatja.

A 118. pontban Béki Gabriella jogtechnikai pontosításáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Tizenhárom igen, tehát támogatta a bizottság.

Az ajánlás 119. pontjában Béki Gabriella ugyancsak jogtechnikai pontosítást tesz.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja a javaslatot.

A 120. pontban az indítvány arra irányul, hogy az egészségügyi szolgáltató közzétehesse, hogy mely pénztárral áll szerződésben. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 121. pontban arra irányul az indítvány, hogy a tagszervezésből az egészségügyi szolgáltató alkalmazottját ki kell zárni.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de kapcsolódót itt is indokoltnak tartunk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Tizenegy, tehát igen.

Az ajánlás 122. pontjában Béki Gabriella indítványa röviden arról szól, hogy tagszervezéskor ne lehessen "mazsolázni". Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Támogatja a bizottság.

Az ajánlás 123. pontjában Schvarcz képviselő úr javaslata arról szól, hogy átlépéskor a pénztártag által igénybe vett gyógyszerekről és segédeszközökről is készítsen részletes elszámolást. Főosztályvezető úr?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Az egészségügyi szolgáltatás fogalmának pontosítása erre a kérdésre választ adott.

DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonja a képviselő úr az indítványt, nem szavazunk róla.

Az ajánlás 124. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony javaslata arról szól, hogy az átlépési költségek megosztását a pénztárak rendezzék maguk között. Kérdezem államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja a javaslatot. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatja.

A 125. pontban Béki Gabriella jogtechnikai pontosításáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatta. A bizottságot kérdezem, támogatja-e. (Szavazás.) A támogatás megvan.

A 126. pontban Béki Gabriella képviselő asszony indítványa hasonló ahhoz, amit már megbeszéltünk, hogy a gyógyszer- és kapcsolódó szolgáltatások az egészségügyi szolgáltatás részét képezzék.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 127. pontban Schvarcz képviselő úr indítványa arra irányul, hogy egyes pénztárak ne adhassanak a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök térítési díjához további támogatást, legalábbis ebben a formában. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja, inkább a 128. pontban a kör bővítésére tett javaslatot támogatja, ezzel együtt természetesen konzultációt és szükség szerint kapcsolódó módosító indítvány benyújtását javasolja.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A bizottság támogatja a javaslatot.

A 128. pontban Béki Gabriella képviselő asszony javaslata arról szól, hogy a pénztár átvállalhatja a kórházi napidíjat és a vizitdíjat, illetve más térítési díjakat is. Kérdezem erről a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 129. pont következik, amelyben az MDF képviselői azt javasolják, hogy a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök térítési díjához a pénztár ne járulhasson hozzá. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, az előző javaslat fejezi ki a kormány álláspontját.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Csak szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét arra, hogy ha benne marad ez a rész a törvényben, ez kiváló lehetőséget biztosít a kockázatszelekcióra.

ELNÖK: Vojnik Mária képviselő asszony!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Csak egy kicsit szeretnék vitatkozni képviselő úrral. Kockázatszelekcióra akkor adna lehetőséget, ha a pénztár módot kapna arra, hogy ne fogadja az átjelentkező pénztártagot. Márpedig az alapajánlás tilalmazza a jelentkező elutasítását legalább kétféle oldalról. Az egyik oldalról a pénztártag szabadon választhat, a pénztár pedig a másik oldalról nem utasíthatja el a jelentkezőt. Ezért azt gondolom, hogy amin igazából el kell gondolkodni, az az, hogy vajon valóban fognak-e élni a pénztárak azokkal a lehetőségekkel, amelyek a különféle térítési díjak átvállalását jelentik - de ez nem szorosan ehhez az indítványhoz tartozik. Köszönöm szépen. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Úgy gondolom, akadémikus a vita, hiszen egy több paraméteres rendszerről van szó. Ezeket a kérdéseket megfelelő módon tulajdonképpen mondjuk a fejkvótaszámítás módja alapján lehetne értékelni, tehát ez egy többtényezős rendszer. De miután ez benne van, ezt a lehetőséget fenntartja továbbra is, annak a fényében lehet csak értékelni. (Dr. Vojnik Mária jelentkezik.)

ELNÖK: Vojnik Mária képviselő asszony!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Ha azt mondja a képviselő úr, hogy az az akadémikus, hogy lesz-e módja a pénztárnak támogatást adni abból a fejkvótából, ami az ő pénzügyi keretét jelenti, az ebben a pillanatban valóban nem tárgyalható - erre utaltam én is. De az a kérdés nem akadémikus, hogy lehet-e ilyen módon kockázatszelekciót végezni, mert az ebben a törvényben nagyon határozottan le van írva, hogy a pénztártag fogadása és jelentkezése kapcsán ilyen szelekció nem lehetséges.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor megkérdezem a bizottság tagjait, hogy a 129. pontot, amelyet a kormány nem támogat, ki támogatja? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada ezt nem támogatta. Köszönöm szépen.

A 130. pontban arról szól a képviselői indítvány, hogy a pénztártag az egészségbiztosítással kapcsolatban is tehessen panaszt. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

A 131. pontban az MDF képviselőinek a javaslata arra irányuló, hogy a tagsági viszonyról átlépéskor le lehet mondani. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Érzésünk szerint az átlépés nem lemondás, tehát két jogcím keveredne ennek a javaslatnak a támogatásával.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot?

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Visszavonjuk.

ELNÖK: Visszavonják, nem szavazunk róla.

Az ajánlás 132. pontjában Béki Gabriella képviselő asszonynak az a javaslata hogy a pénztár az egészségbiztosítás szolgáltatásaira vonatkozó ajánlatától eltérhet egy bizonyos összefüggésben. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. (Béki Gabriella: Indoklást szeretnék kérni!) Indokolást kér a képviselő asszony a 132. pont kapcsán, hogy miért nem támogatják a 132. pontot.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): (Hangosítás nélkül:) A képviselő asszony javaslatában...

ELNÖK: Kapcsoljuk be a mikrofont, kérem.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Bocsánat, nem kapcsoltam be. A képviselő asszony javaslatában tehát nem pontosan definiált az, hogy milyen az az ajánlattétellel összefüggő jogszabályi változás, amely az eltérésre lehetőséget ad. Azzal egyetértünk természetesen, hogy amennyiben idő közben bizonyos jogszabályváltozás bekövetkezik, úgy az eltérés lehetőségét adjuk meg, azonban ez az összefüggő szóhasználat túl tág ahhoz, hogy ezt ebben a szövegezésben a kormány támogatni tudja. Ezért javasoljuk azt, hogy ezt egy kapcsolódó módosító indítvánnyal tegyük helyre, hogy a jogszabályváltozások mely köre az, amely alkalmassá tehető vagy alkalmas arra, hogy az eltérésnek zöld lámpát adjon.

ELNÖK: Akkor szavazzunk! Ki támogatja a 132. pontot? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 133. pontjában a szocialista képviselők javaslata arra irányul, hogy az OEP utódszervezete kormányhivatalként működjön nemzeti egészségbiztosítási központ néven, megfelelő jogkörökkel. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tizenhárom. A bizottság támogatja.

Az ajánlás 134. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony pontosítaná a kezelőszerv feladatait a számlákkal kapcsolatban. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatja.

A 135. pontban Béki Gabriella a 49. §-on is átvezeti a gyógyszer fogalmát.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az államtitkár úr támogatja. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 136. pontban Béki Gabriella javaslata arról szól, hogy a gyógyszertámogatásba fogadásról hozott döntés ellen a felügyelethez lehessen fellebbezni - ez egy visszahivatkozási javítás. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Igen, támogatják. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 137. pontban az MDF javaslata ezzel részben ellentétes.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A 137-es ajánlási pontot így nem támogatjuk, azonban a képviselő úr rávilágított arra, hogy rossz a visszahivatkozás. Itt a (3) bekezdés a) pontjára kívántunk utalni, amely a jogviszonyban bekövetkezett változásokat jelenti, és úgy ez a szabály természetesen, azt gondolom, helytállóvá válik. Tehát kapcsolódó módosító indítványt javaslunk.

ELNÖK: Ebben a formában tehát nem támogatja a kormány. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Hat, az egyharmad megvan, de a bizottság nem támogatja.

A 138. pont alatti szocialista indítvány lényege, hogy a biztosított egyén jogosultságáról kell hogy értesítést kapjon. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 139. pontban egy SZDSZ-es javaslat szerepel: a kezelőszerv által működtetett nyilvántartás tartalmazza a közgyógyellátásra való jogosultsággal kapcsolatos összes adatot.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az államtitkár úr támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 140. pontban adatkezelési szabályokat pontosítana Béki Gabriella.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Az államtitkár úr támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 141. pontban szereplő javaslat szerint a nemzeti egészségügyi központ, tehát az OEP utódszervezete a pénztártagot értesítse az egyéni jogosultság nyilvántartási rendszerben bekövetkezett, őt érintő változásról. Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja, de a szabályozás irányával, ezzel a fajta tájékoztatási kötelezettséggel egyetért.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (Szavazás.) Tizenhárom. A bizottság többsége tehát támogatta.

A 142. pontban Béki Gabriella képviselő asszony javaslata arra irányul, hogy a díjtételbizottság az ártámogatás vonatkozásában a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz ártámogatására vonatkozóan ne legyen javaslattevő szerv. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tizenhárom. A többség támogatja.

