Beszámoló

az Egészségügyi bizottság kihelyezett üléséről
az osztrák egészségügyi és egészségbiztosítási reform tapasztalatainak tanulmányozására Bécsbe történt kiutazásáról

1.) Bevezetés

A programra, kihelyezett ülés keretében 2007. szeptember 27-én került sor. Jelen beszámoló a Házszabály 83. §-a, illetőleg a bizottság Ügyrendjének 16. § (2) bekezdését alapul véve készült.

2.) Résztvevők

Dr. Kökény Mihály elnök, Béki Gabriella, Gyula Ferencné, Dr. Vojnik Mária bizottsági tagok, Kiskuti Petra, Dr. Szabó János, Schvarcz Tibor szakértők és a bizottság titkára Dr. Hegedűs Judit.

3.) A látogatás célja

Az osztrák partnerbizottsággal való kapcsolat felvételen túl (melyre eddig, 1990 óta még nem került sor!) a látogatás célja; konzultáció az osztrák egészségügyi és egészségbiztosítási reform tapasztalatairól. A magyar egészségbiztosítási reform jelenlegi helyzetében különösen hasznos volt ez a rendkívül gyorsan, rugalmasan és szakszerűen összeállított program.

A program összeállításában külön köszönet illeti a Magyar Köztársaság bécsi nagykövetségét.

4.) A látogatás programja

- Személyes találkozó keretében (tolmács igénybevétele nélkül) tudtunk konzultációt folytattunk M. Dézsy József úrral, az osztrák egészségbiztosítási rendszerről, ("Egészséggazdaságtan egy kissé másképpen" című könyve nemrégiben jelent meg a SPRINGMED Kiadó gondozásában), aki a struktúra-váltás és az idő összefüggéseiről beszélt általánosságban. Figyelmünkbe ajánlotta az ún. "Gesundheitspass"(egészség-útlevél) tapasztalatait; a prevenciós szűréseken való részvétel apró ajándékokkal való "jutalmazásának" gyakorlatát.

- Munkaebéden találkoztunk Maria Rauch-Kallat volt osztrák szövetségi egészségügyi miniszter asszonnyal, aki személyes közreműködését is ajánlotta a magyar egészségbiztosítási reform részleteinek osztrák-magyar szakmai vitán történő megbeszéléséhez. (Képviselő asszony a partnerbizottsággal való találkozón is jelen volt)

- Az Osztrák Nemzetgyűlés Egészségügyi bizottságának tagjaival folytatott megbeszélésen, melyen valamennyi frakció képviseltette magát részt vettek: Renate Csörgits, Sabine Oberhauser (SPÖ), Maria Rauch-Kallatt, Erwin Rasinger (ÖVP), Kurt Grünewald (GRÜNE) Dagmar Belakowitsch-Jenewein (FPÖ) a bizottság elnöke, Ursula Haubner (BZÖ) képviselő asszonyok és urak. A találkozó az első hivatalos kapcsolatfelvételt jelentette.

Itt elsősorban arról folyt a beszélgetés; milyen mozgástere maradt a szövetségi törvényhozásnak, és mit tehet annak szakbizottsága? A szövetségi parlament -bonyolult egyeztetési eljárással- kerettörvényt alkot, melyet a tartományi parlamentek töltenek ki a saját végrehatási szabályaikkal. (de pl. szívműtétekre csak négy regionális centrumban van lehetőség - l. Osztrák Egészségügyi Strukturális Terv)

A kilenc tartományi vezető (Landeshauptman) az egészségügyi ellátás területén (is) igen nagy önállósággal, befolyással bír. A kórházak finanszírozása pl. kizárólag a tartományok "ügye".

A szolgáltatási csomag kialakítása terén az "orvosilag ésszerű" ellátások/eljárások befogadására törekednek (ebbe nem tartozik bele a fogászati ellátás). A legújabb technikai lehetőségek: géntechnológia, molekuláris biológia biztosíthatósága náluk is probléma. Megállapították: a szolgáltatások spektrumával nincs gond, inkább a minőséggel.

A 21 biztosító (Kasse) mozgási lehetősége leginkább az alkuban van.

Az osztrák egészségbiztosítás bevételi oldala az alábbiakból tevődik össze: állami hozzájárulás (kb: 10%), tartományi, önkormányzati forrás, biztosítók (30-50%) co-payment (10%).

Meglehetősen magas a betegeket terhelő receptdíj (4,7 euro) és a napidíj összege (10-16 euro) A gyógyszerek mindenki számára elérhetősége érdekében 2008. január 1-jétől koalíciós megállapodás alapján törvény írja elő, hogy a beteg által fizetett összeg jövedelmének 2%-át nem haladhatja meg éves szinten. A kórházi napidíj területén ma is létezik egy 4 hét/év -es felső határ.

A találkozó végén a további kapcsolattartásról esett szó: mindkét fél ennek megerősítését szorgalmazta, melynek eredményeként a Magyar Országgyűlés szakbizottsága hivatalos látogatásra hívta meg az osztrák partnerbizottság delegációját.

- Az Osztrák Társadalombiztosítási Szövetség (Hauptverband) a biztosítók főszövetsége, ernyő-szervezet, melynek feladata kizárólag a koordináció. Az itt folytatott beszélgetésen a biztosítói önállóságról esett szó -a törvényhozói hatalom képviselőivel szemben, ők ezt nem tartották túlzottnak. A 21 biztosító/kassza önkormányzati alapon szerveződik, nagy autonómiával bírnak, pl. a járulékot maguk szedik be.

- A program utolsó pontja a Bécsi Általános Kórház (AKH) megtekintése volt (angol nyelvű elérhetősége: http://www.akhwien.at/default.aspx?pid=80). A városrészre kiterjedő intézmény főépületében igazgató úr személyesen kísért végig bennünket a felvételi osztályon, sokk-talanítón, láttunk nővérállást, orvosi szobát és betegszobát is.

5.) Összefoglalás és javaslat

A látogatás elérte célját. Tartalmilag rendkívül hasznosnak és az Országgyűlés szakbizottsága nemzetközi kapcsolatainak továbbépítése szempontjából szükségesnek tartom. Ismereteinket számos ponton aktuális, illetve konkrét tapasztalatokkal sikerült kiegészítenünk.

A két bizottság közötti közös kezdeményezésre látok lehetőséget a prevenció, a szűrések, a népegészségügyi programok terén, illetve az egészségpolitikában konkrét együttműködésre a sürgősségi ellátás és a légi-mentés területén.

Budapest, 2007. október 2.


Dr. Kökény Mihály
elnök