A 143. pontban szocialista képviselők átvezetik az OEP-utódszervezetre, tehát a nemzeti egészségügyi központ feladataira vonatkozó szabályozást. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kincses államtitkár úr nem támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 144. pontban szereplő szocialista képviselői javaslat lényege az, hogy a díjtételbizottság részvétel helyett csak javaslatot tehet az egészségügyi indikációs csoportok meghatározására. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 145. pontban a javaslat arra irányul, hogy a minisztert a rendeletalkotásnál ne kösse a díjtételbizottság javaslata. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Mert? (Derültség. - Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A benyújtott törvényjavaslat rendelkezést tartalmaz arra nézve, hogy a díjtételbizottság eljárásrendje szerint kialakított javaslat alapján az egészségügyi miniszter jogalkotói hatáskörének gyakorlása milyen szabályokhoz kötött. Magyarán a díjtételbizottság és a miniszter közötti jogi kapcsolatrendszert, úgy gondoljuk, kormányrendelet fogja részleteiben kidolgozni. Ezzel együtt azt gondoljuk, hogy az egészségbiztosításért felelős miniszter kizárólag abban legyen elsődlegesen érintett és a jogköre arra korlátozódjék, hogy a díjtételbizottság javaslatait lehetőség szerint vegye figyelembe.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki támogatja akkor a javaslatot a 145. pont szerint? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 146. pontjában a létrehozandó nemzeti egészségügyi központ feladataira vonatkozó szabályozás átvezetése szerepel. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Kettő - egyharmad sem.

Az ajánlás 147. pontjában jogtechnikai pontosításra tesz javaslatot Béki Gabriella képviselő asszony.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a javaslatot a kormány. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 148. pontban szocialista képviselők indítványa a nemzeti egészségügyi központ feladataira vonatkozik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) Tizenhárom, tehát a többség támogatta.

A 149. pontban az MDF javaslata a díjtételbizottság döntéshozatali rendjére vonatkozik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Az előbb a díjtételbizottság jogkörének erősségével kapcsolatosan a kormány kifejtette álláspontját. Nyilván ez háromötödös szabály ezt tovább puhítaná.

ELNÖK: Ki támogatja a 149. pontban lévő javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 150. pontban a létrehozandó OEP-utódszervezet, tehát itt a javaslat szerint a nemzeti egészségügyi központ feladataira vonatkozó szabályozásról van szó szintén. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 151. pontjában Béki Gabriella a pénztártag tagsági viszonyának igazolására új rendelkezést illesztene be. Kérdezem államtitkár urat a kormány álláspontjáról.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) A bizottság támogatta.

Tisztelt Bizottság! Mindjárt a felénél leszünk, akkor tartunk szünetet, a 170. pontnál.

A 152. pontban lévő szocialista javaslatról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de itt is indokoltnak tartunk kapcsolódót.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 153. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony jogtechnikai pontosításáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 154. pontban Béki Gabriella képviselő asszony az átmenetileg Magyarországon tartózkodókra vonatkozó szabályokat módosítaná. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 155. pontban az MDF javaslata az 55. § (5) bekezdésének elhagyására irányul. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A szándékkal egyetértünk, de másként rendezzük, így itt nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyharmad sem.

Az ajánlás 156. pontjában a betegútszervezéssel kapcsolatos szabályok beemelését kezdeményezik szocialista képviselők új 56. §-ban. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, de kapcsolódó itt megvitatható.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 157. pontban az MDF képviselői olyan módosítást javasolnak, hogy pontosítani kell az igénybevételi szabályokat. Kérdezem államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. A vizsgálati terápiás rendet és a finanszírozási eljárási rendet mi nem tudjuk paralel kezelni ebben a rendszerben. Tehát ezt a problémát szívesen végigbeszéljük és a megoldásban partnerek vagyunk, de a fogalmak hierarchiáját egyértelművé kell tenni, hogy mi a szakmai szabály és mi az, ami ebből a társadalombiztosítás terhére közfinanszírozásból nyújtható. Ez a javaslat mellérendelten kezeli ezt a két fogalmat, amit mi nem tartunk szerencsésnek. Tehát abban, hogy ezt a problémát koherensen végig kell gondolni, egyetértünk, szívesen partnerek vagyunk, de nem ebben a formában.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Ezzel nem ez a probléma. Az a probléma, hogy az 56. § szó szerint azt mondja, hogy: "Az egészségbiztosítási törvényben meghatározott egészségügyi ellátás keretében a pénztártag a kezelőorvosa által megelőző, gyógyító, illetve rehabilitációs céllal rendelt, az adott ellátásra külön jogszabályban meghatározott finanszírozási eljárási rend, valamint a vizsgálati és terápiás eljárási rend szerinti szolgáltatásokra jogosult." Ez szó szerint azt jelenti, hogy csak azon eljárásokra jogosult, amelyek esetében ezek a protokollok rendelkezésre állnak. Márpedig túlnyomó többségében a protokollok nem állnak rendelkezésre. A mi módosító javaslatunk azt célozza, hogy a jelenlegi ellátási jogosultság megmarad és azokban a kórképekben, ahol a protokollok rendelkezésre állnak, ott azt kell figyelembe venni.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A szándékkal egyetértünk, tehát a hatályos szabályozás is ennek szellemében van, de ezt a két fogalmat rendezni kell.

ELNÖK: Vojnik képviselő asszony jelentkezett.

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Csak nagyon röviden. A dilemmában szerintem mi is osztozunk, tehát vannak elfogadott és kihirdetett eljárási rendek, de vannak olyan gyógyító eljárások, amelyek a finanszírozási kormányrendeletben elismerten a meghatározott eljárásokhoz kapcsolódóan járnak, tehát köznapi orvosi nyelven mondva jelenthető vagy nem jelenthető, beletartozik a csillagos HBCS-be, vagy nem, az jelentheti, nem jelentheti. Vagyis ilyen értelemben ha ezt kihagyjuk vagy megmódosítjuk, akkor ezt a lehetőséget abban a pillanatban elveszítjük. Látjuk, hogy hol vannak a lyukak, ezek a szabályok is rámutatnak, hogy miben kellene nagyobb léptekkel lépni, de addig is ezt a lehetőséget hagyjuk meg.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): A módosításban benne marad a "külön jogszabályban meghatározott", tehát a csillagos, meg a keresztes, meg mit tudom én, milyen HBCS-knek a lehetősége megmarad véleményem szerint.

ELNÖK: A vitát ezen a ponton berekesztjük. Kérdezem, hogy a bizottság részéről ki támogatja az ajánlás 157. pontja szerint Csáky képviselő úrék javaslatát. Ki szavaz igennel? (Szavazás.) 4 - egyharmad sem.

A 158. pontban szintén egy MDF-es javaslat szerepel, mely szerint az egészségügyi szolgáltató eltérhessen a terápiás rendtől a szerződéstől függetlenül. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány így nem támogatja, de akkor a 157. ponttal együtt kapcsolódó módosító megvitatására tesz javaslatot. Egyébként a 158. pontnál úgy értékeljük, hogy azok az alkotmányos aggályok, amelyeket képviselő úr az indoklásában fölvet, azért nem megalapozottak, mert nem az egészségügyi ellátáshoz való jog kérdése, hanem a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban való esetleges további döntéshozó fórum beiktatása van ebben a törvényjavaslatban napirenden. Azt pedig maga az Alkotmánybíróság mondta ki több döntésében is, hogy ilyen értelemben az állam felelőssége nem abszolút, hanem adott esetben forráshoz kötött lehet, hogy mi az, amit közfinanszíroz az egyébként valóban emberi és állampolgári jogon történő ellátásból, és mi az, amit nem. Tehát én úgy ítélem meg, hogy ez alkotmányos jogokat nem feszeget.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Csak jelen esetben az állam ezt a felelősségét lelöki magáról és odaadja tulajdonképpen kontroll nélkül az egészségbiztosítási pénztáraknak. Ezt kívánja megakadályozni ez a módosító javaslat.

ELNÖK: A 158. pontról kérdezem a bizottság véleményét. Ki támogatja az ajánlás 158. pontját? (Szavazás.) Három - egyharmad sem.

A 159. pontban lévő MDF-es javaslat a háziorvosi ellátás igénybevételére vonatkozó szabályokat módosítaná. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Tartalmilag egyetértünk vele, de pontosítást javaslunk egy kapcsolódó módosító javaslatban. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Tényleg nem értem, mert a lakcím-nyilvántartásról szóló jogszabály egyértelműen meghatározza ezeket a fogalmakat. Itt semmi másról nincs szó, mint hogy nem akarja ellátás nélkül hagyni azokat, akik mondjuk három hónapnál rövidebb ideig tartózkodnak távol az otthonuktól.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A szándékkal teljesen egyetértünk.

ELNÖK: (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Schlammadinger főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Egy mondat, elnök úr, ígérem. Az átmeneti jelleggel való tartózkodás ilyen értelemben nem jogi kategória. Mondhatnám azt is, hogy a tartózkodási hely is egy átmeneti tartózkodást jelent, tehát pontosan a szöveg összefésülését javasoljuk. A szándékkal tartalmilag teljes egészében egyetértünk. Az eseti ellátásra gondol a képviselő úr, és ugyanezt akarjuk mi is egy kapcsolódóval biztosítani.

ELNÖK: Jó. Ki támogatja az indítványt az ajánlás 159. pontja szerint? (Szavazás.) Egy, a bizottság egyharmada sem támogatja a javaslatot.

A 160. pontban szereplő javaslat szerint a területi ellátási kötelezettség helyett a pénztárral szerződésben álló szolgáltató legyen nevesítve az 57. §-ban. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Kettő. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Az ajánlás 161. pontjában a területi ellátásra nem kötelezett szolgáltató általi ellátásokra vonatkozó szabályokat kívánja módosítani Béki Gabriella képviselő asszony. A kormány álláspontját kérem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az ajánlás 162. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony a gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre vonatkozó szabályokat pontosítja. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 163. pontban szereplő SZDSZ-es javaslat a sürgősségi ellátásokra vonatkozó szabályokat pontosítja. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk, pontosabb.

ELNÖK: Támogatja az államtitkár úr. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 164. pont jogtechnikai módosításokat tartalmaz. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ezt is támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 165. pontban az MDF javaslata arra irányul, hogy a pénztár ne adhasson a tagjainak a gyógyszerekre további támogatást az előző évi fejkvótamaradvány terhére. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. (Dr. Csáky András felemeli a karját.) Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Szavazok. (Derültség.)

ELNÖK: Ja, szavaztál! (Derültség.) Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmados támogatást sem kapott.

A 166 pontban Schvarcz képviselő úr javaslata az, hogy a gyógyszertári szolgáltatás árához is lehessen többlettámogatást nyújtani. A kormány képviselőjét kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Indokolatlan kiterjesztésnek éreznénk, nem támogatjuk.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Visszavonom.

ELNÖK: A képviselő úr visszavonja a javaslatot, nem szavazunk róla.

A 167. pontban szereplő javaslat szerint a pénztár ne adhasson a gyógyászati segédeszközre további támogatást. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ez ugyanaz a csomag, nem támogatjuk.

ELNÖK: Ugyanaz a csomag, és nem támogatják. Ki támogatja a 167. pontot? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

A 168. pontban szocialista képviselők a várólistára vonatkozóan egy más típusú szabályozásra tettek előterjesztést. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, de ezt a problémát egy kapcsolódó javaslatban részleteiben rendezni célszerű.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja a 168. pontot. (Szavazás.) A többség támogatja.

A 169. pontban a külföldi ellátások igénybevételére, elszámolási rendjére vonatkozóan új szabályt alkotna Béki Gabriella képviselő asszony.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 170. pont is erre vonatkozik.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Tisztelt Bizottság! Félidőben vagyunk, ezért most 15 perc szünetet tartunk. Köszönöm szépen.

(Szünet: 9.55-10.14 óráig)

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Megállapítom, hogy a folytatás személyi határozatképességi feltételei rendben vannak.

A 171. ponttal folytatjuk, amelyben Béki Gabriella képviselő asszony a külföldi ellátások igénybevételi és elszámolási rendjére vonatkozóan új szabályozás alkotására tesz javaslatot. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatja.

A 172. pontban az MDF azt javasolja, hogy a külföldi gyógykezelést az OKA terhére finanszírozza az OEP utódszervezete. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Képviselő úrnak jelzem, hogy a 80. § (5) bekezdésében ez benne van, ezért nem támogatnánk ezt a javaslatot.

ELNÖK: Tehát a kormány nem támogatja, mondván, hogy ez máshol szerepel. Képviselő úr kíván hozzászólni?

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonja a képviselő úr. Köszönöm szépen.

A 173. pontban a javaslat egy fejezeti címre vonatkozik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 174. pontban Béki Gabriella képviselő asszony egy bekezdés elhagyását indítványozza. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 175. pontban a várólistás szabályok módosításához kapcsolódó pontosításról van szó. A 168. ajánlási pontnál erről váltottunk szót már. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ezt a javaslatot nem támogatjuk, a problémakörhöz viszont kapcsolódót mindenképpen javaslunk.

ELNÖK: Kérdezem a bizottság álláspontját, ki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatja.

A 176. pontban Béki Gabriella az előjegyzés kezelésére vonatkozó szabályt pontosítaná. Kormány?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (Szavazás.) Három - egyharmad sem.

A 177. pontban Béki Gabriella a finanszírozásra vonatkozó szerződésekhez egy új alcímet helyezne el.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 178. pontban a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyászati ellátás is egészségügyi szolgáltatás átvezetése szerepel; ez több helyen már eddig is szerepelt. Államtitkár úr?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 179. pontban szereplő szocialista indítvány lényege, hogy a pénztár köteles legyen szerződést kötni a törvényi feltételeknek megfelelő szolgáltatóval. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatja.

A 180. pontban az indítvány arra irányul, hogy a pénztár kössön finanszírozási szerződést azokkal a szolgáltatókkal, amelyek központi egészségpolitikai programot hajtanak végre. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk - hiszen nem finanszírozott szolgáltatások is lehetnek ennek részei -, pontosítással szeretnénk támogatni.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 181. pontban a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyászati ellátás is egészségügyi szolgáltatás - ugyancsak a már ismert szabály átvezetése szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 182. pontban a finanszírozási szerződések mellékletében szabályozandó kérdéseket bővítené a javaslattevő képviselői kör. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja. Az általános vitában is elhangzott, hogy az f) pontban foglalt hozzájárulással nem értünk egyet, ez jelenleg sincs így, úgyhogy ennek megfelelően nem támogatja a kormány a javaslatot.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 183. pontban Béki képviselő asszony egységesítené azt, hogy a finanszírozási szerződésekre vonatkozó rendelkezések hol legyenek szabályozva.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 184. pontban szocialista képviselők a preferáló szerződés fogalmának elhagyását javasolják, tehát hogy egy szerződéstípusban lehessen különböző elemeket alkalmazni. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatja.

A 185. pontban újra előkerül a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz egészségügyi szolgáltatásának az ügye, hogy ahhoz tartozik, az egészségügyi szolgáltatáshoz tartozásának az ügye. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság tagjait kérdezem. (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 186. pont alatti SZDSZ-es javaslat egyértelműsítené, hogy a preferált szerződés a finanszírozási szerződés kiemelt formája. A kormány képviselőjét kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) Három. Egyharmad sem támogatja.

A 187. pont következik. A szocialista képviselőcsoport ebben a pontban az önkormányzatok ellátási felelősségét egyértelműbben érvényre juttatná. Kérdezem a kormány álláspontját. (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Schlammadinger úr!

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Jelzem, ebben a bekezdésben az eseti finanszírozási szerződésről van szó, tehát ez a rendelkezés nem nagyon tűnik számunkra a szándék szerint értelmezhetőnek.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 188. pontban Béki Gabriella javaslata a finanszírozási szabályok közé tartozó szabályok egy szakaszba csoportosításáról szól. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 189. pontban az általános díjtételektől eltérő finanszírozás pontosításáról van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják, merthogy egy más elképzelés van e tekintetben. (Dr. Perjési Klára: Visszavonjuk!) Visszavonjuk ezt a javaslatot, nem szavazunk róla.

A 190. pont alatti indítvány egy jogtechnikai pontosítás Béki Gabriella képviselő asszony részéről. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A kormány ezt támogatja. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 191. pontban a közgyógyellátással kapcsolatos feladatok pontosítására tesz javaslatot Béki Gabriella.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Igen. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 192. pontban a szocialista képviselők a kezelőszervre vonatkozó szabályozási elemeket érvényesítenék szintén. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Erre mi konzekvensen nemet mondunk, tehát nem.

ELNÖK: Ki támogatja a kormány által nem támogatott indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja. (Dr. Garai István: Mi meg konzekvensen támogatjuk! - Derültség.)

A 193. pontban megint a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz gyógyászati ellátás és egészségügyi szolgáltatás című téma szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Ki támogatja a kormány által támogatott indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 194. pont következik. Az elszámolási melléklet tartalmának módosítását érintené ez az elhagyás. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják ezt a javaslatot. Ki támogatja az indítványt? ...Vagy visszavonjuk? (Gyula Ferencné: Igen.) Visszavonjuk.

A 195. pontban Béki Gabriella képviselő asszony finanszírozási szabályok más csoportosítására tesz javaslatot - ilyen javaslat is volt már. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság véleményét kérdezem. (Szavazás.) A többség támogatja.

A 196. pontban Béki Gabriella hasonló javaslatát, gondolom, támogatja a kormány.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Szintén támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja. Köszönöm szépen.

A 197. pont alatti javaslat szerint a kezelőszerv és a pénztár ne köthessen külön szerződést a gyártókkal a termék és az ellátás áráról. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 198. pontban az MDF indítványa arról szól, hogy csak a kezelőszerv köthessen szerződés a gyógyszer forgalomba hozatalára jogosulttal a termék és az ellátás áráról. (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Schlammadinger főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja, kapcsolódóval azonban igen. A kormány egyet tud érteni azzal, hogy az EBP-t esetleg vegyük ki ebből a szerződéskötésre jogosulti körből, azonban a minőségi követelmények elhagyásával a kormány már nem ért egyet. Tehát ha ezt így sikerül megosztani, akkor támogatni tudunk egy ilyen javaslatot. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr jelentkezett.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Nem értelmezhető számomra a minőségi követelmény ebben a kontextusban, mert a gyógyszereknek van egy fogadási eljárása. (Zaj. - Közbeszólások: Nem érteni!)

ELNÖK: Figyelmet kérek!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Számomra, számunkra tehát az jelent gondot, hogy a minőségi követelmény ebben a kontextusban nem értelmezhető, mert a gyógyszereknek van egy befogadási és törzskönyvezési eljárása, amelynek az alapján ezen már túl vagyunk. Akkor milyen minőségi követelményekről van szó? Értelmezhetetlen az egész.

ELNÖK: Világos.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): És ez vonatkozik természetesen a gyógyászati segédeszközre is, amely szintén keresztülmegy egy befogadási eljáráson külön jogszabályok alapján.

ELNÖK: Ezzel kapcsolatban a kormány egy kapcsolódóra tett indítványt, vagy készséget mutatott rá. (Zaj.) Egy kis figyelmet kérek. Szavazzunk akkor, hogy ki támogatja a 198. pontot. (Szavazás.) Többségi támogatást kapott.

A 199. pont alatti javaslat szerint a vényírási szerződés kötésére vonatkozó szabályokat változtatnának meg a képviselők. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Kapcsolódót javaslunk itt is. Tehát nem, de kapcsolódót javaslunk.

ELNÖK: Jó. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Kettő. Egyharmad sem támogatja.

A 200. pontban Béki Gabriella javaslata szintén a vényírási szerződés megkötésére vonatkozik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 201. pontban a vényírási szerződés feltételeit pontosítanák MDF-esek és szocialisták. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 202. pontban a pro família szerződéskötési szabályozást módosítanák a szocialista képviselők.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az MDF javaslata ugyanerre a szakaszra irányul. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja. Itt valószínűleg valami félreértésről lehet szó, ugyanis az (1) bekezdésnek a)-c) pontja van összesen, tehát a mi visszautalásunk ugyanazt jelenti, mint amit a képviselő úr benyújtott. Vélelmezzük, hogy a képviselő úr azt gondolta a szabályozásból, hogy ez valószínűleg csak a nem szerződött orvosra vonatkozna, miközben valamennyi orvossal, szerződött, nem szerződött orvossal egyaránt lehet természetesen pro família vényírásra megállapodást, külön megállapodást kötni. Tehát nincs különbség, képviselő úr, a mi javaslatunk és a képviselő úr javaslata között.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Visszavonom.

ELNÖK: A képviselő úr visszavonja, tehát nem szavazunk a 203. pontról.

A 204. pontban Béki Gabriella a finanszírozási szerződésekre vonatkozó rendelkezések csoportosítását irányozza elő.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság támogatja-e? (Szavazás.) A többség a kormánnyal együtt támogatta.

A 205. pontban Béki Gabriella a korábban elhagyott szakaszt új paragrafusként hozza elő. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot...?

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Elnézést kérek, elnök úr, nem szavazásra, hanem hozzászólásra jelentkeztem.

ELNÖK: Csáky képviselő úr, tessék parancsolni!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Én úgy érzem, hogy a kormány saját magával is ellentmondásba kerül az eddigiek alapján, a bizottság meg végképp, hisz a bizottság egyszer már megszavazta a 197-est, illetve lényegében a 198-assal kapcsolatosan a kormány is egyetértett. Tehát hogyha ezt itt támogatja, akkor az eddigiekkel teljesen ellentmondásba kerül. (Béki Gabriella: Visszavonom!)

ELNÖK: Visszavonja ezt a javaslatot a képviselő asszony. Ezzel a helyzetet legalább e tekintetben kezeltük.

A 206. pontban az MDF javaslata az, hogy a pénztár csak javaslatot tehessen a számítógépes rendszer alkalmazására. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, ez túlzott eszköztelenítést jelentene az ellenőrzésben, illetve hatékonyságjavításban.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Amennyire ismereteim vannak például a német rendszerről, ott is javaslatról van szó, ez továbbra is az ellenőrzés alapját ebben a formában is biztosítaná. Viszont itt törvényileg, miután a másik oldalon nem látszik a pénztár felelőssége abban az esetben, ha a szoftver alkalmazása következtében egészségkárosodás következik be, saját magát lavírozza be az éppen aktuális kormányzat, amelyik ragaszkodik ehhez, lehetetlen helyzetekbe. Tehát jogilag kötelezővé teszi a szoftver alkalmazását, nem tesz lehetővé eltérést ettől. A következményeket viszont ki a fene fogja állni ezek után? Arról nem is beszélve, hogy a gyógyítás szabadsága azért nem árt, ha megmarad. Tehát én úgy gondolom, az, hogy "javasolhat", kellőképpen orientációt biztosít, mert annak alapján számon lehet kérni az orvost, hogy a javaslattól miért tért el, de erre kötelezni azért már tulajdonképpen egy olyan új jogi kategória, ami nagyon nehéz helyzeteket teremthet.

ELNÖK: Államtitkár úr!

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ezt eltérően látjuk. A gyógyítási szabadságról most ne nyissunk vitát, mert erre most azt hiszem, hogy nem alkalmas a terület. Mi azt gondoljuk, hogy a szoftver alkalmazása kötelező, ami ajánl, nem pedig a szoftverben felhozott gyógyszert kötelező alkalmazni, tehát innentől kezdve ez a probléma nem releváns.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot az ajánlás 206. pontja szerint? (Szavazás.) 1 - egyharmados támogatást sem kapott.

A 207. pontban szerkezeti módosításra tesz javaslatot Béki Gabriella képviselő asszony.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 208. pontban azt javasolja a szocialista munkacsoport, hogy a jelentési, adatszolgáltatási, illetve nyilvántartási kötelezettségre vonatkozó szabályok csak jogszabályban jelenjenek meg. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 209. pontban az egészségügyi szolgáltatók honlapműködtetésére vonatkozó szabályokat változtatná a javaslat. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Kapcsolódóval támogatnánk, így nem, tekintettel arra, hogy tisztázni kell a honlapvezetési kötelezettséget, és utána lehet nyilván egy ilyen típusú rendelkezést beiktatni a rendszerbe. Egy pontosító kapcsolódóval egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 210. pontban az elszámolási nyilatkozat adására vonatkozó szabályokat pontosítani kívánja Béki Gabriella képviselő asszony.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 211. pontban Kékesi Tibor az elszámolási nyilatkozat adásának elmulasztását szankcionálni kívánja. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Senki - egyharmad sem.

A 212. pontban az indítványozó képviselők nem látják szükségesnek, hogy a vizitdíj beszedésére vonatkozó kötelezettség szerepeljen ebben a törvényben. Kérdezem államtitkár urat vagy a kormány más képviselőjét a kormány álláspontjáról.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 213. pontban Béki Gabriella kodifikációs pontosításáról mi a kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 214. pont is kodifikációs pontosítást tartalmaz. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 215. pontban az az indítvány az MSZP és az MDF részéről is, hogy az elszámolási szerződés felmondása esetén új szerződést ne öt, hanem két év múlva köthessen a szolgáltató. Azt hiszem, itt a gyógyszertárakról van szó, de nem vagyok benne most hirtelen egészen biztos. Államtitkár úr?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Kérdezem, hogy miért. Egyrészt alapvetően a törvényen belüli koherencia megtartása, másrészt pedig az arányosság kérdésköre vetődik föl a módosítás kapcsán. Mivel indokolják, hogy nem támogatják?

ELNÖK: Schlammadinger főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Úgy gondolom, hogy amennyiben itt a támogatás elszámolására vonatkozó szabályok megszegését tekintjük valóban egy gyógyszertár esetében olyannak, ami okot ad arra, hogy az ismételt elszámolási szerződés megkötéséből kizárjuk adott esetben a gyógyszertárat, akkor arányosítani kell. Azzal adott esetben egyetértünk, hogy tól-ig határig egy mérlegelési jogot engedjük a rendszerben, de az, hogy az öt évet generálisan két évre leszállítsuk, érzésünk szerint az arányosság követelménye alá megy, hiszen a két év álláspontunk szerint nem bír azzal a visszatartó erővel, ami később az elszámolási szerződésből fakadó követelmények betartására érdemben ösztönző lehetne. Tehát nyilván ez egy számszaki kérdés, mi ezt érezzük kellő súlyúnak az elszámolási szerződésben foglaltakhoz képest, nyilván ön a két évet; lehetne esetleg egy kapcsolódóval ezt a szerződésszegést korrigálni, és akkor talán mind a kettő jobban összeállna.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, hogy a 215. pontot ki támogatja. (Szavazás.) Kettő, tehát egyharmad sem.

A 216. pontban Béki Gabriella indítványáról mi a kormány véleménye?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 217. pontban a finanszírozási szerződésekkel kapcsolatos szabályozás átvezetését tartalmazná ez a pont.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ez a preferáló szerződésekkel kapcsolatos. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (Szavazás.) Három - egyharmad sem.

A 218. pont kodifikációs pontosítást tartalmaz. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így nem támogatjuk. A külön jogszabályra való utalás elhagyásával mi is egyetértünk, az azonban, hogy ez az E Alap éves költségvetéséről rendelkező törvény lesz-e, nyilván egy kapcsolódóval pontosítható szükség szerint.

ELNÖK: Igen. Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Mi lehet még más?

ELNÖK: Vojnik Mária!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Az a kérdés, hogy minden évben újra kell-e tárgyalni ezt, vagy csak akkor, ha amúgy egyébként a befogadásra javaslatot tevő bizottság ilyen típusú indítványt az Országgyűlés elé terjeszt. Ez az alapcsomagon kívüli méltányosság, ezért mi magunk is úgy gondoljuk, hogy be kell ehhez nyújtani egy kapcsolódó módosító indítványt. Nem az Országgyűlés hatáskörét akarjuk ezzel elvonni, hanem azt szeretnénk megszüntetni, hogy ezt akkor is oda kelljen ezt terjeszteni, ha amúgy egyébként nincs ilyen típusú javaslat.

ELNÖK: Világos. Akkor megkérdezem, hogy ki támogatja ezt a javaslatot az ajánlás 218. pontja szerint. (Szavazás.) A többség támogatja.

A 219. pontban lévő pontosítást kérdezem, hogy támogatja-e a kormány.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Három - egyharmad sem.

A 220. pontban a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ellátás finanszírozására vonatkozó szabályokat módosítani Béki Gabriella képviselő asszony. A kormány véleményét kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Kettő. Nem támogatjuk.

A 221. pont egy kodifikációs pontosítást tartalmaz. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 222. pont lényege finanszírozási szabályok szerkezeti változtatása a törvényben, már úgy értem, hogy technikai az indítvány. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 223. pontban Béki Gabriella képviselő asszony a kezelőszerv közgyógyellátással kapcsolatos feladatait pontosítaná. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 224. pont a nemzeti egészségbiztosítási központra vonatkozó új szabályozást érvényesítené ebben a szakaszban is. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 225. pontban a feladatfinanszírozásba tartozó egészségügyi ellátások bővítésére irányuló javaslatról van szó a gondozó vonatkozásában. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. (Dr. Vojnik Mária jelentkezik.) Vojnik Mária!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Semmi, csak egy rövid indokolást kérünk erre a kormánytól.

ELNÖK: Indoklást kérünk.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Így globálisan bizonyosan nem, mert vannak olyan gondozók, amelyek valóban gondozói jelleggel működnek, és ott indokolt lehet a feladatfinanszírozás, ugyanakkor más rendszerek már inkább a szakellátás körébe mennek át, tehát így, ebben a formában nem, továbbpontosítva lehetséges. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Csak az eredeti javaslat inkoherens az egészségügyi törvény vonatkozó bekezdésével, ez az alapproblémája az egésznek. Azt én nem tudom, hogy ez a mostani módosítás ezt az inkoherenciát kiegyenlíti-e vagy sem, de szerintem azért azt nem árt megnézni. (Dr. Vojnik Mária jelentkezik.)

ELNÖK: Igen. Vojnik Mária!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Nem engedi túlterjeszkedni az indítványt, hiszen meghagyja, hogy külön jogszabály szerint. Ilyen értelemben tehát módot ad arra, hogy ami gondozás, az gondozásként legyen, ami eseti finanszírozás, az pedig eseti finanszírozás legyen. Ilyen értelemben nem rontja le a kormány eredeti szándékát, ellenkezőleg, pontosít. Javaslom, hogy ezt gondolják végig.

ELNÖK: Ebben a formában a kormány tehát nem támogatta. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Tizennégy. A bizottság támogatja.

A 226. pontban a büntetés-végrehajtás által nyújtott egészségügyi ellátást emelné be a képviselő asszony a feladatfinanszírozási körbe. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ezt támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a kormány által támogatott indítványt? (Szavazás.) A bizottság támogatta. Köszönöm szépen.

A 227. pontban egy szövegpontosító javaslat van a 90. §-hoz. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Mert? (Dr. Havas Szófia: Csak!) Ez egy szövegpontosítás. (Közbeszólások.) Igen, ez a támogatási, gyógyszer-támogatási rendszerrel kapcsolatos, a 290. § (1) bekezdéséréről van szó. (Dr. Havas Szófia: Ez a NEK hatásköre!)

A kormány tehát nem támogatta. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 228. pont, Schvarcz képviselő úr indítványa a pénztári vezető gyógyszerész feladataihoz kötődik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Értelemszerűen az előző támogatásokból következik, hogy igen.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatta.

A 229. pontban a szocialista képviselők a nemzeti egészségbiztosítási központ feladatait pontosítanák. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 230. pontban az a javaslat, hogy a pénztár ne végezzen helyszíni ellenőrzést, és az ehhez kapcsolódó pontosítások szerepelnek itt. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 231. pontban a helyszíni ellenőrzésre vonatkozó szabályt fogalmazná át Béki Gabriella, tehát ugyanerre a paragrafusra vonatkozó, csak más indítványról van szó. Államtitkár úr!

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A szándékkal egyetértünk, igen, de itt is egy kapcsolódót javaslunk.

ELNÖK: A kormány tehát nem támogatja e formában. Ki támogatja? (Szavazás.) Egy. A bizottság egyharmada sem támogatja.

Kodifikációs pontosításról szól a 232. ajánlási pont. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a 232. pontot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 233. pont a felügyelet hatáskörének szűkítése ellen szóló javaslat. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 234. pontban a felügyeletre vonatkozó szabályok módosításáról van szó. Kérdezem a kormány álláspontját. (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Schlammadinger főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Összefügg a 233. ponttal.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség egyetértett vele.

A 235. pontban a Magyar Demokrata Fórum képviselői a vényírási szerződéssel, pontosabban az indokolatlan gyógyszerrendelés szankcionálásával összefüggő indítványt nyújtottak be. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk, mert nem tudjuk, hogy a vonatkozó jogszabályok megszegésével hogy lehet indokoltan rendelni. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Mondjuk úgy, hogy egy adminisztrációs hibát vét valaki, egyébként szakmailag megalapozott a döntése. Az már a vényírási előírásoknak a megszegése, nagyon egyszerű.

ELNÖK: (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Schlammadinger főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Ha az adminisztrációs hiba nem éri el a jogszabálysértés mértékét, akkor nyilvánvalóan fel sem merül ez a lehetőség. Ha azonban eléri, akkor, azt gondolom, mérlegelni egy jogszabálysértés esetében, hogy az a megtérítésre alkalmat adhat-e vagy sem, azt gondolom, jogelvi szinten sem fogadható el a kormány számára. Úgyhogy mi ezt a javaslatot semmiképpen sem támogatnánk. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Ugyanúgy marad a mérlegelés, hogyha az elkövetett hibát utólag minősíti. Maga a javaslat azt mondja, hogy a jogszabályban foglalt előírások megszegésével. Ez tehát nagyon merev határokat tűz ki, és ebben az esetben bármilyen minimális hiba, amely alapvetően a kezelést, magát a gyógyszerrendelést nem érinti szakmailag, viszont egyéb okból hibának minősül, már maga után vonja a szankciókat.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A 235. pontról szavazunk. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 236. pontban a felügyeleti bírság kiszabásával kapcsolatos indítványt tettek a képviselők. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem, de kapcsolódót itt is lehetségesnek tartunk.

ELNÖK: Mire irányulna ez a kapcsolódó?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Azt gondolja a kormány, hogy itt a megtérítési kötelezettség, illetőleg a felügyeleti bírság esetkörének az egymással való összehangolása szükséges. Tehát mindenképpen rendezni kell a törvényben azt, hogy ha ez a két párhuzamos szankció egymás mellett él, akkor mely esetekben ad okot a megtérítési kötelezettség mellett felügyeleti bírság kiszabására, és melyek azok az esetek, ahol önmagában a megtérítési kötelezettség elegendő. Emellett felügyeleti bírság alkalmazása túlzott szankcióalkalmazást jelentene, ez túl széles körű mérlegelést adna a felügyelet számára álláspontunk szerint.

ELNÖK: Világos. Kérdezem a bizottságot, hogy ki támogatja ezt az indítványt. Ki szavaz igennel a 236. pontra? (Szavazás.) Öt - a bizottság nem támogatja.

A 237. pontban egy kodifikációs pontosításra irányuló javaslat szerepel Béki Gabriella részéről.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 238. pontban Kékesi Tibor javaslata arra irányul, hogy az utazási költséghez nyújtott támogatás jogalap nélküli felvétele esetén 90 napon belül kelljen visszafizetni. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 239. pontban Béki Gabriella jogharmonizációs javaslatáról mi a kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 240. pontban szereplő javaslat szerint a pénztár kapjon kezdeményezési jogosítványt, amennyiben ellenőrzése során megtérítésre vagy visszatérítésre okot adó körülményt állapít meg.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják ezt a javaslatot. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 241. pontban a jelenleg hatályos adatszolgáltatást érvényesítenék a 106. § módosításában a képviselők.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság részéről ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 242. pontban lévő javaslat azt tartalmazza, hogy a pénztár adatvédelmi szabályzatát a felügyeletnek jóvá kelljen hagynia. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Én ezt értem. De miért a felügyeletnek, miért nem az adatvédelmi biztosnak kell ezt jóváhagynia?

ELNÖK: Tehát a kérdés úgy szól, hogy ezt miért a felügyelet hagyja jóvá, miért nem az adatvédelmi biztos.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Ez jóváhagyás.

ELNÖK: Ez jóváhagyás - az adatvédelmi biztos egy más kérdés. Akkor ezt tisztáztuk. Tehát támogatta a kormány a javaslatot.

A 243. pontban a szabad demokrata csoport egy új 116. §-sal egészítené ki a tervezetet, ami az otthonszülésre vonatkozik. Azt indítványozza a javaslat, hogy a biztosított legyen jogosult a tervezett otthonszülésre. Kérdezem a kormány álláspontját erről.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány természetesen támogatja, hiszen az otthonszülés e tekintetben mint biztosítási szolgáltatás nem volt nevesítve, ezért nevesíteni kell.

ELNÖK: Az a kérdés, hogy ennek feltétlenül szükséges-e a törvényi szabályozása, különösen ebben a törvényben, mert ez sokféle félreértésre adhat okot. Schlammadinger főosztályvezető úr?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormánynak az az álláspontja, hogy törvényi felhatalmazás nélkül, tehát megfelelő felhatalmazás hiányában sem a kormánynak, sem az egészségügyi miniszternek nincs lehetősége arra, hogy a kérdést a biztosítási csomag részeként szabályozhassa. Ez indokolja azt, hogy itt egy törvényi felhatalmazást kell abban az esetben a törvénybe beiktatnunk, ha ezt a biztosítási csomag részévé kívánjuk tenni.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Ez logikailag azt jelentené, hogy minden adott betegséggel kapcsolatos új eljárást, gyógymódot, szolgáltatást, vagy nem tudom, hogy nevezzem, törvényi szintre emelne, tehát logikailag nem stimmel.

ELNÖK: Ezzel az érveléssel magam is egyetértek. Hosszú vitát nem szeretnék, de azért Havas képviselő asszonynak szót adok.

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Köszönöm szépen. Én úgy gondolom, hogy az igazi liberális gondolkodásmód egyértelműen azt kell, hogy mondja: aki akar, otthon szül, saját felelősségére, végül is mindenki megválasztja, hogy hol szül, mikor szül, milyen körülmények között. Bár én azért végiggondolnám, hogy ilyen népegészségügyi mutatók mellett célszerű-e ezt hagyni, de végül is mindenkinek jogában áll. Nekünk viszont jogunkban áll a magunk részéről inkább gondoskodni a szülő nők és az újszülöttek biztonságáról.

ELNÖK: Perjési Klára!

DR. PERJÉSI KLÁRA (MSZP): Én is egyetértek azzal, hogy az egy alapvető emberi jog, hogy ki hol szeretne szülni. A másik: ennek van már valami ára? Nem vagyok képben, hogy e szerint az új miniszteri rendelet szerint mit fizetnek az otthonszülésért, vagy mit fizet a pénztár.

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! A következő javaslatot szeretném tenni. (Többen jelentkeznek.) Természetesen mindenkinek szót adok, de az a javaslatom, hogy miután ebben az ügyben elindult egy szakmai, társadalmi vita, a szakmai szabályozás tekintetében ha a bizottság mindenhez hozzá akar szólni, akkor 2008 elején ezt a munkatervbe fel lehet venni, megvitathatjuk ezt a kérdést. Azt javaslom, hogy arra az időszakra halasszuk el ennek a szakmai megvitatását, mert persze, kellenek itt szakmai szabályok és egyéb tényezők is.

Béki Gabriella képviselő asszonynak még szót adok, és utána javaslom, hogy ezt zárjuk le.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Csak azzal akartam kiegészíteni, hogy itt nem magáról a tervezett otthonszülésről van szó, hanem arról, hogy a tervezett otthonszülés része a biztosítotti csomagnak, tehát finanszírozható. Itt finanszírozási kérdésről van szó.

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Csak az otthonszülés a szülésnek egy fajtája, formája. Van, aki vízben szeret szülni, van aki ilyen formában, van, aki olyan formában. De miután mint eljárásrendet a rendeletalkotás ezt beveszi az ellátások közé, ezzel automatikusan az én fogalmaim szerint a finanszírozás alá is beveszi. Most én arról nem vitatkoznék, hogy az otthonszülés helyes vagy nem helyes, ez egy másik dolog. Itt arról van szó, hogy ha finanszírozni akarja, ahhoz ezt külön a törvényben nevesíteni kell. Szerintem nem kell külön nevesíteni, mert mint eljárást elfogadja, akkor attól a pillanattól kezdve a finanszírozás alá is esik.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A szülés fogalmi körébe nyilván ez is beletartozik, nem biztos, hogy magában a törvényben kell ennek a kérdésnek előkerülnie. De még egyszer mondom, ha a bizottság úgy kívánja, majd amikor a jövő félévi munkatervről beszélünk, akkor lehet javaslatot tenni, hogy erre térjünk vissza.

Tisztelt Bizottság! A kormány támogatja a 243. pontban lévő indítványt. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. Ki szavaz igennel? (Szavazás.) Három, tehát egyharmad sem.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Elnök Úr! Azért szeretném fölhívni a tisztelt bizottság figyelmét...

ELNÖK: A túlterjeszkedést akartad mondani?

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Igen.

ELNÖK: Miután nem támogattuk a módosító javaslatot, ez értelemszerűen nem merül fel. Az utóbbi időben kialakított gyakorlat az, hogy az első helyen kijelölt bizottság automatikusan eldönti, hogy házszabályszerűnek tekinti-e az adott javaslatot, hogyha támogatja a szélesebb összefüggésekre való tekintettel. Ez a gyakorlat alakult ki a parlamenti bizottságokban.

Az ajánlás 244. pontjában Béki Gabriella képviselő asszony javaslat arra vonatkozik a háziorvos kapcsán, hogy ne kelljen külön elszámolási nyilatkozatot adni. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatta.

Az ajánlás 245. pontjában Tóth Károly képviselő úr indítványa - amely még néhányszor előjön - a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetésére irányul. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. (Dr. Horváth Zsolt jelentkezik.) Horváth Zsolt - úgy látom, most hirtelen gyarapodtunk.

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Igen, feléledtünk - mondtuk előre, elnök úr (Derültség.), hogy ez lesz az a módosító javaslat amelyet ugyan négy részre szedtek szét, de amellyel kapcsolatban részt kívánunk venni a döntésben, ezt a legelején tisztáztuk. Egy indoklást szeretnék kérni a kormánytól.

ELNÖK: Államtitkár úr!

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem gondolja azt, hogy a vizitdíj rendszerén módosításra van szükség. Ha módosításra szükség van, akkor a technikai beszedés könnyítése kapcsán van, de magát a vizitdíj és a napidíj rendszerét a kormány nem kívánja megszüntetni. Ezért nem értünk azzal egyet, hogy a biztosítási rendszer átalakítása önmagában feleslegessé tenné azt az ösztönző- és érdekeltségi rendszert úgy a betegek, mint a szolgáltatók oldaláról, amit ma ez képvisel.

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Akkor megkérdezem, hogy ki támogatja Tóth Károly úr indítványát. Most számoljunk azért! (Szavazás.) Tíz igen. Ki nem támogatja az indítványt? (Szavazás.) Tizenhárom. Ki tartózkodott? (Szavazás.) Nincs ilyen, tehát 10:13 arányban a bizottság többsége nem támogatta ezt az indítványt.

Az ajánlás 246. pontjában Béki Gabriella a várólistára vonatkozóan új szabályozásra tett javaslatot. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk. (Dr. Vojnik Mária jelentkezik.)

ELNÖK: Vojnik képviselő asszony!

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Nem azért nem fogjuk támogatni, mert a kormánnyal akarunk szembemenni, hanem azért, mert egy másik, teljesen koherens javaslatot tettünk a várólistára, úgyhogy ezt mi most így nem támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki támogatja a 246. ajánlási pontot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 247. pontban a képviselő asszony az elszámolási nyilatkozattal kapcsolatos részletszabályok megalkotására felhatalmazást ad a kormánynak. Államtitkár úr?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 248. pont alatti, a felügyelet hatáskörének pontosításával kapcsolatos indítványról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 249. pontban egy jogtechnikai pontosítás található Béki Gabriella részéről. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A többség nem támogatja.

A 250. pontban a felügyelet hatáskörének bővítésére tett javaslatot a képviselők egy csoportja. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

A 251. pontban szocialista képviselők a felügyeleti tanács létszámát emelnék - a biztosításfelügyeletről van szó -, éspedig az érdekképviseletek részvétele kapcsán. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 252. pontról, a szocialista képviselőcsoport a felügyeletre vonatkozó javaslatáról kérdezem a kormány...

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): A magam részéről visszavonom, de a Szonja még fenntarthatja, mert nem egyedül vagyok előterjesztő.

ELNÖK: Megkérdezzük először a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonjuk. A 252. pontról tehát nem kell szavaznunk.

A 253. pontban az Egészségbiztosítási Felügyelet hatásköri szabályainak módosítását indítványozzák a szocialista képviselők a biztosítottak panaszügyeinek vizsgálatánál. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 254. pontban a felügyeleti díjra vonatkozóan egy új szabályozást indítványoznak a szocialista képviselők. Kérdezem az államtitkár urat.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 255. pontban az otthonszülésre vonatkozó javaslat folytatása található. A megbeszélést lefolytattuk, gondolom, a kormány támogatja.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) Kettő - egyharmad sem támogatja.

A 256. pontban hivatkozást pontosít Béki Gabriella képviselő asszony. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 257. pontban foglalt jogtechnikai pontosításról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) Ezt is támogatja a bizottság.

A 258. pont egy jogtechnikai pontosítás. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 259. pontban az otthonszülés szabályainak megalkotására felhatalmazást adnak a kormánynak. A kormány, gondolom, támogatja.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja ezt... (Közbeszólások.) Ez a felhatalmazás, hogy megadják. Ezt a vitát lefolytattuk a tekintetben, hogy kell-e egyáltalán ebben... (Béki Gabriella jelentkezik.)

Béki képviselő asszony!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Csak arra szeretnék felhívni a képviselőtársak figyelmét, hogy itt most már nem a pénztártörvényről, hanem az egészségügyi törvényről van szó, az egészségügyi törvénynek arról a szakaszáról, amelyben n darab dologhoz kap felhatalmazást a kormány arra, hogy rendeletben szabályozzon valamit. Szerintem ennek a kérdésnek tényleg ott a helye.

ELNÖK: Csak az a kérdés - Csáky képviselő úrral egyébként valószínűleg egyetértve -, hogy egyáltalán kell-e fogalmilag külön pontosítani, ha egyszer a szülés egésze tekintetében kellő felhatalmazások vannak a részletszabályokban is. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): A felhatalmazó rendelkezések nem szakmai eljárásrendekre vonatkoznak az egészségügyi törvényben sem. Ez tehát ugyanaz a kérdés. A szakirányú képzés... Jó, nem tudom.

ELNÖK: Jó. A kormány tehát ezt támogatja. Kérdezem, ki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) Kettő - egyharmad sem támogatja.

A 260. pontban az MDF azt mondja, hogy az, hogy a kiegészítő biztosítást nyújtó biztosítók adatkezelést végezzenek, nem indokolt. Kérdezem a kormány álláspontját erről az indítványról.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Az adatvédelmi biztossal egyeztetett a tárca. (Dr. Csáky András jelentkezik.)

ELNÖK: Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Akkor hadd idézzem...

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A hozzám írt, az általam megkapott...

ELNÖK: Képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Hadd idézzem a törvénymódosítással kapcsolatban az adatvédelmi biztos úrnak a véleményét, amelyet megkértem.

"Egyetértve a levélben foglaltakkal helyesebbnek tartom, ha a kiegészítő biztosító nem lenne jogosult mindazon adat kezelésére, mint az egészségbiztosítási pénztárak, az előbbiek esetében ugyanis, mint arra ön is rámutat, a tagsági jogviszony magánjogi megállapodáson alapul, míg utóbbiak tekintetében közjogi aktus alapján kötelező. Helyesnek tartanám ugyanakkor, ha a kiegészítő biztosító adatkezelésének kereteit is törvény határozná meg.", s a többi.

Tehát az adatvédelmi biztos úrnak az ajánlása, véleménye az eredeti törvénnyel kapcsolatban erre a részre valóban nem terjed ki, de vélhetőleg nem az adatvédelmi biztos a felelős ezért, hanem az a mérhetetlenül cinikus rövid idő, amennyit a törvényjavaslat tanulmányozására adtak.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Ezt a javaslatot a kormány nem támogatta. Ki támogatja az MDF indítványát? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 261. pontban egy fogalmi pontosítást javasol Béki képviselő asszony. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 262. pontban az MDF javaslata ugyancsak az adatkezelési kérdésre vonatkozik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Ez az előzőt viszi végig a törvényjavaslaton - csak hogy tudjuk, miről van szó.

ELNÖK: Tehát a kormány nem támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 263. pontban az adatkezelési célok bővítésével kapcsolatban tesznek a szocialisták javaslatot. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Így nem támogatjuk, de kapcsolódót indokoltnak tartunk hozzá, mert a szándékkal egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

A 263/1. pontban szintén az adatkezelési célok bővítéséről van szó, de a felügyelet hatósági feladatainak ellátása vonatkozásában. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) Támogatja a bizottság.

A 264. pontban a várólistára vonatkozó új szabályozás átvezetéséről van szó. Itt is a 168. pontnál folytatott beszélgetésre emlékezzünk.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 265. pontban Béki Gabriella jogtechnikai javításáról mi a kormány véleménye?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják ezt az indítványt. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 266. pontban technikai javítást tesz Béki Gabriella.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Szintén támogatjuk.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 267. pontban ugyancsak a kiegészítő biztosítási adatkezelésről van szó, ez ugyanaz a kérdés, amiről az előbb a vitát folytattuk. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ugyanúgy nem támogatjuk.

ELNÖK: Tehát nem támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatta.

A 268. pontban a nemzeti egészségbiztosítási központra vonatkozó javaslat szerepel. Kormány?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 269. pontban a kiegészítő biztosításra vonatkozó adatkezelés ügye szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk a javaslatcsomagot.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja.

A 270. pontban szintén a kiegészítő biztosítási adatkezelés szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 271. pontban egy jogtechnikai pontosítás szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ezt támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 272. pontban a várólistára vonatkozó új szabályozás átvezetése szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): A kormány ezt sem támogatja.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 273. pontban arról van szó, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet nevesítésére ne legyen külön szükség, mert hiszen ez felel meg egyébként a közelmúltban módosított államigazgatási rendelkezéseknek. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Tartalmilag egyetértünk a javaslattal, de pontosítást szeretnénk, és ezért kapcsolódóval támogatnánk.

ELNÖK: Schlammadinger úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Hadd jelezzem itt, elnök úr, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos úrral történt egyeztetés során az ő javaslata volt, hogy a központi költségvetési szervek esetében külön nevesítsük az EKI-t mint nem klasszikus egészségügyi államigazgatási szervet, ami az ÁNTSZ. Úgyhogy azt gondolom, kapcsolódó módosító indítvány a kétféle nézőpont összehangolására mindenképpen szükséges.

ELNÖK: Értjük. Kérdezem, hogy a kormány által nem támogatott indítványt ki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatja.

A 274. pontban az MDF egy téves hivatkozást javítana.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság többsége támogatja. Köszönöm szépen.

A 275. pontban a vizitdíj és kórházi napidíj megszüntetésével kapcsolatos javaslat folytatódik. Tóth Károly javaslatáról van szó; ezt megvitattuk és a kormány nem támogatta; gondolom, ezt a részt sem támogatja.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Tíz. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tizenhárom.

A 276. pontban az MDF azt javasolja, hogy a hatálybalépését az egész törvénynek egy évvel tolják el. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja ezt a kormány. Ki támogatja az MDF javaslatát? (Szavazás.) Egy - egyharmad sem.

Az MDF a 277. pontban egy hasonló javaslatot tesz, illetve ezt vezeti tovább.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Általában nem fogjuk támogatni ezeket a javaslatokat.

ELNÖK: Egyenként fogjuk természetesen megbeszélni. Tehát nem támogatja a 277. pontot sem államtitkár úr. És a bizottság? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 278. pontban Béki Gabriella képviselő asszony a hatályba léptető rendelkezéseket pontosítja, de itt egy más összefüggésről van szó.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ezt támogatja a kormány. Kérdezem a bizottság tagjait, ki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) A többség támogatja.

A 279. pontban Béki Gabriella a várólistára vonatkozó szabályok módosításával összefüggő hatályba léptető rendelkezéseket javítaná. A kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Támogatjuk. (Dr. Vojnik Mária: Tehetek egy megjegyzést?) Persze.

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Elnézést kérek, de nagyon sok ponton módosítottuk a paragrafusszámokat. Ezért azt gondolom, nem biztos, hogy jól járunk el, ha itt most mindenre igent vagy nemet mond akár a kormány, akár a bizottság; nagy valószínűséggel a módosító indítványokról való szavazások után a számok maguk változhatnak. Úgyhogy szerintem most szavazzunk ugyan, de valószínűleg ezekről majd egyszer újra fogunk szavazni.

ELNÖK: Ez így van. Két lehetőség van: vagy a kapcsolódó és a bizottsági kapcsolódó indítványokban tudjuk ezt rendezni, vagy a koherenciánál.

Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Jól értelmezem, hogy a mostani módosítást amennyiben a kormány támogatja, és mondjuk feltételezzük, hogy a számok nem változnak, akkor ez január 1-jétől érvényesítené a várólistákkal kapcsolatos kérdést? A december 17-ei törvényelfogadás mit tudom, mikori kihirdetést illetően ez enyhén szólva aggályos. Tehát a 279. pontban lévő módosítás pont abból veszi ki, hogy ne 2009 legyen, ebből automatikusan következik, hogy 2008. január 1.

ELNÖK: A képviselő asszony arról beszélt az előbb, hogy nemcsak a hatályba léptető rendelkezéseket kell nézni, hanem azt is, hogy tartalmilag majd milyen indítványokat fog támogatni a többség. Az a várólista-szabályozás, amit a bizottság többsége megszavazott mint tervezet, egyébként a ma hatályos szabályozáson csak kicsit módosít, de e tekintetben nyilván majd egyben kell ezt nézni. Tehát akkor ezt a bizottság támogatta. Térjünk vissza az ajánláshoz.

A 280. pontban is hatályba léptető rendelkezések pontosításáról van szó. (Dr. Schlammadinger József jelzésére:) Schlammadinger főosztályvezető úr!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így nem, de tekintettel arra, hogy maga a benyújtott javaslat sem a biztosításimodell-választásról szóló törvény, hanem az ehhez hozzárendelt, de az egyéb kapcsolódó törvényekről szóló módosításokat érinti, nyilván még egyszer végignézzük mi magunk is, hogy az egyéb, nem e törvényt érintő, de a törvény alapcsomagját érintő részekre vonatkozó rendelkezések hatálybaléptetése mikor indokolt. Úgyhogy azt javasoljuk, hogy erről egyeztessünk még. Így nem természetesen, és akkor mi ezt még végignézzük.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki támogatja az ajánlás 280. pontját? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 281. pontban a felügyeletre vonatkozó szabályok tekintetében módosulnának a hatályba léptető rendelkezések. Mi a kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 282. pontban is arról van szó, hogy a hatálybaléptetést egy évvel tolják ki az MDF javaslata szerint. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 283. pontban ugyanerről van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem - ugyanaz a kérdés. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 284. pontban szintén hatályba léptető rendelkezések pontosítását kezdeményezi Béki képviselő asszony.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ezt támogatjuk.

ELNÖK: Ezt támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 285. pont szerint megint egyéves haladékot szenvedne a törvény hatálybaléptetése az MDF indítványa alapján. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Konzekvensen. (Derültség.)

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 286. pontban szintén hatályba léptető rendelkezések pontosításai szerepelnek. Kérdezem a kormány álláspontját a 286. pontról.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Ahogy a hatálybaléptetéseknél, ugyanúgy javasoljuk az EüM kapcsán is annak tételes végignézését ismételten, hogy az E-Alapból mi az, aminek január 1-jén hatályon kívül kell helyeződnie. Így nem, szükség szerint kapcsolódó módosító indítványra teszünk javaslatot.

ELNÖK: Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 287. pontban Tóth Károly képviselő úr a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetésével kapcsolatban is hatálybaléptetési indítványt tesz.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Tíz igen - tehát nem kapott támogatást.

A 288. pontban ugyanerről van szó. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A bizottság többsége nem támogatja.

A 289. pont szerint az MDF eltolná a hatálybaléptetést.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 290. pont alatti indítvány hatályba léptető rendelkezések pontosítására irányulna.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 291. pontban ugyancsak erről van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 292. pontban lévő indítvány szintén hatályba léptető rendelkezéseket pontosít. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 293. pont alatti képviselői indítvány az állami vagyonnal kapcsolatos szabályozást, tehát a hatályos vagyontörvényt érvényesítené. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja ezt a kormány. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja. (Dr. Mikola István: Mi lesz ebből, gyerekek! - Dr. Horváth Zsolt: Káosz!)

A 294. pont alatti javaslat arra irányul, hogy a pénztár működési feltételei egyértelműbbek legyenek. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Igen. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 295. pontban az SZDSZ javaslata arra irányul, hogy az alapítás és a forgalomképes részvények értékesítési szabályai ebben az öt szakaszban egy más fogalmazásban szerepeljenek, tehát egy más szabályozásra tesz javaslatot. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Tessék?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Ez egy más modell, nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja...?

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonja a képviselő asszony, nem szavazunk róla.

A 296. pont a forgalomképes részvények értékesítési szabályait pontosítaná, itt az el nem kelt részvényekre vonatkozó rendelkezésekről van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 297. pont szerint a több fordulóban el nem kelt részvények bekezdésbe foglalt lehetősége nem elégíti az üzletszerű értékesítés kritériumait, tehát itt, ha jól látom, az előző támogatás miatt van egy ellentmondás.

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Vissza fogjuk vonni.

ELNÖK: Visszavonjuk, akkor nem szavazunk róla.

A 298. pontban a forgalomképes részvények értékesítése során a licitár meghatározásáról van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 299. pont alatti indítvány arról szól, hogy a pályázati kiírásra vonatkozó részletes szabályokat külön jogszabály állapítsa meg, ez tehát a felhatalmazásokra vonatkozik. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 300. pontban a tagszervezésre vonatkozó szabályok pontosításáról van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem.

ELNÖK: A kormány ezt az indítványt nem támogatja. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) Nem támogatjuk.

A 301. pontban a részvényértékesítésre vonatkozó szabályok pontosításáról szóló indítvány szerepel. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja - a kormánnyal egyezően.

A 302. pont szerint tagszervezéskor a csomag tartalmára vonatkozó ajánlatot ne tehessen a pénztár. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 303. pontban ugyancsak a hatálybalépés egy évvel való eltolására vonatkozó MDF-indítványról van szó, erről volt már szó.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ezt az indítványt, ezt az ajánlási pontot sem támogatja a kormány. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 304. pontról, Béki Gabriella jogtechnikai pontosításáról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 305. pontban Béki Gabriella javaslata abban az összefüggésben kerül elő, hogy a tagszervezéskor ne lehessen mazsolázni. A kormány képviselőjét kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk természetesen.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 306. pontban az alapítási részvényértékesítésre vonatkozó szabályok pontosításáról van szó. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 307. pont hasonló, itt egy elhagyási javaslatról van szó.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

A 308. pontban a pénztári működés megkezdésére vonatkozó szabályok pontosításáról van szó Béki Gabriella javaslata szerint.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják ezt az indítványt. Kérdezem, ki támogatja. (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 309. pontban a pénztár működésének megkezdésére vonatkozó szabályokat pontosítják szocialista képviselők. Kérdezem államtitkár úrtól a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 310. pontban azt javasolják szocialista képviselők, hogy ne minősüljön az egészségügyi rendszer fejlesztését szolgáló célnak a pénztár működési, fejlesztési célú támogatása, tehát szűkítenék ezt a kört, ami itt szerepel. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 311. pontban azt javasolják szocialista képviselők, hogy az egészségügyi rendszer fejlesztését szolgáló célnak minősüljön a forgalomképes részvények magyar állam általi visszavásárlása.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 312. pontban egy pontosító indítvány szerepel. A kormány álláspontját kérdezem.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 313. pontban egy pontosító indítvány szerepel. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 314. pontban a nemzeti egészségbiztosítási központ létrehozására vonatkozó szabályok átvezetéséről van szó, adatállomány-átadásról.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 315. pontban a hatályba léptetés egy évvel való eltolása szerepel.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 316. pontban ugyanerről van szó. A kormány álláspontja?

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 317. pontban lévő indítvány arra irányul, hogy miután 2009-ben még nincs fejkvótamaradvány, indokolt, hogy...

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Visszavonjuk.

ELNÖK: Rendben, nem kérünk akkor álláspontot.

A 318. pontban az új finanszírozási szerződések megkötésére vonatkozó határidőt hozzuk előrébb. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 319. pontban lévő MDF-es javaslat ugyancsak a hatályba léptetés kitolását kezdeményezi.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 320. ajánlási pont az OEP jogutódlására vonatkozó szabályt tartalmaz. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Szavazzunk. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 321. pontban a várólistára vonatkozó új szabályozás átvezetéséről van szó. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 322. pontban hatályba léptetési eltolásra irányuló javaslat szerepel. Kormányálláspontot kérek.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 323. pontban Béki Gabriella felhatalmazást adna a kormánynak a betegútszervezés részletszabályainak megalkotására.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A kormány támogatja. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 324. pontban a kormánynak előlegnyújtási szabályokra adna felhatalmazást a szocialista csoport. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. És a bizottság? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 325. pontban a központi várólistával kapcsolatos részletszabályok megalkotására lenne felhatalmazás.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 326. pontban az elvi folyószámla-vezetés szabályainak megalkotására való felhatalmazás szerepel.

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Elnézést kérek, elnök úr, hogy az előző ponttal kapcsolatban a határozathozatal után kérek szót. A 325. pontban lévő indítvány arra adna felhatalmazást a kormánynak, hogy a központi várólistával kapcsolatos részletszabályokat alkossa meg. Köztünk szólva el nem tudom gondolni, hogy miért dobja el magától ezt az indítványt a tárca.

ELNÖK: Ki válaszol? Főosztályvezető úr, tessék!

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem dobja el a tárca, szabályozni kívánjuk, de szeretnénk ezt egy külön egyeztetendő csomag részévé tenni. Nem dobjuk el a szabályt természetesen, tehát pontosabb a kormány álláspontja úgy, hogy most nem támogatjuk, de kapcsolódóval az egészet együtt egyeztetjük, és akkor az adott csomaghoz hozzárendelt kormányrendeleti felhatalmazásokat is végig áttekintjük.

ELNÖK: Havas Szófia!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Ugyan már túlvagyunk a szavazáson, de ha jól értem, ez a törvényhez kapcsolódóan a végrehajtási rendeletben mint kormányrendelet jelenik meg. Ugye?

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így van.

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Csak a jegyzőkönyv kedvéért. Mert attól, hogy a kormány nem kívánja a maga részéről támogatni, ez akár miniszteri rendelet is lehet, ez pedig határozottan kormányrendelet formáját ölti.

ELNÖK: Szavaztunk erről az indítványról. Most visszatérünk a folyószámla-vezetés szabályaira vonatkozó felhatalmazásra a 326. pont szerint. Erről kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják ezt a javaslatot. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 327. pontnál tartunk. Ebben a kormánynak Béki Gabriella felhatalmazást adna a pénztár éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettsége részletes szabályainak megalkotására. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

Ugyancsak felhatalmazó rendelkezésről szól a 328. ajánlási pont, az elszámolási nyilatkozattal összefüggésben.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 329. pontban a felhatalmazás a nemzeti egészségbiztosítási központra vonatkozó szabályok megalkotására szól.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ezt nem támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 330. pont az egészségbiztosításért felelős miniszter rendeletalkotási felhatalmazásairól szól a várólista-előjegyzés tekintetében. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Így nem támogatjuk.

ELNÖK: Ez is az "így nem" körbe tartozik. Megkérdezem a bizottságot, hogy ki támogatja. (Szavazás.) A többség támogatja.

A 331. pontban a Magyar Demokrata Fórum indítványáról kérdezem a kormány álláspontját - itt az igazgatóságról van szó.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Erről már beszéltünk. Nem támogatjuk.

ELNÖK: Tehát nem támogatják a taglétszám csökkentését. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja ezt a javaslatot. (Szavazás.) 3, tehát egyharmad sem.

A 332. pontban a szocialista munkacsoport a vezető tisztségviselők kijelölésének szabályait módosítaná és pontosítaná. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 333. pontban Béki Gabriella javaslata szerint indokolatlan hároméves költségvetést előírni a pénztárnak. Kérdezem a kormányt.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk, kapcsolódóval pontosítható.

ELNÖK: Tehát ebben a formában nem támogatja. Ki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 334. pontban Béki Gabriella az 1. számú melléklet 6. pontját módosítaná, hogy az alapszabály kötelező eleme legyen a kormány és az igazgatóság feladatkörének bővítése. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja ezt. (Dr. Havas Szófia jelentkezik.)

ELNÖK: Havas képviselő asszony!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Az előterjesztőt kérdezném, hogy mivel kívánná bővíteni.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonja a képviselő asszony. Akkor ezt a vitát lezártuk.

A 335. pont következik. A kormányt kérdezem, hogy mi az álláspontja a kormány háromnegyedes döntési körébe tartozó ügyek módosításáról.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Tekintettel arra, hogy összefügg a 334-essel is, így annak a sorsát osztja, tehát nem.

ELNÖK: Nem. (Béki Gabriellának:) Képviselő asszony, visszavonja, vagy marad? (Dr. Mikola István: Vissza, vissza! - Derültség.) Mert ha nem, akkor szavaznunk kell róla.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonja, köszönöm szépen.

A 336. pontban a szocialista képviselők azt szeretnék, hogy egy cégvezető legyen. Ez is végigvonul az egész tervezeten. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatja a kormány. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja ezt a javaslatot.

A 337. pontban az igazgatóság háromnegyedes döntési körébe tartozó ügyek módosítására tett javaslatot a képviselő asszony.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Így nem, de kapcsolódó benyújtását áttekinti a kormány, javaslatot fog tenni.

ELNÖK: Tehát ebben a formában nem. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyharmad sem.

A 338. pontban az a szocialista javaslat szerepel, hogy alapszabályban kell rögzíteni, hogy amennyiben nincs kisebbségi tulajdonos, a mellékletbe foglalt jogosítványokat a magyar államnak kell gyakorolnia. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Támogatják. Ki támogatja? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 339. pontban Béki Gabriella javaslata a "visszavásárlás" fogalma helyett a "vétel"-t indítványozná.

DR. KINCSES GYULA államtitkár (Egészségügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják ezt a javaslatot...

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Visszavonom.

ELNÖK: Visszavonja a képviselő asszony a 339. pont alatti indítványt is.

Az ajánlás 340. pontjában a 3. számú melléklet elhagyását indítványozzák többen, az SZDSZ-ből is, az MSZP-ből is. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Ebben a kérdésben nyilatkozott már a kormány máshol: nem támogatjuk ezt a javaslatot, az elhagyást nem javasoljuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Ki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja ezt az indítványt.

Az ajánlás végére értünk. Megkérdezem, van-e esetleg olyan javaslat, amelyről szavazni kellett volna, de nem szavaztunk. (Béki Gabriella jelentkezik. - Zaj.) Figyelmet kérek! Képviselő asszony!

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnézést, elnök úr, nem olyan javaslat van, amelyről nem szavaztunk, hanem olyan, ahol nem hirdetett eredményt, legalábbis nem tudtam rögzíteni. A 279. pontról van szó, ahol hosszan vitatkoztunk, és utána nem derült ki, hogy a bizottság mit döntött.

ELNÖK: Támogattuk. Ugye? Támogattuk a 279-est.

Tisztelt Bizottság! Egyebekben van-e valakinek megjegyzése? (Senki nem jelentkezik.)

Egyebek

Egyebekben megjegyezném, hogy a munkavédelmi törvényhez benyújtott, a bizottság hatáskörébe tartozó kapcsolódó módosító indítvány nem érkezett, ezért azt nem kell megtárgyalnunk.

Arról is tájékoztatom a bizottságot, hogy az előzetes jelzés szerint e törvényjavaslat részletes vitájára december 3-án, hétfőn, a késő esti, éjszakai órákban kerül majd sor, ezt kell tervezni.

Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 44 perc)

Dr. Kökény Mihály

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ferenc Zsuzsa és Molnár Emese